ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ

εισαγωγη εκπαιδευσης σκυλου
Το να  υποδεχόμαστε στο σπίτι μας ένα κουτάβι ή ενήλικο σκυλάκι, είναι είναι ένα γεγονός που όπως είναι φυσικό μας γεμίζει ενθουσιασμό, στην ουσία υποδεχόμαστε ένα νέο μέλος της οικογένειας! Απο τη στιγμή που ένα κουτάβι έρχεται στον κόσμο μας, κάθε στιγμή, κάθε νέα εμπειρία του στο χώρο μας είναι και απο ένα μικρό μάθημα για αυτό!  Για αυτό. αν και το κουτάβι έχει όπως είναι λογικό χαμηλή αυτοσυγκέντρωση σε σχέση με ένος ενήλικα σκύλου, παρόλα αυτά η εκπαίδευσή του είναι πολύ πιο εύκολη αν ξεκινήσει από την πρώτη μέρα, υποθέτοντας πως το κουτάβι μας είναι  τουλάχιστον 2 μηνών. Ας δούμε πως ξεκινάμε και τι απαιτήσεις μπορούμε να έχουμε από ένα κουτάβι στην εκπαίδευση:Φυσικά δε μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις υπακοής  από τόσο νωρίς όμως το εισάγουμε με αυτό τον τρόπο σιγά σιγά από νωρίς στη διαδικασία της μάθησης, ανοίγουμε μαζί του δίαυλο θετικής επικοινωνίας και χτίζουμε τα θεμέλια ώστε να έχουμε ένα σκύλο απόλυτα προσαρμοσμένο στο περιβάλλον του που θα ζήσει μαζί μας μια ευτυχισμένη ζωή! Προσοχή, χρειάζεται υπομονή και καλή διάθεση γιατί ο σκύλος μας συναισθάνεται, θα πρέπει το κάθε μάθημα να είναι μια διασκεδαστική εμπειρία τόσο από τη δική μας πλευρά όσο και του σκύλου. Ποτέ δεν ασκούμε βία στο σκύλο για τιμωρία - απλά καταστρέφει τη σχέση μας μαζί του. Προσοχή και στη λεκτική επίπληξη καθώς κάποιοι σκύλοι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους. Όταν εκτελεί την επιθυμητή συμπεριφορά πάντα επαινούμε θερμά και επιβραβεύουμε άμεσα το σκύλο μας.  

Τα κουτάβια ρουφάνε τη γνώση σαν σφουγγάρια.Αφιερώνοντας λίγο χρόνο αλλά σωστό τρόπο, σύντομα θα έχουμε ένα κουτάβι που δε θα λερώνει εκεί που δε πρέπει, θα μας ακούει και  θα έχει μάθει κάποιες πολύ  βασικές εντολές και συμπεριφορές από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Το να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι μας είναι πολύ εύκολο, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως το ίδιο εύκολο είναι να το εκπαιδεύσουμε άθελά μας να έχει κακές συνήθειες.
Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως το κουτάβι είναι ένα νέο μέλος της οικογένειας και μάλιστα μωρό, και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ήδη πως να προσαρμοστεί σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον με  κανόνες. Θα χρειαστεί υπομονή  και πάνω από όλα αγάπη, παιχνίδι και λίγο από το χρόνο μας για να εκπαιδευτεί σωστά. Μη ξεχνάμε πως στο τέλος για ανταμοιβή θα έχουμε κάτι παραπάνω από έναν εκπαιδευμένο σκύλο, θα έχουμε έναν άριστα προσαρμοσμένο τετράποδο αληθινό σύντροφο.
Εξυπηρετεί να ξεκινάμε πάντα την εκπαίδευση του σκύλο μας στην εκμάθηση μιας εντολής σε ήσυχο χώρο μακριά από θορύβους, εξωτερικά ερεθίσματα και αντιπερισπασμούς που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή. Μαθαίνουμε την εντολή κοντά του και στη συνέχεια όταν έχει καταλάβει καλά τι του ζητάμε, αρχίζουμε και προσθέτουμε απόσταση μεταξύ μας ώστε να μάθει να ακούει την εντολή και από απόσταση. Αργότερα αρχίζουμε και προσθέτουμε και εξωτερικά ερεθίσματα (πχ στη βόλτα με άλλο σκύλο να περνάει δίπλα μας, μουσική ή θορύβους από αμάξια κλπ) ώστε να μάθει να αυτοσυγκεντρώνεται και να ακούει σε όλες τις συνθήκες.

Σαν πρόχειρο μέτρο μπορούμε να πούμε πως όταν 8 με 9 στις 10 φορές εκτελεί κανονικά μια εντολή μπορούμε να θεωρήσουμε πως την έχει μάθει αρκετά ώστε  να προχωρήσουμε στην επόμενη - χωρίς αυτό να σημαίνει πως σταματάμε να τον εκπαιδεύουμε και στη συγκεκριμένη. Είναι πάντως καλύτερο να μείνουμε λίγο παραπάνω σε μία εντολή παρά να προχωρήσουμε στην επόμενη πριν μάθει καλά - καλά την προηγούμενη.
Ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στη σελίδα μας μπορείτε να εκπαιδεύσετε σε σημαντικό βαθμό το σκύλο σας. Κάποιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες ανάλογα με το χαρακτήρα του σκύλου, την ηλικία του, την εμπειρία σας και το χρόνο που σας περισσεύει για να διαθέσετε για την εκπαίδευσή του. Σε περίπτωση που χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια καλέστε με και θα χαρώ να σας επισκεφθώ για να εκπαιδευτεί ο σκύλος σας με τον οικονομικότερο και καλύτερο τρόπο σύμφωνα με τις ανάγκες σας.