ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΑ - ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ


ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΑ:

Όταν θέλουμε ο σκύλος μας να παρατήσει ότι κάνει και να έρθει σε εμάς.


εκπαιδευση σκυλου να μη φευγει


Αφού επιλέξουμε ένα από τα ονόματα σκύλων που επιθυμούμε για τον τετράποδο φίλο μας, το επόμενο βήμα είναι να τον μάθουμε να ακούει το όνομά του και να έρχεται σε εμάς όποτε τον φωνάζουμε. Η εντολή έλα είναι από τις πιο σημαντικές αν όχι η πιο σημαντική, δεν αποκλείεται ακόμα και να σώσει τη ζωή του σκύλου μας μια μέρα. Σε κάθε περίπτωση, όταν θα έχουμε μάθει καλά το σκύλο μας να έρχεται πάντα όταν τον φωνάζουμε, είναι απόλαυση τόσο για εμάς, όσο  και για τον ίδιο το σκύλο. Είναι ωραίο και χρήσιμο να ξέρουμε πως να μη φεύγει ο σκύλος μας ανεξέλεγκτα και να μπορούμε με ασφάλεια να του παρέχουμε - υπό κατάλληλες πάντα συνθήκες - μεγαλύτερη ελευθερία μαζί στη βόλτα, χωρίς να έχουμε τον φόβο πως θα τρέξει μακριά και θα χαθεί.


H  εντολή έλα είναι πολύ απλή στην εκμάθηση και μπορούμε να  ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε το σκύλο μας από την πρώτη κιόλας μέρα. Όσο πιο νωρίς - τόσο πιο καλά! 

Προαπαιτούμενο στάδιο εκπαίδευσης: Πως να έχετε την προσοχή του σκύλου σας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΕΛΑ

1.  Για να κάνουμε πολύ πιο εύκολη την αρχή, μπορούμε να ξεκινήσουμε την εκμάθηση στο σπίτι όταν έχει έρθει η ώρα για να φάει. Μέρος του φαγητού μπορούμε να το δώσουμε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μαθαίνοντας στο σκύλο όχι μόνο τη συγκεκριμένη εντολή, αλλά και γενικότερα οτι πρέπει να δουλεύει για να φάει.

2. Τις πρώτες φορές, χαμηλώνουμε το χέρι μας στο ύψος του κρατώντας μια τροφή που γνωρίζουμε πως του αρέσει πολύ (πχ ένα κομματάκι κρέας). Την τροφή την κρατάμε με τρόπο τέτοιο που να την βλέπει. Φωνάζουμε το όνομά του για να του αποσπάσουμε την προσοχή και του λέμε το όνομα του μαζί με την εντολή ΕΛΑ ή όποια άλλη λέξη έχουμε επιλέξει για την συγκεκριμένη εντολή, με γλυκό τόνο ενθαρρύνοντας τον να έρθει προς το μέρος μας για να πάρει την τροφή. Καμιά φορά βοηθάει να κάνουμε μικρά βήματα προς τα πίσω ώστε από αντίδραση να το κάνουμε να θέλει να μας πιάσει κι έτσι να έρθει προς το μέρος μας. 

Αν εξακολουθεί να μην έρχεται, μπορούμε τις πρώτες μέρες όταν είναι ήδη δίπλα μας να φωνάζουμε το όνομά του, λέγοντάς του έλα, και να του δίνουμε την ανταμοιβή,  μαθαίνει έτσι πως όταν ακούει την λέξη έλα, κάτι καλό συμβαίνει και σύντομα θα τρέχει στο άκουσμα της λέξη να έρθει κοντά μας. 

3. Μόλις έρθει σε εμάς, τον επιβραβεύουμε αμέσως και του δίνουμε την τροφή που κρατάμε. Όταν απομακρυνθεί  και ξεχαστεί, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Λεπτομέρεια: Καλό είναι να κάνουμε την εξάσκηση φορώντας του το περιλαίμιο, και όταν έρχεται σε εμάς να τον πιάνουμε από το περιλαίμιο ελαφρά λέγοντάς του ταυτόχρονα μπράβο και τότε να τον ανταμοίβουμε με τη λιχουδιά. (αυτό γίνεται για μαθαίνει ο σκύλος να κάθεται να τον πιάσουμε όταν έρθει αλλιώς υπάρχει η περίπτωση να έρχεται σε εμάς αλλά μόλις πάμε να τον πιάσουμε από το περιλαίμιο για να του βάλουμε για παράδειγμα το λουρί, να μας αποφεύγει).

4. Αφού επαναλάβουμε τη διαδικασία αρκετές φορές ώστε να μπει στο πνεύμα της εκπαίδευσης αυτής, στη συνέχεια αντί να χαμηλώνουμε το χέρι με το οποίο κρατάμε την τροφή για να το φωνάξουμε, απλά το τεντώνουμε στο γόνατό μας και πάλι κρατώντας την τροφή με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται. Αυτό, επειδή στο μέλλον το να χτυπάμε ελαφρά την παλάμη μας στο γόνατο μας, θα είναι το οπτικό σήμα της εντολής ΕΛΑ. (κάθε εντολή θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα οπτικό σήμα που θα έχουμε επιλέξει).  Αν δε το κάνουμε αυτό, το σκυλί θα μάθει να έρχεται μόνο όταν σκύβουμε με το χέρι προτεταμένο - πράγμα κουραστικό και άκομψο. Την ανταμοιβή θα την παίρνει από το χέρι μας που θα είναι ακόμα κολλημένο στο γόνατό μας. Μαθαίνει έτσι να έρχεται μέχρι εμάς και να μη σταματάει μπροστά μας στα δύο μέτρα απόσταση. Αφού μπει για τα καλά στο πνεύμα της άσκησης και μάθει να έρχεται πρόθυμα, προσθέτουμε την εντολή ΚΑΤΣΕ πριν του δώσουμε την ανταμοιβή. 

5. Μπορούμε τις πρώτες μέρες μέχρι να μάθει την εντολή να του δίνουμε τη μισή τροφή του με αυτό τον τρόπο. Όταν μάθει να έρχεται κάθε φορά που τον φωνάζουμε, μπορούμε να συνεχίσουμε τις ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπου λόγω περισπασμών είναι πιο δύσκολο να υπακούσει.

6. 'Oταν είμαστε έξω, επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία αλλά κρατώντας το σκύλο μας κανονικά με το λουρί.  Πάντα επιβραβεύουμε αμέσως και δίνουμε την ανάλογη ανταμοιβή. Αν δεν υπακούει, τον αναγκάζουμε να έρθει προς το μέρος μας τραβώντας το λουρί με την ελάχιστη δύναμη που χρειάζεται ώστε να έρθει. Θα πρέπει να έρχεται πάντα, είτε απο μόνος του είτε τραβώντας από το λουρί. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές και σε διάφορα μέρη με διάφορους περισπασμούς (πχ άλλα σκυλιά κοντά μας) μέχρι να κρίνουμε πως μας ακούει αξιόπιστα και σε εξωτερικούς χώρους. Όταν συμβεί αυτό αντικαθιστούμε το λουρί με ένα μακρύ και ελαφρύ σχοινί. 


Τελευταίο στάδιο - γενίκευση της εντολής ΕΛΑ 

(ώστε να έρχετε σε εμάς όπου κι αν είμαστε)

επιβραβευση σκυλου εντολη ελα
7. Έχοντας δεμένο το σκύλο με μακρύ σχοινί, επαναλαμβάνουμε ουσιαστικά την ίδια ακριβώς διαδικασία με το λουρί αλλά από μεγαλύτερη απόσταση και πάλι σε διάφορα σημεία με διάφορους περισπασμούς. Όταν κρίνουμε πως ακούει αξιόπιστα την εντολή και από απόσταση (με το σχοινί) ,  μπορούμε να περάσουμε στο τελικό στάδιο, εκπαιδεύοντας το με την ίδια διαδικασία χωρίς σχοινί ή λουρί αλλά μόνο σε κατάλληλα μέρη! Αρχικά ανταμοίβουμε πάντα με τροφή, στη συνέχεια κάποιες φορές ανταμοίβουμε ενώ κάποιες άλλες όχι αλλά πάντα επαινούμε. Αργότερα ανταμοιβή μπορεί να είναι το να παίξουμε μαζί του με το μπαλάκι, να παίξουμε κυνηγητό κάνοντάς τον να μας κυνηγήσει - οτιδήποτε βρίσκει απολαυστικό και ενδιαφέρον. 

Τι να προσέξουμε!

  • Αν έχουμε ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν να μάθουμε στο σκύλο τη συγκεκριμένη εντολή χωρίς όμως αποτέλεσμα, ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσουμε τη νέα προσπάθεια με μια εντελώς νέα λέξη (πχ εδώ αντί για έλα).Θα πρέπει να δώσουμε στο σκύλο να καταλάβει πως το να έρχεται αμέσως μόλις τον φωνάζουμε είναι η καλύτερη επιλογή του κόσμου, ότι πιο ευχάριστο μπορεί να του συμβεί.Για αυτό είναι σημαντικό τουλάχιστον αρχικά, ως ανταμοιβή να του προσφέρουμε κάτι που του αρέσει πάρα μα πάρα πολύ (πχ μικρά κομμάτια κοτόπουλο ή κρέας).  Στη συνέχεια η ανταμοιβή μπορεί να είναι απλά ένα ενθουσιώδες μπράβο μαζί με κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, ή το να του πετάξουμε το αγαπημένο του μπαλάκι για να το πιάσει κλπ. Σε κάθε περίπτωση θα ξέρει πως με το να έρθει αμέσως σε εμάς, θα κερδίσει κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από αυτό που κάνει τη στιγμή που το φωνάζουμε να έρθει.
  • Αποφεύγουμε να του λέμε ΕΛΑ απλά και μόνο για να μην απομακρυνθεί και στη συνέχεια όταν έρθει να το αγνοούμε. Πρέπει ο ερχομός του  να έχει για ανταμοιβή τουλάχιστον την προσοχή και τον ενθουσιασμό μας. 
  • Δε χρησιμοποιούμε την εντολή ΕΛΑ ώστε να έρθει για να κάνουμε κάτι που του είναι δυσάρεστο (όπως για παράδειγμα κόψιμο νυχιών, μπάνιο, ψεκασμό με σιτρονέλα κλπ).
  • Επίσης σημαντικό είναι να μη του λέμε ποτέ να έρθει όταν δεν είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την υπακοή του , γιατί έτσι μαθαίνει πως έχει τη δυνατότητα να αγνοεί την εντολή.
  • Αν ο σκύλος μας είναι κουτάβι, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ναι μεν μαθαίνει γρήγορα αλλά έχει μειωμένη ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και είναι παράλογο να περιμένουμε να υπακούει σαν φαντάρος κάθε φορά. Ξεκινάμε καλώντας τον όταν ξέρουμε πως του είναι σχεδόν αδύνατον να αρνηθεί να έρθει (πχ όταν είναι ώρα για φαϊ) και από εκεί και πέρα το μόνο που χρειάζεται είναι καθημερινή εξάσκηση στη συγκεκριμένη εντολή - ακόμα κι αν την έχει μάθει τέλεια - ώστε να την υπακούει για πάντα τέλεια!
  • Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του δεν έρχεται σε εμάς αμέσως,  παρατηρώ συχνά την τάση στους πελάτες μου να ανεβάζουν την ένταση της φωνής τους, κάτι που ομολογουμένως εκ πρώτης όψεως μοιάζει λογικό άλλωστε. Όμως στο 99% των περιπτώσεων αυτό δεν είναι χρήσιμο, τα σκυλιά ως γνωστό έχουν άριστη ακοή, αν δεν έρχεται δε φταίει το ότι δεν μας ακούει αλλά μάλλον το οτι μας αγνοεί και δεν μας υπακούει.  Σε αυτή την περίπτωση αν αρχίζουμε να φωνάζουμε υπάρχει και η περίπτωση να διακρίνει εκνευρισμό στη φωνή μας και να αποφύγει να έρθει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσουμε σε σημείο να «γκαρίξουμε» ΕΛΑ και τότε ο σκύλος μας να έρθει φοβούμενος για τυχόν επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν έρθει. Αυτό λειτουργεί αλλά δεν είναι το βέλτιστο αποτέλεσμα για πολλούς λόγους. Φαντάζομαι όλοι μας προτιμάμε ένα σκύλο που έρχεται τρέχοντας όταν τον φωνάζουμε επειδή το θέλει με ενθουσιασμό, παρά ένα σκύλο που έχει μάθει να μας αποφεύγει και να μετράει τα ντεσιμπέλ της φωνής μας για να ψυχολογήσει μέχρι ποιά ντεσιμπέλ μπορεί να μας αγνοεί και σε ποιά ντεσιμπέλ όχι. Σας προτείνω να έχετε πάντα όσο το δυνατόν πιο ήρεμη φωνή και τον ίδιο τόνο και ένταση ώστε να μάθει να σας ακούει πάντα σε αυτή την ένταση και τόνο. Να θυμάστε, αν δε σας ακούει αξιόπιστα και κάθε φορά, είναι επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του ακόμα, εν ανάγκη κάντε ένα βήμα πίσω στην εκπαίδευση πχ μειώστε την απόσταση από την οποία τον φωνάζετε, πάντως εκτός κι αν είστε φυσικά σε εξωτερικό χώρο  και πράγματι δεν σας ακούει, σας προτείνω να διατηρήσετε τον ίδιο τόνο και ένταση σε κάθε σας εντολή ώστε να τον εκπαιδεύσετε κατά αυτό τον τρόπο σε εκείνο τον τόνο και ένταση πάντα να σας ακούει. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αταξίας η κυρία Νταίζη που θεώρησε
καλή ιδέα, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα να μπεί μέσα σε μια
νερολακούβα με λάσπες για να δροσιστεί! Μόλις τη φώναξα
ήρθε τρέχοντας και πρόλαβα τα χειρότερα :-)

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΦΕΥΓΕΙ:

Ποτέ μα ποτέ, μα ποτέ! δεν τον μαλώνουμε όταν έρθει, ακόμα κι αν έχει αργήσει πολύ και μας έχει βγάλει από τα ρούχα μας, γιατί έτσι θα μάθει πως το να έρχεται όταν τον φωνάζουμε ίσως δεν πάντα μια καλή επιλογή αφού όταν μας αγνοεί και δεν έρχετε περνάει καλύτερα ενώ ενδέχεται αν έρθει να τον μαλώσουμε. Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να του μάθουμε την εντολή φύγε - γιατί αν σε πιάσω την έβαψες - με την λέξη έλα. Ακόμα κι αν άργησε να έρθει,  σφίγγουμε τα δόντια, χαλαρώνουμε και επιβραβεύουμε. Θέλουμε ακόμα κι αν έχει κάνει την πιο  μεγάλη «αταξία» και τον φωνάξουμε εκείνη την ώρα να έρθει, να τα παρατήσει όλα γνωρίζοντας πως άν έρθει θα πάρει διεθνή αμνηστία από εμάς και τρέχοντας να μας έρθει! Ψυχραιμία λοιπόν και την επομένη ξημερώνει μια νέα μέρα που με ευχάριστη διάθεση και υπομονή μπορούμε να συνεχίσουμε την εκπαίδευση στην εντολή ώστε στο μελλον να μας ακούει πιό αξιόπιστα! 

ΠΟΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΕΛΑ

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Πότε ολοκληρώνεται η εκπαίδευση στην εντολή έλα και σταματάμε να εκπαιδεύουμε το σκύλο μας στην εντολή αυτή: Ποτέ Είναι η πιό σημαντική εντολή, μη πέσετε στην παγίδα να νομίζετε πως αφού έμαθε την εντολή η υπακοή του σε αυτήν είναι πλέον δεδομένη για όλη του τη ζωή. Πρέπει να έχετε όλα τα παραπάνω στο νου σας καθημερινά και να χρησιμοποιείτε κάθε ευκαιρία  για επανάληψη των ασκήσεων της εντολής αυτής με τέτοιο τρόπο ώστε - όπως είπαμε - όταν ο σκύλος ακούει από τα χείλη σας το όνομά του με την εντολή έλα, να είναι για αυτόν η πιο γλυκιά μουσική του κόσμου και να έρχεται σε εσάς τρέχοντας!
Γιώργος Ξένος
Εκπαίδευση Σκύλων με Θετική Υποκίνηση