ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΑΚΟΗ - ΕΝΤΟΛΕΣ

εκπαιδευση σκυλου κοκερ και μπουλντογκ βασικη υπακοή
βασική εκπαίδευση σκύλων
Στο άρθρο πως και γιατί να εκπαιδεύσω το σκύλο μου είδαμε πόσο απαραίτητη είναι η εκπαίδευση του σκύλου στη βασική υπακοή και πόσο πέρα από κάθε αμφιβολία και φαντασία βελτιώνει την ποιότητα ζωής τόσο της δικής μας όσο φυσικά και του σκύλου μας.


Ποιές είναι όμως οι βασικές εντολές οι οποίες περιλαμβάνονται στον όρο βασική εκπαίδευση σκύλου; Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία πρέπει να τις διδάξουμε; Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία του σκύλου για να ξεκινήσει την βασική εκπαίδευση σε κάθε μια από τις εντολές; 
Ακολουθεί λίστα με τις βασικές εντολές, πολλές από τις οποίες - ενώ αποτελούν εντολές βασικής εκπαίδευσης - θα τις βρούμε στο μενού δεξιά στην ενότητα αρχική εκπαίδευση αφού πρόκειται για εντολές που μπορούμε να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε στο σκύλο μας από κουτάβι. Θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο πως ο σκύλος έχει εκπαιδευτεί για τουαλέτα.1) ΕΛΑ Iσως η πιό σημαντική εντολή μαζί με το όνομα του σκύλου μας.  Tην εντολή αυτή τη δίνουμε όταν θέλουμε να έρθει ο σκύλος στο μέρος μας και ξεκινάμε να του τη μαθαίνουμε  από κουτάβι στην αρχική εκπαίδευση.2) ΜΗ και ΜΠΡΑΒΟ - το μπράβο δεν είναι βέβαια εντολή, αλλά μας βοηθάει να κατανοήσει το σκυλί τι έκανε σωστά, αφού πρώτα έχουμε συνδυάσει το μπράβο με κάτι θετικό.


3) Η εκπαίδευση στη σωστή βόλτα και η εξοικείωση με το λουρί ώστε να μη μας τραβάει είναι από τα πρώτα και πιο βασικά που θα πρέπει να μάθουμε στο σκύλο όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Η εντολή ΔΙΠΛΑ (ή μαζί), μας πάει ένα βήμα παρακάτω μαθαίνοντας το σκύλο μας να περπατάει μαζί μας όχι μόνο χωρίς να τραβάει το λουρί αλλά περπατώντας ακριβώς δίπλα μας κοντά στο γόνατό μας.


4) ΚΑΤΣΕ , όταν θέλουμε να κάτσει στα πίσω πόδια του. Επίσης βασική και πολύ χρήσιμη εντολή5) ΞΑΠΛΑ (ή κάτω) , όταν θέλουμε να ξαπλώσει εντελώς6) ΜΕΙΝΕ , για να μένει στο σημείο που του υποδεικνύουμε.7) ΕΝΤΑΞΕΙ ή ΟΚ για να τον απελευθερώσουμε από την εντολή μείνε.Στην κατηγορία βασική εκπαίδευση έχουμε περιλάβει και τις εντολές σήκω, μίλα και σώπα που όμως στην πραγματικότητα κατά κάποιο τρόπο αποτελούν έξτρα εντολές.Ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί στις παραπάνω βασικές εντολές ακόμα κι αν δε μάθει τίποτε άλλο θα είναι ένας σκύλος με τον οποίο η συμβίωση είναι πραγματική απόλαυση και που μπορεί να μας ακολουθεί παντού και πάντα χωρίς κανένα πρόβλημα σχεδόν σε όλες μας τις δραστηριότητες.  Ορισμένοι ισχυρίζονται πως ένας σκύλος που γνωρίζει και ακούει καλά έστω τις εντολές: έλα,  και κάτσε  είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με εντελώς ανεκπαίδευτα σκυλιά.