ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΒΟΛΤΑ ΣΚΥΛΟΥ


Για να είναι η βόλτα ευχάριστη, να μας ακούει  και να μη μας τραβάει το λουρί
εκπαιδευση βόλτα σκύλου χωρίς να τραβάει.
Το να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας να μη μας τραβάει την ώρα της βόλτας είναι τόσο εύκολο όσο και απαραίτητο, και είναι κάτι που θα πρέπει να του μάθουμε από την πρώτη στιγμή.  Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε , τόσο πιο εύκολα θα μάθει Όσο είναι μικρός είναι μεγάλη ευκαιρία να μάθει πολύ εύκολα και είναι κρίμα να τη χάσουμε.

Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως δε μπορούμε να μάθουμε τη σωστή βόλτα και σε ένα σκύλο μεγάλης ηλικίας. Απλά σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε λίγο περισσότερη υπομονή και χρόνο αλλά  σε κάθε περίπτωση κάθε σκύλος μπορεί να μάθει να είναι ελεγχόμενος στη βόλτα και να μη τραβάει.


Η σημασία της βόλτας


Τα περισσότερα σκυλιά δε βγαίνουν για  βόλτα όσο συχνά θα έπρεπε, ακριβώς επειδή δεν έχουν συνηθίσει  σωστά από την αρχή, με αποτέλεσμα να τραβάνε και γενικά να μην  ακούνε όταν τα βγάζουμε έξω, κάνοντας την βόλτα αντί για απολαυστική κουραστική. Έτσι στερούμε από τον εαυτό μας αρκετές ευχάριστες και χαλαρωτικές στιγμές παρέα με τον τετράποδο φίλο μας.  Κυρίως όμως στερούμε  του σκύλου μας κάτι τόσο πολύτιμο και βασικό για αυτόν όσο η βόλτα. Η καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες για κάθε σκύλο. Αν δεν τον πάμε συχνά γιατί δεν έχει ακόμα εκπαιδευτεί και μας βγάζει στο λάδι - αυτό είναι ευχάριστο, γιατί στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε άμεσα. Αν όμως η ιδέα της βόλτας με το σκύλο γενικά δε μας ενθουσιάζει, τότε ο σκύλος σαν κατοικίδιο απλά δε μας ταιριάζει. Το πόσο αρέσει στους σκύλους η βόλτα το βλέπουμε από την αντίδρασή τους όταν ακούνε τη συγκεκριμένη λέξη! Ο ενθουσιασμός που ακολουθεί δείχνει πόσο τους αρέσει και πόσο το έχουν ανάγκη. Τα σκυλιά  είναι από τη φύση τους περιπατητές. Με το χάραγμα,  σηκώνεται η αγέλη και περπατάνε προς αναζήτηση τροφής και ερεθισμάτων. Τίποτα λοιπόν δε τα ενθουσιάζει περισσότερο από ότι μια βόλτα με την αγαπημένη τους αγέλη.. με εμάς! 


 Τι προσφέρει η βόλτα στο σκύλο μας; (αλλά και σε εμάς ίσως..):

1.   Ποικιλία εξωτερικών ερεθισμάτων με αποτέλεσμα την πνευματική τόνωση και άσκηση και την αποφυγή ανίας. Με τη βόλτα, ο σκύλος έχει τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά στη δική του φύση   ικανοποιώντας τις αισθήσεις του και το ένστικτο εξερεύνησης: Κάνει χρήση της όσφρησης μυρίζοντας δεξιά αριστερά, ακούει, επεξεργάζεται, περπατάει,ζεί. 

2.   Σωματική άσκηση που σημαίνει υγεία.

3.   Εκτόνωση μέσω της ενέργειας που αποβάλει - σωματική και πνευματική με αποτέλεσμα έναν πολύ πιο ήρεμο και ικανοποιημένο σκύλο στο σπίτι. Όπως στον άνθρωπο,  η άσκηση έχει θετική επίδραση στην πνευματική υγεία και ηρεμία.

4.   Κοινωνικοποίηση  και ισορροπία - είναι κοινωνικό ον και έχει την ανάγκη να έρθει σε επαφή, να ανταλλάξει μυρωδιές και να αλληλεπιδράσει με άλλους σκύλους. Βγάζοντας το σκύλο τακτικά για βόλτα τον βοηθάμε να είναι και να παραμένει κοινωνικός χωρίς φοβίες σε άλλα ζώα, ανθρώπους, παιδιά, θορύβους και γενικά σε καθημερινές καταστάσεις και ερεθίσματα. Αποκτά αυτοπεποίθηση και κοινωνικές δεξιότητες. 

5.  Ευκαιρία να περάσει φανταστικά με τον καλύτερο φίλο του, εμάς! Η ίδια η βόλτα σαν διαδικασία όταν γίνεται σωστά είναι ευχάριστη και για τους δύο, και ταυτόχρονα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση του δεσμού με το σκύλο μας.

6.  Η βόλτα είναι από μόνη της η πιο ευχάριστη εκπαίδευση. Κάποιος ίσως αναρωτηθεί σε τι ακριβώς εκπαιδεύουμε το σκύλο μας όταν ήδη έχει διδαχθεί τη σωστή βόλτα. Βγάζοντας βόλτα το σκύλο μας, κάθε φορά είναι και μια επανάληψη και επιβεβαίωση της ίδιας άσκησης  - κι ας είναι με ευχάριστο τρόπο δε παύει να είναι άσκηση - στην άσκηση αυτή ο σκύλος μαθαίνει με φυσικό τρόπο πως εμείς ορίζουμε πότε, πού και πώς θα πάμε βόλτα.Αυτό βοηθάει και τη γενικότερη συμπεριφορά του. Στόχος μας δεν είναι να επιβληθούμε στο σκύλο ως αφεντικό, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε από τη μεριά του την επιθυμητή συμπεριφορά - για το δικό του καλό ώστε να μη του λείπει ποτέ η βόλτα! Όπως στο αμάξι δε γίνεται να οδηγούν δύο άτομα ταυτόχρονα - το ίδιο και στη βόλτα. Φυσικά και θα του κάνουμε το χατήρι του συνοδηγού όταν μας δείξει με τρόπο πως επιθυμεί για παράδειγμα να στρίψουμε σε ένα στενό, όμως εμείς θα στρίψουμε το τιμόνι, αν και εφόσον το επιλέξουμε γνωρίζοντας πως δε μας το επιβάλει αλλά το ζητάει. 

7.  Στους σκύλους αρέσει να υπάρχει μια ρουτίνα, μια νόρμα - ένα πρόγραμμα. Με το να πηγαίνουμε το σκύλο βόλτα τακτικά - το ιδανικό είναι 3 φορές την ημέρα - ο σκύλος μας είναι πιο ήρεμος και λιγότερο επιρρεπής  σε προβλήματα συμπεριφοράς που προκύπτουν από την έλλειψη άσκησης και την ανία. Δεν είναι τυχαίο που πολλές νευρωτικές και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές των σκύλων εξαφανίζονται όταν πηγαίνουν τακτικά και καθημερινά την αναγκαία τους βόλτα. Όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτως μεγέθους και ράτσας το έχουν ανάγκη.

8.  Θα είναι χρήσιμο να έχουμε στο μυαλό πως αν έχει ήδη γίνει στραβή αρχή και πλέον δε τον πάμε βόλτα τακτικά, είναι λογικό να μας δυσκολέψει τις πρώτες φορές λίγο. Με την έλλειψη εκτόνωσης στη βόλτα, είναι λογικό να έχει περίσσευμα ενέργειας και αυξημένη τάση να μας τραβάει αρχικά.  Όμως τηρώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα σωστής βόλτας με το σκύλο μας, γρήγορα θα δούμε το σκύλο μας πολύ πιο ήρεμο, η ίδια η βόλτα της προηγούμενης μέρας θα το έχει ηρεμήσει αρκετά, η βεβαιότητα πως η βόλτα είναι πλέον μια ρουτίνα που επαναλαμβάνεται καθημερινά και πως θα έχει ξανά την ευκαιρία να βγει έξω σύντομα τον καθησυχάζει. Για αυτό μη  φοβάστε τις πρώτες φορές πως ο σκύλος δε μαθαίνει, δώστε του την ευκαιρία και θα δείτε πως θα μάθει. Ας ξεκινήσουμε τώρα το πρακτικό μέρος που είναι πολύ απλό και εύκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και τη δική μας αυτοσυγκέντρωση.

Εξοικείωση με το λουρί

Αν έχουμε κουτάβι είναι χρήσιμο να αρχίσουμε την εξοικείωση από τις πρώτες μέρες κι ας μη το πηγαίνουμε βόλτα (πριν γίνουν τα εμβόλια). Μπορούμε αρχικά τις πρώρες πρώτες μέρες να το έχουμε μέσα στο σπίτι του ή δίπλα ώστε να το γνωρίσει και να μάθει τη μυρωδιά του. Του το φοράμε απλά για λίγο κάθε μέρα και το αφήνουμε να το σέρνει ή ακόμα αν θέλουμε το  χρησιμοποιούμε  όταν θέλουμε να του μάθουμε την τουαλέτα (περισσότερα στο σχετικό άρθρο  για τουαλέτα).

Μάθημα πρώτο - αν δεν είμαι φρόνιμος η πόρτα δεν ανοίγει...

Η σωστή βόλτα ξεκινάει από το σπίτι. Χρησιμοποιούμε απλό λουρί και περιλαίμιο ή ακόμη καλύτερα στηθόδεσμο, βοηθάει και εκείνον να μην πνίγεται και εμάς να ελέγχουμε καλύτερα το βάρος του. Όταν έρθει η ώρα της βόλτας, δεν είναι καλό να  το κάνουμε θέμα στο σκύλο μας, δε ξεκινάμε να του λέμε πως θα πάμε βόλτα με σκοπό να τον ενθουσιάσουμε. Θέλουμε να βγούμε έξω από την πόρτα όσο το δυνατόν πιο ήραμε και έχοντας τα πάντα  υπό έλεγχο. Για αυτό, πριν ανοίξουμε την πόρτα, τον φωνάζουμε  και του δίνουμε την εντολή κάτσε. Αν δε κάθετε ήρεμος και πηδάει ή ξύνει την πόρτα για να βγει, περιμένουμε πρώτα να ηρεμήσει και να κάτσει. Τότε μόνο του φοράμε λουρί και περιλαίμιο και ξεκινάμε ήρεμα τη βόλτα λέγοντας πάμε. 

Η βόλτα ξεκίνησε 

Μας τραβάει αλλά καμία έκπληξη - φταίει ο ενθουσιασμός και πως δεν του έχουμε δείξει με τρόπο που να το καταλάβει πως δε πρέπει να προσπαθεί να ορίσει  εκείνος την κατεύθυνση της βόλτας. Την κατεύθυνση, τον ρυθμό και τη βόλτα την ορίζουμε εμείς. Τί να κάνουμε:


1.   Ξεκινάμε τη βόλτα ήρεμα όπως περιγράψαμε. Ο σωστός τρόπος βόλτας είναι να περπατάει ο σκύλος δίπλα στο πόδι μας από όποια πλευρά μας βολεύει, και του αφήνουμε λίγο λάσκα το σκοινί (ως εκεί που θέλουμε να φθάνει).  Λουριά που ξετυλίγουν αυτόματα και ξανατυλίγονται μόνα τους δεν είναι βολεύουν.  Δεν υπάρχει σωστή και λάθος πλευρά, σωστό είναι αυτό που μας βολεύει. Καλό είναι πάντως να καταλήξουμε σε μία πλευρά  για να περπατάει , και όσο μπορούμε να το τηρούμε για να συνηθίσει, και να κρατάμε πολύ καλά το λουρί στο χέρι μας.

2.   Ο βηματισμός μας - τουλάχιστον τον πρώτο καιρό - θα πρέπει να είναι σταθερός και ελαφρά ταχύς χωρίς να κοντοστεκόμαστε όποτε ο σκύλος θέλει σταματήσει. 

3.   Μόλις νιώσουμε  το λουρί να τεντώνεται και να μας τραβάει, αμέσως αλλάζουμε πορεία προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κάνοντας του ένα χαρακτηριστικό ήχο ή λέγοντας του την εντολή πάμε .  Αν κάτι του αποσπάσει την προσοχή και επιχειρήσει να μας τραβήξει προς τα εκεί (πχ κάποιος άλλο σκυλί) προσπερνάμε κάνοντας το ίδιο  αλλάζουμε πάλι κατεύθυνση ώστε να κερδίσουμε πάλι την προσοχή του.
   Ο λόγος που αλλάζουμε κατεύθυνση  είναι για να του αποσπάσουμε τη προσοχή απο το ερέθισμα και να τον επαναφέρουμε στη σωστή θέση. Αν το ερέθισμα είναι κάποιος σκύλος, μπορούμε να του κάνουμε το χατήρι να γνωριστούν εφόσον τον έχουμε βάλει στη θέση "κάτσε" και προχωρήσουμε ήρεμα προς τη μεριά του- όποτε τραβάει σταματάμε και τον ξανά βάζουμε στη θέση κάτσε.
    Μπορούμε  να αλλάζουμε κάποιες φορές ξαφνικά κατεύθυνση ακόμα κι αν δε μας τραβάει. Με τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης  επικεντρώνουμε την προσοχή του αναγκαστικά  σε εμάς γιατί προσπαθεί να συγχρονιστεί. Και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε :-) . Όταν  τραβάει το λουρί, σταματάμε εντελώς σαν βράχος και συνεχίζουμε μόνο όταν ηρεμήσει και σταματήσει να μας τραβάει.

4.   Τι να προσέξουμε. Όπως είπαμε είναι  εύκολο να μάθουμε  το σκύλο να μη τραβάει, αρκεί να τηρούμε τις καθημερινές του βόλτες ώστε να εκτονώνεται. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι πως πρέπει να έχουμε αυτοσυγκέντρωση. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να ξεχνιόμαστε επειδή ίσως μας έχει γίνει ήδη συνήθεια να μας τραβάει. Δεν αφήνουμε ούτε μια φορά να μας τραβάει χωρίς να αλλάξουμε κατεύθυνση ή να σταματήσουμε. Το μόνο που χρειάζεται για να διορθώσουμε το σκύλο μας από την κακιά συνήθεια να τραβάει, είναι να μας γίνει εμάς συνήθεια να σταματάμε ή να αλλάξουμε κατεύθυνση όταν πάει να το κάνει. 
    Όταν θα αλλάζουμε πορεία  το κάνουμε ξαφνικά λέγοντάς του και ένα χαρακτηριστικό ήχο. Μιλάμε και με τη γλώσσα του σώματος ώστε να του γίνει συνήθεια να μας παρακολουθεί και να μας ακολουθεί.
   Η επιβράβευση  στη βόλτα (εξωτερικοί χώροι) είναι σημαντική για να μπορέσουμε να τραβήξουμε την προσοχή του σκύλου μας απο τα τόσο ερεθίσματα που βρίσκονται εκεί δίπλα του. Θα πρέπει να ξέρει πως στην βόλτα, όταν περπατάει δίπλα μας κερδίζει το jack pot κάτι που δεν βρίσκει τις υπόλοιπες ώρες, έτσι τα μάτια και το μυαλό του θα είναι προσηλωμένα πάνω μας.

5.   Ακολουθώντας τα παραπάνω   θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τη βόλτα μας με το σκύλο χωρίς τράβηγμα. Όμως η διαδικασία της σωστής βόλτας δε σταματάει εκεί. Εκπαίδευση είναι κυρίως οι μικρές λεπτομέρειες. Φτάνοντας στο σπίτι ζητάμε από το σκύλο να κάτσει προκειμένου να ανοίξουμε με την ησυχία μας την πόρτα και να του ενισχύσουμε με την ευκαιρία τη συγκεκριμένη εντολή. 
      Στο σπίτι πάντως, του λέμε πάλι να κάτσει για να του βγάλουμε το λουρί και ξανά εντάξει ή σήκω. Και έτσι τελειώνει μια ευχάριστη και εποικοδομητική βόλτα!

Πολλές φορές υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουμε στο σκύλο μας ένα πράγμα. Εσείς πως μάθατε στο σκύλο σας να ακούει και να μη σας τραβάει στη βόλτα; Αφήστε τα σχόλια σας! :-)

44 σχόλια:

 1. Πολύ κατατοπιστικές και αναλυτικές οδηγίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπερα θελω να κανω μια ερωτηση εχω ενα σκυλι ημιαιμο Λαμπραντορ 2,5 χρονον θυληκο.Το πηγαινω καθε βραδυ βολτα με το λουρι του και απο μικρο που ηταν τραβαγε πολυ και καθε βραδυ τραβει πολυ και δεν μπορω εχει πολυ ενεργια και ειναι παιχνιδιαρα τι να κανω ωστε να μην τραβαει; ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ayta poy soy leei parapanw oti grafei efarmoseto alla tha nai poio dyskolo epeidh einai megalo kai exei mathei etsi

   Διαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Θα το δοκιμάσω στο σκυλί μου για να δούμε... ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Θα το δοκιμάσω στο σκυλί μου για να δούμε... ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγω το διαβασα σημερα και ξεκινησα την εφαρμογη του στην πρωινη βολτα.Τα πηγε θαυμασια.Συγχαρητηρια για τις συμβουλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 5 μηνών ο Ρίκυ μου και τραβάει πολύ! Θα ξεκινήσουμε σήμερα να εφαρμόζουμε τις πολύτιμες συμβουλές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εγω εχω τζακ Ράσελ το κάνω 2 μέρες αλλα τπτ ακόμα. .. ειναι υπερδραστηριος κ 2.5 ετων εύχομαι να πιάσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εχω 2 Γουιπετ και ειναι αυτα που τρεχουν στους αγωνεσ οποσ και της Βαλεντινας ειναι δραστηρια, εγω μενω κοντα στο βουνο και τα λεινω και περναμε ωραια χαχαχαχαχαχα ;)

   Διαγραφή
  2. 9a ma9ei..emena meta ton prwto xrono ema9e

   Διαγραφή
 8. καλησπερα ο κολητος μου ειναι λυκοσκυλο 5 μηνων μεχρι πριν μια βδομαδα ,πριν δηλαδη διαβασω το αρθρο το ειχα πολυ ελευθερο στην βολτα ,στην ουσια με πηγαινε αυτος. σε 4 μολις μερες και εφαρμοζωντας τις οδηγιες του αρθρυ βλεπω οτι εχει βελτιωθει παρα πολυ και το μεγαλυτερο διαστημα της βολτας περπαταμε μαζι με το ιδιο σχεδον βημα και με το λουρι να μην ειναι τεντωμενο. τρομερη βελτιωση.χερομαι περισοτερο την βολτα με τον σκυλο μου και βλεπω οτι εχει αυξηθει ο σεβασμος μου προς εμενα βλεποντας με φυσικα περισοτερο σαν τον αρχηγο της αγελης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπερα.ο κολητος μου ειναι λυκοσκυλο 5 μηνων. Μεχρι και πριν μια βδομαδα τον ειχα πολυ ελευθερο στην βολτα, στην ουσια με πηγαινε αυτος. εδω και 4 μερες και ακολουθωντας τις οδηγιες του αρθρου ειδα μεγαλη αλλαγη στην συμπεριφορα του. στο μεγαλυτερο μερος της βολτας περπαταμε μαζι χωρις να ειναι το λουρι τεντωμενο. Φυσικα ακομα τραβαει λιγες φορες αλλα πιστευω συνεχιζωντας με τις συμβουλες θα το κοψει.κατι ακομα θετικο που ειδα ειναι οτι εχει αυξηθει ο σεβασμος τους προς τα εμενα ακουει πιο ευκολα τις εντολες και γενικα ειναι πιο ηρεμος.φταιει και οτι αυξησα τις βολτες απο 1 σε 2.
  Πολυ καλο αρθρο μπραβο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γεια σας,πριν λίγες ημέρες αγόρασα ένα labradoraki 3μηνών. Και κάθε φορά που πάω να την βγάλω βόλτα αρνείται.. Προσπαθώ να την κάνω να παίξει ή να έρθει μαζί μου αλλά τίποτα το μόνο που κάνει είναι να μυρίζει.Στο σπίτι είναι πολύ υπάκουη,δεν ξέρω τι να κάνω. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις συμβουλές σας. Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γεια σας,πριν λίγες ημέρες αγόρασα ένα labradoraki 3μηνών. Και κάθε φορά που πάω να την βγάλω βόλτα αρνείται.. Προσπαθώ να την κάνω να παίξει ή να έρθει μαζί μου αλλά τίποτα το μόνο που κάνει είναι να μυρίζει.Στο σπίτι είναι πολύ υπάκουη,δεν ξέρω τι να κάνω. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις συμβουλές σας. Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλά τα λέτε αυτά παραπάνω όμως το δικό μου σκυλί είναι ήδη 7 μηνων και 25 κιλά περίπου.Είναι ημιαιμο γολντεν με τσοπανι και προσωπικα ειμαι 55 κιλα χωρις ιδιαιτερη δυναμη κ οσο κ αν προσπαθω με παει οπου θελει με αποτελεσμα εγω προσωπικα να μη μπορω να την βγαλω εξω.Θα προσπαθησω να κανω αυτα που λετε αλλα δν νομιζω να εχουν ιδιαιτερο αποτελεσμα.Υπαρχει και κατι αλλο μηπως?Καποια εντολή η εκπαίδευση?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. μια βοηθεια εμενα στην βολτα δεν τραβαει αλλα εχει την μανια να δαγκωνει το λουρι τι μπορς να κανω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εχω ενα κουταβι περιπου 3.5 μηνων και οταν το παω βολτα καθετε κατω σαν πετρα και οταν τραβαω το λουρι του αυτο επιμενει και καθετε επισης οταν το τραβαω πολυ το σερνω και οταν το αφηνω ξανακαθετε...δεν αντεχω αλλο αυτη τη κατασταση μποτρει καποιος να μου πει τι να κανω? Ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Γεια σας και απο μενα...Ο δικος μου ειναι μποξερ 2μησι μηνων...Το δικο μου προβλημα εδω και 2 μερες που τον βγαζω εξω ειναι οτι αντι να με τραβαει αυτος,ως συνηθως,τον τραβαω εγω!!!Λες και δεν θελει να βγει εξω...Και αυτο γινεται και στην 1η βολτα που ειναι ηδη μεσα στο σπιτι 8 ωρες απτο βραδυ...Φταιει οτι ειναι ακομα μικρος και φοβαται η κατι αλλο???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Έχω μια ερώτηση να κάνω ... Κάθε φορά που βγαίνω με τον σκύλο μου όταν βλέπει άλλα σκυλιά γίνεται τρελή ... Αρχίζει να γαβγίζει και τραβάει πολύ δυνατα για να μπορέσω να την κρατήσω, μια και είναι μεγάλη σε μέγεθος ... Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσει να τα κάνει αυτά κάθε φορα που βλέπει ένα σκύλο ;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. καλησπερα εχω ενα ημιαιμο τεριε-κανισ αρσενικο 6 μηνων και τραβαει παρα πολυ! προσπαθησα να ξεκινησω την εφαρμογη που λετε αλλα δεν πιανει τραβαει παλι και δαγκωνει το λουρι τι να κανω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ειμαι αυτοσ που σασ εγραψα για το αρσενικο κανισ-τεριε επισησ ξεχασα να σασ πω οτι δεν συμπαθει τισ γατεσ και γαυγιζει τα αλλα σκυλια αλλα μολισ ερχονται κοντα του φοβαται και αλλαζει κατευηνση η καθετε ακινητοσ με την ουρα στα σκελια τι να κανω για να ειναι ποιο κοινονικοσ με τα αλλα σκυλια και γατεσ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω, κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων, κυρίως μικρόσωμων, αφήνουν το σκυλί ελεύθερο με το λουρί-οδηγό να σέρνεται. Υπάρχει κάποιος λόγος? Δεν είναι επικίνδυνο για το σκυλί? Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Καλησπερα....προσπαθω να εφαρμοσω τα παραπανω αλλα δεν βκεπω αποτελεσμα.....οποτε παω να αλλαξω κατευθυνση καθετε κατω και δεν κουνιετε με τιποτα μεχρι να προχωρισω πρως την κατευθυνση που θελει αυτη........δεν μπορω να την κρατησω..... ειναι ημιαιμο πιτμπουλ και εχει πολυ μα πολυ ενεργεια δεν την βγαζω συχνα βολτα γτ με παει εκεινη !!!!!!.......χρειαζομαι βοηθεια......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Γειά σας. ..Έχω ένα θηλυκό ακιτα 2 μηνών. ..σήμερα προσπάθησα να το βγάλω βόλτα με επιστηθιο λουράκι αλλα ..φοβόταν πολύ και δεν κουνιόταν καθόλου. ..τι πρέπει να κάνω.
  .?? είναι λογική η αντίδραση της? ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Γειά σας. ..Έχω ένα ακιτα θηλυκό 2 μηνών. ...σήμερα προσπάθησα να το βγάλω βόλτα με το επιστηθιο λουράκι. ..αλλα φοβόταν πολύ και δεν κουνιόταν καθόλου. ...τι πρέπει να κάνω? ?είναι λογική η αντίδραση της? ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Εγώ σεν έχω ακόμη σκύλο όμως σκέφτομαι να αποκτήσω σύντομα!! Οι συμβουλές αυτές είναι οι καλύτερες που έχω ακούσει και σίγουρα θα τις εφαρμόσω!!! Είναι πάρα πολύ βοηθητικό άρθρο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Εγώ σεν έχω ακόμη σκύλο όμως σκέφτομαι να αποκτήσω σύντομα!! Οι συμβουλές αυτές είναι οι καλύτερες που έχω ακούσει και σίγουρα θα τις εφαρμόσω!!! Είναι πάρα πολύ βοηθητικό άρθρο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. καλησπερα,εχω ενα κουταβι τριων μηνων ειναι ημιαιμο τεριε και παρα πολυ δραστηρια,καθε φορα που την βγαζω βολτα περπαταει απο πισω μου καθως και μερικες φορες μπλεκεται αναμεσα στα ποδια μ πως θα την μαθω να περπαταει διπλα μου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Εχω ενα γουεστ των δυτικων χαιλαντς2,5 μηνων φοβαμε να το παω βολτα-υπαρχουν εξω και αλλα πολλα αδεσποτα και η σκυλιτσα μου ειναι μικρη,τι να κανω,αν και για την τουαλετα εχω βολευτει επιδη εχουμε εναν μεγαλο κηπο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Τι κανω οταν πρεπει να μεινει μονος στο σπιτι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Γεια σας.
  Εγω εχω ενα ημιεμο λαμπραντορ ο οποιος ειναι 1 χρονων.Δυστυχος ειμαι αρκετα μικρη με αποτελεσμα να μην εχω πολυ δυναμη.Ομως οι συμβουλες ειναι πολυ καλές οποτε θα της χρησιμοποιοισω.Επειτα θα ηθελα να ρωτησω πως να του μαθω να μην μπαινει μεσα στο σπιτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Geia sas, mporei kapios na mou pei pote mporo na paro to skilaki mou gia proti fora volta?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. θα το δοκιμάσω αύριο .. Δέκα μηνών ημίαιμο λαμπραντορ και είναι ήδη 22 κιλά !τα χέρια μου είναι πρησμένα απο την καθημερινή βόλτα μαζί του !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Εχω ενα τζακ ρασελ τεριε ενός χρόνο......εδώ και 3 μήνες μόλις τον κατεβάζω στην είσοδο της πολυκατοικίας αρχίζει και ουρλιάζει σαν δαιμονισμένο μέχρι να βγει στην γωνία του δρόμου......στον γυρισμό μετα την βόλτα και τις υπόλοιπες ωρες τις ημέρας δεν εχω απολυτος κανένα πρόβλημα......θελω να μου δώσετε απάντηση γιατι στο συγκεκριμένο σημείο κάνει κάθε μερα το ίδιο πράγμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Geia sas kai apo emena.egw den mporw na thn kataferw me tipota gia na thn paw bolta.kanei liga bimata kai meta kathete akoma kai me lixoudies.th allo mporei na kanw

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Τι εννοείς όταν λες αλλαγή κατεύθηνσης????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Γειά σας με λένε Χρυσαντα και έχω ένα ημιαιμο κουταβάκι είναι πέντε μηνών και είναι αρσενικό.Δυστυχως άργησα να του πάρω λουράκι αλλά από ότι διάβασα από το άρθρο σας ποτέ δεν είναι αργά!!!Εκεί που λέει αλλαγή κατεύθυνσης τι σημαίνει αυτό;;;Αλλά θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τις χρήσιμες συμβουλές σας!!! Ευχαριστώ πολύ!!!
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Γειά σας έχω ένα ημιαιμο κουταβάκι είναι πέντε μηνών και είναι αρσενικό.Δυστυχως άργησα να του πάρω λουράκι αλλά από οτι διάβασα από το άρθρο σας ποτέ δεν είναι αργά!!! Τι σημαίνει αλλαγή κατεύθυνσης;;; Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τις χρήσιμες συμβουλές σάς!!! Ευχαριστώ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. εξαιρετικές συμβουλές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Πραγματικα όλες αυτές οι οδηγίες χρησίμευσαν στην σωστη βόλτα του σκύλου μου. Ετει απολαμβάνει κι αυτός και εγώ μια υπεροχή βόλτα!!!!!!!🐕🐶🐩

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. geia sas exw ena hmiaimo koutavi 7 minwn to pira otan htan 4 minwn apo ton dromo mesa sto spiti einai polu kalos akouei exei mathei polla pragmata .... omws den vgenei volta me tpt fovate para polu tremei kai travaei na girisei spiti prospathisa me diafora lourakia kai auto pou afksomionete kai to alo.....kai me ta duo exw to idio apotelesma travaei mexri na paei spiti kai arnite na kounithei..... to exoume mazi me ton sidrofo m opou kai menoume mazi.... exw paratirisei otan to vgazoume mazi einai ligo pio anetos ala pali kanei kolpa.... to skulaki vgenei volta mono to vrady irema kai xoris na travaei toso gia to spiti epidi dn exei toso fasaria me tin oura oxi psila ala ligo kalitera apo oti to prwi pou tiin exei katw apo ta skelia ..... me stenaxorei polu pou den mporei na einai anetos kai den kserw pws na to diaxiristw ..... exw prospathisei me diafores lixoudies ala den trwei tpt ektos spitiou den me akouei KATHOLOU KAI m efige kai 3 fores apo to louri to vgazei..... :( boithia !!!!!!!!!!!!!1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Γεια σας. εχω ενα λυκο 7 μηνων κ οταν στη βολτα βλεπει αλλο σκυλι αγριευει πολυ κ σηκωνει τη γειτονια στο ποδι του φοραω πνιχτη του αλλαζω κρικο τον τραβαω προς το μερος μου αλλα αυτος τα ιδια. καπια λυση σας παρακαλω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή