ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΚΑΤΣΕ


ΚΑΤΣΕ
Όταν θέλουμε ο σκύλος μας να κάτσει


εκπαίδευση σκύλων κάτσε
Στεκόμαστε μπροστά και του κεντρίζουμε το ενδιαφέρον
 φέρνοντας στη μουσούδα του τη λιχουδιά
Αρχικά, στεκόμαστε απέναντι από το σκύλο μας με λιχουδιά που γνωρίζουμε ότι του αρέσει πολύ (όχι με παιχνίδι γιατί μπορεί να πηδάει να το πιάσει), τραβάμε την προσοχή του πλησιάζοντάς το στην μουσούδα του. Μετακινούμε το χέρι μας αρχικά προς τα πάνω και μετά με κατεύθυνση προς το πίσω μέρος του σκύλου ώστε να τον αναγκάσουμε να κάτσει για να το φτάσει. .Καλό είναι μετά από αρκετές  φορές, η λεκτική εντολή να συνοδεύεται και με μια οπτική. Δηλαδή την ώρα που του λέμε κάτσε να του κάνουμε και νόημα να κάτσει με το ελεύθερο χέρι. Όπως με τις λεκτικές εντολές, με τις οπτικές επίσης πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε την ίδια χειρονομία. 
.


εκπαίδευση σκύλων κάτσε 2
Δε δίνουμε τη λιχουδιά, τη ανασηκώνουμε και στη 
συνέχεια την μετακινούμε λίγο ακόμα προς την
 ουρά του σκύλου ώστε να αναγκαστεί να κάτσει 
για να τη φτάσει.

εκπαίδευση σκύλων κάτσε 3
Μόλις κάτσει λέμε μπράβο και δίνουμε τη λιχουδια!

εκπαίδευση σκύλων κάτσε 4Αμέσως μόλις κάτσει τον επαινούμε ζεστά  και του δίνουμε  τη λιχουδιά. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές την ίδια διαδικασία και κάθε φορά συνοδεύουμε την κίνησή του να κάτσει,με τη φράση <<κάτσε>> και την αντίστοιχη χειρονομία. Τις πρώτες μέρες ανταμοίβουμε πάντα με λιχουδιές και έπαινο, αργότερα τις μισές φορές με λιχουδιές και πάντα με έπαινο. Σε τρίτο στάδιο οταν κρίνουμε ότι πλέον υπακούει αξιόπιστα, αφαιρούμε εντελώς τις λιχουδιές και απλά επαινούμε.

Την εντολή αυτή την περιλαμβάνουμε στην βόλτα μας όταν το σκυλί περπατάει με λουρί  ΔΙΠΛΑ μας. Όταν σταματάμε να περπατάμε ζητάμε ταυτόχρονα απο το σκύλο να κάτσει. Δεν το κάνουμε μόνο και μόνο για εξάσκηση, σύντομα θα είναι σε θέση να κάθετε από μόνος του κάθε φορά που σταματάμε για οποιονδήποτε λόγο, κάνοντας πολύ πιο εύκολο το χειρισμό του. Επίσης μπορούμε πολύ εύκολα να ενισχύσουμε την υπακοή του στην εντολή ζητώντας του να κάτσει κάθε φορά πριν του σερβίρουμε την τροφή του. 
Η εντολή αυτή είναι απλή όσο και χρήσιμη, με καθημερινή εκπαίδευση (5-10 λεπτά κάθε μέρα) σε μια βδομάδα περίπου  μπορεί να την εκτελεί τέλεια.