ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ

ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ!


αυτόβουλη πειθαρχία ανώτερη από επιβεβλημένη αρχαίο ρητό Ξενοφών
Θέλουμε να εκπαιδεύουμε πάντα με θετική υποκίνηση χωρίς τη χρήση καμίας μορφής βίας (σωματικής ή ψυχολογικής), γιατί αυτή η μέθοδος φέρνει αποδεδειγμένα τα καλύτερα αποτελέσματα καθώς συντελεί στο να ΘΕΛΕΙ ο σκύλος να μας υπακούει, και ενισχύει τον μεταξύ μας δεσμό, την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη.

Όπως και στον άνθρωπο έτσι και στο σκύλο, η μέθοδος της θετικής υποκίνησης κατά την εκπαίδευση φέρνει συντριπτικά θετικά αποτελέσματα και επιταχύνει την εκμάθηση με δραματικούς ρυθμούς. Παράλληλα είναι ο πλέον απροβλημάτιστος τρόπος να εμπεδώσει ο σκύλος μας πως όταν ακολουθεί τις οδηγίες μας περνάει καλύτερα από ότι όταν δεν τις ακολουθεί, με άλλα λόγια μας αποδέχεται με τον πλέον φυσικό τρόπο ως αρχηγό, ως καθοδηγητή θα έλεγα στην ζωή του. Ο σκύλος νιώθει  και είναι όντως μέλος της αγέλης μας. Αυτό που εμείς ονομάζουμε οικογένεια ο σκύλος το βιώνει ως αγέλη και στη φύση είναι ο ρόλος του αρχηγού των γονέων του και του αρχηγού της αγέλης να τον διδάξουν κανόνες συμπεριφοράς που για το δικό του καλό θα πρέπει να ακολουθεί προκειμένου να έχει μια αρμονική συμβίωση. Για το σκύλο μας αυτόν ακριβώς το ρόλο τον παίρνουμε εμείς. 


Το ρόλο του αρχηγού τον παίρνουμε όχι από κόμπλεξ επειδή είμαστε ανώτερο είδος στο ζωικό βασίλειο, αλλά για το καλό του καθώς και για το δικό μας καλό. Μέσα από τόσες χιλιάδες χρόνια συμβίωσης με τον άνρθρωπο ο σκύλος έχει ανάγκη αυτή την καθοδήγηση και νιώθει πολύ πιο ήρεμος και σίγουρος για τον εαυτό του σε μια τέτοια σχέση. Αν δε γίνει από νωρίς κατανοητή στο  σκύλο μας η μορφή της σχέσης που έχουμε μαζί του, το αποτέλεσμα αναπόφευκτα θα είναι να αναπτύξει ανεπιθύμητες συμπεριφορές γιατί πολύ απλά θα είναι νευρικός, δε θα γνωρίζει όρια και δε θα συμμορφώνεται με τις υποδείξεις μας. Η εκπαίδευση του με θετική υποκίνηση από νωρίς, σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να διορθωθούν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές γιατί όσο περισσότερο το καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διορθωθούν καθώς καταλήγουν να γίνονται κακή επίμονη και επαναλαμβανόμενη συνήθεια. 

Κατά την εκπαίδευση με θετική υποκίνηση, ουσιαστικά ενισχύουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές και έτσι ο σκύλος μας επιθυμεί να επαναλάβει αυτές τις συμπεριφορές προκειμένου να λάβει ξανά την ενίσχυση (επιβράβευση). Ουσιαστικά σε πρώτο στάδιο με την μέθοδο αυτή, αρκεί η επιβράβευση όταν κάνει κάτι σωστό και η απουσία της επιβράβευσης όταν κάνει κάτι λάθος ώστε να αρχίζει ο σκύλος να διαχωρίζει με την καθοδήγησή μας το σωστό από το λάθος. 

Αν έχουμε ξεκινήσει νωρίς και με σωστό τρόπο, οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά είναι ελάχιστες εως αμελητέες, σε αντίθετη περίπτωση είναι προφανές πως με το τρόπο αυτό είτε ο σκύλος δε μπόρεσε να καταλάβει το σωστό από το λάθος, άρα θα πρέπει η αρνητική ενίσχυση κατά το λάθος να είναι μεγαλύτερη (όχι δε μιλάμε για βία σε καμιά περίπτωση) είτε να μιλήσουμε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή γιατί προφανώς λόγω απειρίας εμείς κάπου σ ε κάποιο σημείο κάτι κάνουμε λάθος.

Περισσότερα για τη διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών θα δούμε στην αντίστοιχη κατηγορία άρθρων (μπορείτε να τα βρείτε από το μενού στη δεξιά στήλη της σελίδας) αλλά στο άρθρο αυτό είναι ανάγκη να υπογραμμίσουμε πως η θετική εκπαίδευση από την πρώτη κιόλας μέρα που έχουμε σπίτι το σκύλο μας, είναι ο καλύτερος και πιό σίγουρος τρόπος να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

Η εκπαίδευση των σκύλων από τον άνθρωπο, είναι μια σχέση ζωής και αρμονικής συνεργασίας, μια διαδικασία που ξεκίνησε από τότε που άρχισε η συμβίωση  μας μαζί του, εδώ και τουλάχιστον 30.000 χρόνια σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις... Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, το ότι έχει αναπτυχθεί ανάμεσα ανάμεσά μας ένας πολύ ισχυρός δεσμός. Από την εποχή του homo sapiens μέχρι σήμερα,  αποτέλεσε το σύστημα συναγερμού μας, προστασία ενάντια σε κάθε εχθρό του ανθρώπου, ήταν με την όσφρηση και την ακοή του το ραντάρ μας όταν κυνηγούσαμε σε συνεργασία μαζί του για την επιβίωσή μας, ο σύντροφός μας στον αγώνα για επιβίωση αλλά και στο σπίτι. Φτάσαμε έτσι στο σημείο, ο σκύλος να μας αναγνωρίζει ως μέλη της ίδιας αγέλης, κι εμείς να τον αναγνωρίζουμε ως γνήσιο μέλος της οικογένειάς μας! 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ:

Ένας από τους λόγους  που συνυπάρχουμε τόσες χιλιάδες χρόνια με τέτοια αρμονία  είναι πως η φύση του  σκύλου ταιριάζει πολύ με αυτή του ανθρώπου. Είναι, όπως και ο άνθρωπος, ον κοινωνικό με έντονη την ανάγκη να ανήκει σε μια οικογένεια, την "αγέλη" του. Ο σκύλος είναι καλόπιστος, απόλυτα αφοσιωμένος, ικανός να νιώσει ευγενή συναισθήματα και να προβεί σε τέτοιες πράξεις αλτρουισμού και αυτοθυσίας που πολλές φορές δείχνει να είναι πιο ανθρώπινος από τον άνθρωπο. Και για αυτό τον αγαπάμε τόσο!


love for dogs
Εκπαιδευμένα σκυλιά σημαίνει λιγότερα εγκαταλελειμμένα
Ο άλλος λόγος της τόσο πετυχημένης σχέσης μας με το σκύλο, είναι πως αυτή βασίζεται σε κάποιες αρχές. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, υπάρχουν ρόλοι και κανόνες που τηρούνται.  Κι εκεί ακριβώς καλούμαστε να βοηθήσουμε στην προσαρμογή των σκύλων και στη σχέση μας με αυτούς,  διδάσκοντας σωστές συμπεριφορές και συνήθειες. 

Η πολυπλοκότητα και οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, απλά κάνουν την ανάγκη της εκπαιδευσης του σκυλου μας ακόμα πιο επιτακτική και επιβεβλημένη προκειμένου να τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε και στον 20ο αιώνα, τη ζωή μας με τον καλύτερο φίλο μας,  αρμονικά και ευτυχισμένα!

Η ιστοσελίδα αυτή είναι γραμμένη με μεράκι και αγάπη για το σκύλο και έρχεται να καλύψει με αναλυτικές οδηγίες ακριβώς αυτή την ανάγκη, γιατί περί ανάγκης πρόκειται. Θα βρείτε συμβουλές για την διαδικασία της εκπαιδευσης σκυλου με αναλυτική περιγραφή και φωτογραφίες. Όποιος επιθυμεί να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του για να εκπαιδεύσει το σκύλο του, θα βελτιώσει όχι μόνο τη ζωή του σκύλου αλλά και το κοινό τους μέλλον!

Επειδή η αγάπη για τους σκύλους δεν είναι μονοπώλιο, και η ομαδική προσπάθεια είναι πάντα πιο αποτελεσματική αλλά και πιο απολαυστική, κάθε σχόλιο σας είναι καλοδεχούμενο και αποτελεί κίνητρο για τη συνέχιση αυτής της ομαδικής προσπάθειας πάνω από όλα για τη τη δυνατότητα της σωστής εκπαίδευσης άρα και προσαρμογής του σκύλου μας!