ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΚΑΤΣΕ

ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΣΕ
Όταν θέλουμε ο σκύλος μας να κάτσει στα δύο πίσω του πόδια


Το να μάθουμε στο σκύλο μας την εντολή κάτσε είναι μια απλή εντολή που έχει όμως πολλαπλά οφέλη! 

Χρησιμότητα εντολης:  • Καταρχάς προσπαθούμε όποτε είναι εφικτό να του δίνουμε λιχουδιές μόνο σε θέση κάτσε. Μαθαίνοντας τον να κάθετε με εντολή μας, μπορούμε να του δώσουμε να καταλάβει σε πρώτη φάση πως το να κάθεται σημαίνει πως θα πάρει λιχουδιά. Άρα εκτός του να κάθεται ήδη τον έχουμε διδάξει να σκέφτεται τι πρέπει να κάνει προκειμένου να πάρει κάτι.
  • Μαθαίνει την αυτοσυγκράτηση, εφόσον γνωρίζοντας πλέον αυτή την εντολή τον διδάσκουμε πως αν πέφτει πάνω μας ζητώντας επιτακτικά λιχουδιά , ποτέ δεν παίρνει, ενώ αν έρθει και κάτσει ήσυχος μπροστά μας, ακόμα και χωρίς εντολή υπάρχει περίπτωση να του δώσουμε. Και πάντως είναι η μόνη περίπτωση που μπορούμε να του δώσουμε!
  • Μαθαίνει καλούς τρόπους. Όταν για παράδειγμα κάποιος επισκέπτης θέλει να χαϊδέψει το σκύλο μας, μπορούμε να πούμε στο σκύλο μας να κάτσει, και μόνο τότε μπορεί να πάρει χάδια. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε οτι δεν πέφτει για παράδειγμα πάνω σε ανθρώπους με φόρα για να κερδίσει χάδια η την προσοχή τους. 
  • Το κάτσε μπορεί να σημαίνει και ασφάλεια για το σκύλο μας σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα όποτε μπαίνετε σε ανσασέρ μπορείτε να τον μάθετε να κάθεται με ασφάλεια μακριά από την πόρτα και πως μόνο όταν είναι καθιστός θα ανοίγει η πόρτα για να βγείτε έξω. 
  • Σε συνδιασμό με την εντολή μείνε, μας είναι πολυ χρήσιμη για να βγάλουμε το σκύλο μας υπέροχες φωτογραφίες!!

Προαπαιτούμενη εντολή είναι η εντολή ΕΛΑ

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΚΑΤΣΕεκπαίδευση σκύλων κάτσε
Στεκόμαστε μπροστά και του κεντρίζουμε το ενδιαφέρον
 φέρνοντας στη μουσούδα του τη λιχουδιά
Αρχικά, στεκόμαστε απέναντι από το σκύλο μας με λιχουδιά που γνωρίζουμε ότι του αρέσει πολύ (όχι με παιχνίδι γιατί μπορεί να πηδάει να το πιάσει), τραβάμε την προσοχή του πλησιάζοντάς το στην μουσούδα του. Μετακινούμε το χέρι μας αρχικά προς τα πάνω και μετά με κατεύθυνση προς το πίσω μέρος του σκύλου ώστε να τον αναγκάσουμε να κάτσει για να το φτάσει. .Καλό είναι μετά από αρκετές  φορές, η λεκτική εντολή να συνοδεύεται και με μια οπτική. Δηλαδή την ώρα που του λέμε κάτσε να του κάνουμε και νόημα να κάτσει με το ελεύθερο χέρι. Όπως με τις λεκτικές εντολές, με τις οπτικές επίσης πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε την ίδια χειρονομία. 
.


εκπαίδευση σκύλων κάτσε 2
Δε δίνουμε τη λιχουδιά, τη ανασηκώνουμε και στη 
συνέχεια την μετακινούμε λίγο ακόμα προς την
 ουρά του σκύλου ώστε να αναγκαστεί να κάτσει 
για να τη φτάσει.

εκπαίδευση σκύλων κάτσε 3
Μόλις κάτσει λέμε μπράβο και δίνουμε τη λιχουδια!

εκπαίδευση σκύλων κάτσε 4Αμέσως μόλις κάτσει τον επαινούμε ζεστά  και του δίνουμε  τη λιχουδιά. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές την ίδια διαδικασία και κάθε φορά συνοδεύουμε την κίνησή του να κάτσει,με τη φράση «κάτσε» και την αντίστοιχη χειρονομία. Τις πρώτες μέρες ανταμοίβουμε πάντα με λιχουδιές και έπαινο, αργότερα τις μισές φορές με λιχουδιές και πάντα με έπαινο. Σε τρίτο στάδιο οταν κρίνουμε ότι πλέον υπακούει αξιόπιστα, αφαιρούμε εντελώς τις λιχουδιές και απλά επαινούμε.


ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ

Κατά το τελικό στάδιο γενικεύουμε την εντολή κάνοντας την άσκηση σε διαφορετικά σημεία με διαφορετικές συνθήκες και ποικίλα εξωτερικά ερεθίσματα, στόχος μας να ακούει την εντολή σταδιακά υπό όλο και πιο δύσκολες συνθήκες.

Την εντολή αυτή την περιλαμβάνουμε στην βόλτα μας όταν το σκυλί περπατάει με λουρί  ΔΙΠΛΑ μας. Όταν σταματάμε να περπατάμε ζητάμε ταυτόχρονα απο το σκύλο να κάτσει. Δεν το κάνουμε μόνο και μόνο για εξάσκηση, σύντομα θα είναι σε θέση να κάθετε από μόνος του κάθε φορά που σταματάμε για οποιονδήποτε λόγο, κάνοντας πολύ πιο εύκολο το χειρισμό του. Επίσης μπορούμε πολύ εύκολα να ενισχύσουμε την υπακοή του στην εντολή ζητώντας του να κάτσει κάθε φορά πριν του σερβίρουμε την τροφή του. 
Η εντολή αυτή είναι απλή όσο και χρήσιμη, με καθημερινή εκπαίδευση (5-10 λεπτά κάθε μέρα) σε μια βδομάδα περίπου  μπορεί να την εκτελεί τέλεια.