ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΕΙΝΕ

εκπαίδευση σκύλων εντολη μείνε 1Μείνε - όταν θέλουμε ο σκύλος μας να μείνει στο σημείο που βρίσκεται χωρίς να μετακινηθεί καθόλου.

 Με την εντολή μείνε, στην ουσία διδάσκουμε στο σκύλο να μένει ακίνητος γιατί δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να του εξηγήσουμε πως μπορεί να αλλάξει στάση αρκεί να μείνει στο ίδιο σημείο που είναι. Για αυτό είναι χρήσιμο στην αρχική εκπαίδευση του σκύλου να του έχουμε ήδη διδάξει την εντολή κάτσε και ξάπλα ώστε αν χρειαστεί να του ζητήσουμε να μείνει για αρκετή ώρα να του είναι πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο.


Που μας χρειάζεται η εντολή; Σενάριο: Είμαστε βόλτα με το σκύλο μας σε ήσυχο σημείο και χωρίς να τον έχουμε δεμένο. Διασταυρωνόμαστε με κάποιο γνωστό και θέλουμε να σταθούμε για ένα λεπτό να του μιλήσουμε χωρίς να έχουμε το άγχος πως ο σκύλος θα απομακρυνθεί. Του λέμε κάτσε η ξάπλα και πάρα πολύ σωστά αυτός κάθεται (ή ξαπλώνει) και αμέσως μετά σηκώνεται και φεύγει! Αυτό που λείπει είναι η εντολή μείνε.  Σενάριο 2ο : θέλουμε να μείνει σε ένα σημείο συγκεκριμένο για να τον βγάλουμε μια τέλεια φωτογραφία!Πραγματικά είναι από τις πιο εύκολες εντολές να διδάξουμε στο σκύλο μας. Ο πιο απλός τρόπος να του διδάξουμε την εντολή είναι ο εξής:


εκπαίδευση σκύλων εντολη μείνε 2
1. Ξεκινάμε σε ένα ήσυχο μέρος χωρίς αντιπερισπασμούς. Στεκόμαστε μπροστά από το σκύλο σε κοντινή απόσταση (1-2 μέτρα) και του δίνουμε την εντολή κάτσε ή ξάπλα δείχνοντάς του την ανταμοιβή που τον περιμένει.

2. Στη συνέχεια αντί να τον ανταμείψουμε αμέσως του λέμε μείνε  ενώ ταυτόχρονα κάνουμε με το χέρι μας την ίδια κίνηση που κάνει ο τροχονόμος όταν θέλει να σταματήσει ένα αμάξι για να μάθει να ακούει και οπτικά την εντολή.  

3. Αρχικά 2 δευτερόλεπτα μας αρκούν! Αν μείνει για 2 δευτερόλεπτα χωρίς να κουνηθεί από τη θέση του του λέμε ΕΝΤΑΞΕΙ και ανταμοίβουμε αμέσως με κάποιο μεζέ λέγοντας ταυτόχρονα Μπράβο.  Αν όμως προλάβει σε αυτό το διάστημα να πάει να μετακινηθεί για να πάρει την ανταμοιβή του, τότε τον διορθώνουμε λέγοντας έπ έπ! - ή κάτι παρόμοιο - και τραβάμε τον μεζέ για να μην τον πάρει. Έτσι θα καταλάβει πως όσο πλησιάζει τον μεζέ εκείνος απομακρύνεται και πως ο μόνος τρόπος να τον πάρει όταν του λέμε μείνε.. είναι να περιμένει! Στο σημείο αυτό μπορούμε να πούμε πως έχει ήδη καταλάβει την εντολή.

εκπαίδευση σκύλων εντολη μείνε
Η εντολή μείνε χρήσιμη και στο ζύγισμα! :-)
4. Μόλις πιάσει το νόημα λοιπόν, αρχίζουμε και σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο που του ζητάμε να μείνει (πχ στα 5,10, 20, 30 δευτερόλεπτα κλπ) επαναλαμβάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.  Σταδιακά αυξάνουμε και την μεταξύ μας απόσταση.  Αρχικά του δίνουμε την εντολή μείνε από κοντά του και κάνουμε ένα μόνο βήμα πίσω, αν μείνει  ας ανταμείψουμε σχετικά σύντομα ώστε να μη του το κάνουμε ιδιαίτερα δύσκολο αυξάνοντας και τον παράγοντα διάρκειας και τον παράγοντα απόστασης μαζί. Στη συνέχεια αυξάνουμε την απόσταση βήμα βήμα και όταν δούμε πως έχει πιάσει το νόημα για τα καλά - συνεχίζουμε αυξάνοντας και τη διάρκεια και την απόσταση.  

5. Μόλις μάθει να ακούει αξιόπιστα την εντολή,  επαναλαμβάνουμε τις ασκήσεις και σε εξωτερικούς χώρους ώστε να μάθει να την ακούει και με αντιπερισπασμούς και εξωτερικά ερεθίσματα. (π.χ να μένει ενώ περνάει άλλος σκύλος δίπλα του, η να μένει ενώ του πετάμε το μπαλάκι ως αντιπερισπασμό κλπ).

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ:

Σημαντική λεπτομέρεια είναι να τον <<ελευθερώνουμε>> από την εντολή με την εντολή ΕΝΤΑΞΕΙ. 
Διαφορετικά δεν έχει σαφή τρόπο να καταλάβει μέχρι πότε πρέπει να μείνει, μπορεί να παρερμηνεύσει οποιαδήποτε κίνησή μας ώς λήξη της εντολής και να φύγει από τη θέση του << να σπάσει>>. Επειδή όπως είναι φυσικό θα ψάχνει δικαιολογία να φύγει από τη θέση μείνε όταν βαρεθεί θα του είναι πολύ εύκολο να τη βρει ανάμεσα σε τόσα εξωτερικά ερεθίσματα. Θα πρέπει να τον ελευθερώνουμε από την εντολή, πάντα με ένα σαφέστατο ΕΝΤΑΞΕΙ. Μετά επιβραβεύουμε  και ανταμοίβουμε κάνοντάς του νόημα πως μπορεί να μετακινηθεί ή φωνάζοντάς τον προς το μέρος μας. 

Επίσης ο τόνος της φωνής μας - όπως σε κάθε εντολή - να είναι ουδέτερος, ήρεμος, αποφασιστικός , σταθερός - δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρός στην προσπάθειά μας να κάνουμε το σκύλο μας να υπακούσει και να μείνει εκεί που του είπαμε γιατί συνδιάζει την εντολή δυσάρεστα και ίσως την εκλαμβάνει ως τιμωρία.

 Θυμίζουμε πως είναι πάντα καλύτερο να κάνουμε πολλά και μικρά μαθήματα στο σκύλο μέσα στην ημέρα ώστε να μη βαρεθεί ποτέ την εκπαίδευση και να τη βλέπει πάντα σαν παιχνίδι. Αν νιώσουμε πως εκνευριζόμαστε - σταματάμε αμέσως και κάνουμε διάλλειμα γιατί το καταλαβαίνει.

Ακολουθώντας την παραπάνω μέθοδο σπάνια θα πάρει σε ένα σκύλο παραπάνω απο λίγα λεπτά να καταλάβει τι του ζητάμε. Επαναλαμβάνοντας την άσκηση με κάθε ευκαιρία μέσα στη μέρα και καθημερινά, σε λίγες μέρες  όλα τα σκυλάκια ακούνε την πολύ χρήσιμη εντολή μείνε άριστα!