Προετοιμασία για να υποδεχτούμε το κουτάβι μας!

Ο ερχομός ενός νέου κουταβιού στο σπίτι μας, είναι ένα γεγονός τόσο ευχάριστο που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Ένα τρισχαριτωμένο νέο μέλος της οικογένειας που θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια..!
Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε στο μέγιστο τον ερχομό του κουταβιού μας χωρίς άγχος και παρατράγουδα,  είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι πριν την άφιξή του. Ακολουθεί μια λίστα με τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να απολαύσουμε τον ερχομό του χαλαροί και έτοιμοι για όλα!


Προετοιμασίες για την ασφάλεια του κουταβιού:

 • Με μεγάλη προσοχή πρέπει να κρύψουμε τα καλώδια ρεύματος ώστε να μην έχει πρόσβαση σε αυτά ακόμα κι αν σταθεί όρθιο στα δύο του πόδια. Στα καλώδια ρεύματος περνάει ρεύμα 220v είτε η συσκευή με την οποία είναι συνδεδεμένα είναι ενεργοποιημένη είτε όχι.
 • Δε πρέπει να έχει πρόσβαση σε σακούλα σκουπιδιών ή στον κάδο.
 • Αν χωράει από τα κάγκελα του μπαλκονιού καλό είναι να βάλουμε περίφραξη.
 • Τηλεκοντρόλ επίσης κρυμμένα (αν μασουλήσει τις μπαταρίες υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων και δηλητηρίασης).
 • Παρασιτοκτόνα, ποντικοκτόνα, χλωρίνες, χημικά κλπ όχι σε σημεία που  έχει πρόσβαση.
 • Πλαστικά παιχνίδια παιδιών είναι επίσης επικίνδυνα αν τα μασουλήσει και καταπιεί κομμάτια.
 • Πλαστικά φυτά μόνο σε σημεία που δεν μπορεί να τα φτάσει.
Προετοιμασίες για την ασφάλεια του σπιτιού! :-)
 • Φυτά όχι σε σημεία που μπορεί να φτάσει τα φύλα. (Ακόμα κλαίω 2 βασιλικούς pesto στο μπαλκόνι του σπιτιού μας που δεν έζησαν για να πουν την ιστορία, αλλά χαλάλι!)
 • τα χαλάκια είναι τέλεια όχι μόνο για ξάπλα αλλά δυστυχώς και για να κάνει το κουτάβι την ανάγκη του... καλό είναι λοιπόν να φυλάξουμε ή να περιορίσουμε την πρόσβαση. 
 • παντόφλες, παπούτσια, ομπρέλες κλπ σε ντουλαπάκι που δεν θα έχει πρόσβαση.
 • το κουτάβι έχει μεγάλη ανάγκη να μασουλάει, μπορούμε να του απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε όποια δωμάτια επιθυμούμε να <<προστατέψουμε>> από μασούλημα μέχρι να μεγαλώσει λίγο και να το μάθουμε τι μπορεί να δαγκώνει (πχ ειδικά κόκαλα) και  τι όχι.


Εξοπλισμός που θα μας φανεί χρήσιμος:
 • Μπολάκια νερού και φαγητού, κατά προτίμηση ανοξείδωτα μεταλλικά με λαστιχένια βάση. Τα ανοξείδωτα είναι πολύ πιο υγιεινά από τα πλαστικά για το σκύλο μας και η λαστιχένια βάση είναι πραγματικά χρήσιμη ώστε την ώρα που τρώει να μη γλιστράει το μπολ. Μεγαλώνοντας είναι καλή ιδέα να βάλουμε κάτω από τα μπολ βάση , ώστε να μη χρειάζεται να σκύβει.
 • Τροφή (καλό είναι τις πρώτες μέρες να συνεχίσουμε με την τροφή που έχει ήδη ξεκινήσει αλλιώς είναι πιθανόν να του προκαλέσουμε διάρροιες), περισσότερα στην διατροφή.
 • Ένα κρεβατάκι και μια κουβερτούλα. Το κρεβατάκι μπορεί να είναι και αυτοσχέδιο.
 • Ειδικά κόκαλα για κουτάβια, εκτός του ότι είναι απόλαυση για το κουταβάκι που βγάζει δόντια και έχει πραγματικά ανάγκη να μασουλάει, γλυτώνει από μασούλημα το υπόλοιπο σπίτι.
 • Οδοντόβουρτσα - μπορεί να είναι και η απλή για ανθρώπους - θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στην αρχή που είναι κουτάβι αρκετά μικρή.
 • Οδοντόκρεμα μόνο ειδική για σκύλους. Η ανθρώπινη οδοντόκρεμα στους σκύλους είναι βλαβερή.
 • Βούρτσα κατάλληλη για το τρίχωμα του σκύλου μας.


Μπορείτε να έχετε μια εικόνα για οικονομικές τιμές κάνοντας κλίκ εδώ. Το link αυτό είναι affiliate (συνεργάτη)  που σημαίνει αν επιλέξετε να προμηθευτείτε από εκέι, το blog μας θα λάβει μια προμήθεια  - αν το κάνετε ειλικρινά σας ευχαριστούμε. Προσέξτε τα μπολ να είναι ανοξείδωτα  για λογους υγείας και να έχουν λαστιχάκι από κάτω ώστε να μη γλυστράνε και ταλαιπωρούν το σκύλο. Αν ο σκύλος είναι πολύ μικρόσωμος θα τον βολέψει καλύτερα το μικρότερο μπολάκι. Μη χρησιμοποιείτε απλά μπαλάκια το τένις για παιχνίδι, έχουν μικρές πλαστικές τρίχες για να απορροφάν τους κραδασμούς της ρακέτας, τις οποίες μπορεί ο σκύλος να φάει κατά λάθος. Τα ειδικά μπαλάκια από pet shop - πλέον - δε κοστίζουν παραπάνω.

Ο μεγάλος ερχομός!

 • Τις πρώτες μέρες, έχει αποχωριστεί τη μητέρα του και καλείται να προσαρμοστεί σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Αυτό του προκαλεί στρες που με τη σειρά του, συχνά ρίχνει το ανοσοποιητικό. Για αυτό θα χρειαστεί αγάπη, φροντίδα, και αρκετή ξεκούραση όποτε το χρειάζεται. Το κουτάβι είναι ένα μωρό που έχει ανάγκη από ύπνο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. 
 • Καλό είναι , στην αρχή, να κοιμάται στο κρεβατάκι του. Μπορούμε αρχικά να το βάλουμε σε σημείο που έχει οπτική επαφή μαζί μας για να μη νιώθει μόνο του. Ιδανικό σημείο είναι το σημείο εκείνο που μπορεί να έχει την ησυχία του όποτε επιθυμεί χωρίς να το ενοχλούμε αλλά και να μπορεί να εποπτεύει όσο δυνατόν περισσότερο χώρο. Για παράδειγμα κάποια γωνία ήσυχη αλλά όχι απομονωμένη, κάτω από το τραπέζι της κουζίνας κλπ.  Ακόμα κι αν σκοπεύουμε μελλοντικά να κοιμάται μαζί μας, είναι απαραίτητο αρχικά να μάθει να κοιμάται στο χώρο του, ώστε να έχει το δικό του που θα νιώθει άνετα όταν τύχη καμιά φορά να λείπουμε. Στο κρεβατάκι του μπορούμε να του βάλουμε για παρέα κάποιο πάνινο αρκουδάκι για να μη νιώθει μόνο. Ιδανικά, θα έχουμε ακουμπήσει νωρίτερα το αρκουδάκι στη μητέρα του, κι έτσι τις πρώτες δύσκολες μέρες θα έχει μαζί του τη μυρωδιά της. Γενικά είναι καλό να συνηθίσει και να αγαπήσει από την αρχή το κρεβατάκι του, πολύ σύντομα θα είναι ο δικός του χώρος στον οποίο θα μπορεί να αποτραβηχτεί όταν νιώθει πως χρειάζεται ηρεμία και ξεκούραση.


 • Αφού το υποδεχτούμε, καλό είναι να το πάμε προληπτικά στον κτηνίατρο μέσα στις επόμενες 48 ώρες. θα μας επιβεβαιώσει την καλή υγεία του κουταβιού και θα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Καλό είναι να έχουμε ήδη επιλέξει τον κτηνίατρο πριν έρθει η στιγμή να τον επισκεφτούμε. Αν δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία μπορούμε να συμβουλευτούμε φίλους μας που έχουν ήδη κάποιο ζωάκι. Ο σκύλος δεν είναι σαν τον άνθρωπο για να μιλήσει όταν δε νιώθει καλά.Προληπτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα κτηνίατρο που εμπιστευόμαστε γιατί η υγεία του σκύλου μας θα είναι στα χέρια μας αλλά κυρίως στα χέρια του.


 • Υπομονή μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλια για να πάμε το κουτάβι μας βόλτα. Ακριβώς πότε θα είναι σε θέση να πάει βόλτα χωρίς κίνδυνο θα μας ενημερώσει ο κτηνίατρος (συνήθως λίγες μέρες μετά το τελευταίο εμβόλιο).
 • Εκπαίδευση από την πρώτη μέρα! Είναι ευκαιρία την ώρα που για το κουτάβι μας είναι όλα πρωτόγνωρα και δεν έχει αποκτήσει ακόμα καλές η κακές συνήθειες, να του δείξουμε με όμορφο και στοργικό τρόπο - ποτέ μα ποτέ φωνές - τις καλές συνήθειες. Για παράδειγμα, λίγες ώρες αφού φτάσει σπίτι μας θα του βάλουμε να φάει. Μόλις φάει το πάμε στο σημείο που επιθυμούμε να κάνει την ανάγκη του. Περιμένουμε λίγο και αν την κάνει του δίνουμε να καταλάβει ότι έκανε κάτι καλό με ενθουσιασμό, μπράβο και χάδια! Αν όχι, το ξαναπάμε μέσα και απλά έχουμε το νου μας μέχρι να του έρθει η ανάγκη. Είναι δεδομένο ότι θα συμβούν <<ατυχήματα>> αλλά από εμάς εξαρτάται να μαντεύουμε την ανάγκη του και να το πηγαίνουμε εμείς στο σωστό σημείο αρχικά μέχρι να του γίνει συνήθεια! Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά! Επίσης καλή ευκαιρία να το πάμε στο σημείο για την ανάγκη του είναι μετά τον ύπνο. Περισσότερα σχετικά μπορείτε να ενημερωθείτε στην εκπαίδευση για τουαλέτα.


Μπορεί να φαίνονται πολλά αυτά που πρέπει να προσέξουμε αλλά αν τα έχουμε οργανωμένα από πριν δεν είναι τίποτα μπροστά στη χαρά που θα μας δώσει το μικρό μας κουτάβι!