Πως να εκπαιδεύσω θετικά το σκύλο μου

ΕΠΑΙΝΟΣ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ
Ο ερχομός ενός κουταβιού (ή ενήλικα σκύλου)  στη ζωή μας είναι φυσικά πολύ χαρούμενη στιγμή γεμάτη ενθουσιασμό. Παράλληλα σημαίνει και ευθύνη καθώς η ζωή του είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας. Από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ευζωία τους και η ψυχολογική τους υγεία. Με τον ερχομό του γεννιέται το ερώτημα: πως θα  εκπαιδεύσω το κουτάβι  ή τον ενήλικα σκύλο μου  ώστε να μπορούμε να συμβιώσουμε μαζί σε αρμονία στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού μας φέρει η ζωή!    Όμως δε χρειάζεται άγχος! Γνωρίζοντας κάποια βασικά πράγματα, με τη δική σας καθοδήγηση το κουταβάκι μπορεί να εξελιχθεί σε
ένα σκύλο κοινωνικοποιημένο, υπάκουο -  χωρίς προβλήματα στη συμπεριφορά του. Είναι όλα πιο εύκολα αν ξεκινήσουμε άμεσα. Αν  είναι μεγάλος σε ηλικία και πάλι μπορεί  να εκπαιδευτεί απλά θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο διότι έχει ήδη χτίσει το χαρακτήρα του και κάποιες συνήθειες. Ποτέ  μα ποτέ δεν είναι αργά, αν αφιερώσουμε έστω και δέκα λεπτά από το χρόνο μας καθημερινά, τα αποτελέσματα θα μας ανταμείψουν και με το παραπάνω! Τι θα χρειαστούμε:

   1. Σεβασμό Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως από τα πιο πολύτιμα εργαλεία - αν μπορούμε να τα πούμε έτσι - της σχέσης μας με το σκύλο είναι ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό  να υπάρχει πάντα αμοιβαίος σεβασμός και να μην κάνουμε κάτι  που θα διαταράξει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μας.  Όπως στους ανθρώπους έτσι και στους σκύλους η εμπιστοσύνη εύκολα χάνεται - δύσκολα όμως επανακτάται. Οποιαδήποτε μορφή βίας προς το σκύλο  είναι άδικη και κλονίζει την εύθραυστη και πολύτιμη εμπιστοσύνη που έχει στο πρόσωπό μας. Κανένας δεν είναι τέλειος, και όλοι κάνουμε λάθη. Μπορείτε να δείτε τα 9 πιό συνηθισμένα λάθη  και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε εύκολα. Άραγε πως θα νιώθαμε για το σκύλο μας αν μας δάγκωνε κάθε φορά που εμείς κάναμε κάτι λάθος; Θα του είχαμε εμπιστοσύνη;
   2. Υπομονή:   κάθε αρχή και δύσκολη.

Κάθε φορά που προσπαθούμε να του μάθουμε  κάτι νέο, χρειάζεται να του δίνουμε το χρόνο να το αφομοιώσει.  Κάποιες οδηγίες θα τις καταλάβει στο λεπτό αλλά κάποιες άλλες ίσως χρειαστεί και μέρες. Η ίδια η διαδικασία της εκπαίδευσης για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να έχει χαρακτήρα παιχνιδιού. Να είναι κάτι ευχάριστο που  θα αποζητά ο σκύλος και θα περιμένει με ανυπομονησία κάθε φορά. Επειδή  έχει ενισχυμένες κάποιες αισθήσεις, είναι σε θέση να καταλάβει πότε έχουμε ευδιάθετη ψυχολογία και πότε είμαστε εκνευρισμένοι. Αν κατά τη διάρκεια της εκμάθησης μιας εντολής νιώσουμε εκνευρισμό, θα έχουμε πολύ πιο καλά αποτελέσματα αν κάνουμε ένα διάλειμμα  ή  συνεχίσουμε την άλλη μέρα. Ο εκνευρισμός μας του δημιουργεί  σύγχυση, μπορεί να τον μπερδέψει αφού δε καταλαβαίνει τι έχει κάνει λάθος και γενικότερα μπορεί να του δημιουργήσει αρνητική στάση και ανασφάλεια στη διαδικασία της εκπαίδευσης γενικότερα αν την συνδυάσει με τον εκνευρισμό μας. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για το σκύλο. Θα χρειαστεί να κάνουμε την ίδια άσκηση ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να την μάθει. Κάποιες εντολές μπορεί να τις καταλάβει από την πρώτη μέρα ενώ για κάποιες άλλες μπορεί να χρειαστεί  μέρες για να καταλάβει τι του ζητάμε ώστε να μάθει να τις εκτελεί. Ακόμα κι αν έχει μάθει μια εντολή άριστα, θα χρειαστεί να επαναλαμβάνουμε την άσκηση ανά τακτά διαστήματα ώστε να συντηρήσουμε αυτή τη μάθηση. Επειδή και η υπομονή έχει όρια, σταματάμε πάντα όταν νιώσουμε εκνευρισμό , και φροντίζουμε να μοιράζουμε το χρόνο σε σύντομα δεκάλεπτα μέσα στη μέρα ώστε  να μη βαρεθεί τη διαδικασία και να έχει χρόνο να χωνέψει τα νέα ερεθίσματα.
   3. Έπαινος - εκπαίδευση με επιβράβευση και ανταμοιβή, διόρθωση - χωρίς βία: 
   Είναι χρήσιμο να ξέρουμε πως ο σκύλος δε γνωρίζει τι είναι σωστό και τι λάθος στην κοινωνία των ανθρώπων. Εξαρτάται απο εμάς να τον μάθουμε και ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει είναι με τον συσχετισμό της ενέργειας που κάνει με το αποτέλεσμα που είχε η ενέργεια αυτή. Αν για παράδειγμα την ώρα που παίζουμε με το κουτάβι μας, εκείνο μας δαγκώσει, λέγοντας ένα ΕΠ! και σταματώντας το παιχνίδι, αρχίζει και καταλαβαίνει πως το δάγκωμα είναι μη αποδεκτή συμπεριφορά γιατί κάθε φορά που  δαγκώνει τελειώνει το παιχνίδι.  Και αντίστροφα αν κάθε φορά που μας φέρνει το μπαλάκι που του πετά με του λέμε ένα θερμό μπράβο μαζί με ένα χάδι η μία αγαπημένη του λιχουδιά, αρχίζει να καταλαβαίνει πως το να μας φέρνει το μπαλάκι είναι κάτι πολύ καλό μιας και κάθε φορά που το κάνει παίρνει έπαινο, χάδια και θετικά αποτελέσματα. Γρήγορα  θα καταλάβει πότε κάνει κάτι καλό η κακό με το άκουσμα και μόνο της λέξης. 
   Επιβράβευση μπορεί να είναι ανταμοιβή με μερικές λιχουδιές (πχ ζαμπόν σε μικρά κομματάκια, ή λουκάνικα σε κομματάκια) που θα χρησιμεύουν ως θετική υποκίνηση δίνοντάς τα ως ανταμοιβή κάποιας επιθυμητής ενέργειας. Μπορεί επίσης ανταμοιβή να είναι κάποιο πολύ αγαπημένο του παιχνίδι. 
4. Μέθοδος - πως μαθαίνουμε στο σκύλο μας μια νέα εντολή

Ανεξάρτητα λοιπόν αν εκπαιδεύουμε λαμπραντόρ, κόκερ, λυκόσκυλο ή ημίαιμο για να του διδάξουμε  κάθε εντολή, ακολουθούμε μια μέθοδο. Πολλές φορές υπάρχει παραπάνω από ένας τρόπος για να διδάξουμε  την ίδια ακριβώς εντολή. Η μέθοδος της θετικής υποστήριξης, πρεσβεύει πως τον επιβραβεύουμε όταν μας παρουσιάζει μια επιθυμητή συμπεριφορά και απλά τον αγνοούμε όταν κάνει κάτι λάθος. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο,  η χρήση βίας  είναι όχι μόνο ανήθικη αλλά έχει  αρνητικά αποτελέσματα στην εκμάθηση  του σκύλου μας επιφέροντας προβλήματα στην ψυχολογία και συμπεριφορά του και καταστρέφοντας τη σχέση μας μαζί του. Την άποψη αυτή συμμερίζεται σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα αλλά και με τη φροντίδα του σκύλου γενικότερα. Ισχύει ο γενικός κανόνας, η βία φέρνει βία.
Έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι οδηγίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές και περιγραφικές με την χρήση της απλούστερης μεθόδου ώστε ο κάθε ένας μας που επιθυμεί να  προσπαθήσει να διδάξει κάποιες βασικές εντολές στο σκύλο του να μπορεί να το κάνει πιο εύκολα.   Όταν   έχει διδαχτεί την αρχική ενότητα εκπαίδευσης σκύλων, θα έχουμε κάνει ήδη ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα στον να είναι ο σκύλος μας προσαρμοσμένος, ισορροπημένος και σωστά εκπαιδευμένος.  Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται οδηγίες για: υποδοχή νέου κουταβιού, οδηγίες για την εντολή έλα - ώστε να έρχεται σε εμάς πάντα όποτε το φωνάζουμε,  μέθοδοι επιβράβευσης, οδηγίες για διόρθωση , πως να μάθουμε στο σκύλο μας που να πηγαίνει για τουαλέτα ώστε να ξέρει που να λερώνει και που όχι, οδηγίες για την χρήσιμη εντολή κάτσε και οδηγίες για σωστή βόλτα ώστε να είναι απόλαυση και για το σκύλο αλλά και για εμάς - χωρίς να μας τραβάει και γενικά όσα βασικά πρέπει να μάθουμε στο σκύλο μας από νωρίς.

Ένας  σκύλος που γνωρίζει τα βασικά, είναι σχεδόν πάντα πιό ισορροπημένος και ευτυχισμένος, και σίγουρα πιο προσαρμοσμένος στο περιβάλλον του από έναν που δεν είχε την αντίστοιχη ευκαιρία. Με τη μέθοδο θετικής υποστήριξης όπου επιβραβεύουμε το σκύλο μας όταν εκτελεί μια επιθυμητή συμπεριφορά, όχι μόνο έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από κάθε άλλη μέθοδο, αλλά και η ίδια η διαδικασία  είναι απόλαυση τόσο για εμάς όσο και για το σκύλο μας!