ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ


Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού είναι απο τα βασικότερα στάδια εκπαίδευσης των σκύλων, αφορά όλους τους σκύλους και ξεκινάει με το που έρχεται στη ζωή το κουτάβι και διαρκεί περίπου μέχρι να γίνει  4 μηνών.(συνεχίζεται και μετά την περίοδο αυτή αλλά οι πρώτοι 4 μήνες είναι οι πιο σημαντικοί και καθοριστικοί .  Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είναι η πρώτη ευκαιρία που έχουμε για να κοινωνικοποιήσουμε σωστά το κουτάβι μας, καθώς αυτή η περίοδος καθορίζει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά που θα έχει για όλη την υπόλοιπη ζωή του.  Τι εννοούμε όταν λέμε κοινωνικοποίηση του σκύλου:

Λέγοντας κοινωνικοποίηση εννοούμε την γνωριμία και ομαλή εξοικείωση του κουταβιού με τον κόσμο. Δηλαδή με άλλα ζώα, με άλλους ανθρώπους, με το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει, με τα μέλη της οικογένειάς μας με μυρωδιές, ήχους, αντικείμενα κλπ. 

Ακόμα και απλοί καθημερινοί ήχοι για εμάς όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική σκούπα, ο θόρυβος από τα αμάξια κλπ, για ένα κουτάβι αποτελούν εντελώς νέες εμπειρίες με τις οποίες θα πρέπει να φροντίσουμε να εξοικειωθεί ομαλά ώστε στην υπόλοιπη ζωή του να μπορεί να είναι άνετο και προσαρμοσμένο σε αυτά και όσα άλλα νέα εξωτερικά ερεθίσματα μπορεί να συναντήσει. 

Η κοινωνικοποίηση βοηθάει μεταξύ άλλων το κουτάβι μας να μην είναι ντροπαλό, φοβικό
και εσωστρεφές και το οπλίζει με αυτοπεποίθηση ώστε να αντιμετωπίζει κάθε νέα κατάσταση που θα συναντήσει στην μετέπειτα ζωή του με θετικό και σωστό τρόπο χωρίς φοβίες  και ψυχολογικά προβλήματα.

Κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει να εκθέτουμε το κουτάβι μαζικά σε όσο το δυνατόν περισσότερα
νέα εξωτερικά ερεθίσματα προκειμένου να εξοικειωθεί με αυτά. Σημαίνει ελεγχόμενη απο εμάς γνωριμία του κουταβιού μας σε νέες καταστάσεις, ανθρώπους, αντικείμενα, ήχους, ζώα, μυρωδιές κλπ  με τέτοιο τρόπο, ώστε σιγουρεύουμε πως κάθε νέα τέτοια εμπειρία να είναι για το κουτάβι θετική  και πως στο μέλλον θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε παρόμοιες συνθήκες χωρίς να του προξενούν φοβίες , στρες και προβληματική συμπεριφορά.

Η εισαγωγή στις νέες αυτές εμπειρίες κοινωνικοποίησης πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές εμπηρείες: Αν για παράδειγμα σε αυτή την κρίσιμη ηλικία των 4 πρώτων μηνών το κουτάβι μας τρομάξει από έναν επιθετικό (μη σωστά κοινωνικοποιημένο σκύλο), τότε είναι πολύ πιθανόν να του προκληθεί μόνιμη φοβία για την υπόλοιπη ζωή του ή και επιθετικότητα. 

Η κοινωνικοποίηση είναι απόλυτα απαραίτητη για όλους μα όλους τους σκύλους, ανεξάρτητα απο το τι ράτσα είναι, και ανεξάρτητα αν τον προορίζουμε για σκύλο συντροφιάς, κυνηγόσκυλο,
 οδηγό για τυφλούς ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους μας. Εξάλλου κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει πως ντε και καλά θα κάνουμε το κουτάβι μας  μαλθακό που θα ξαπλώνει ανάσκελα για να πάρει χάδια ακόμα και από διαρρήκτες, ένα σωστά κοινωνικοποιημένο σκυλί είναι σε θέση να καταλάβει ποιος έρχεται με καλές προθέσεις και ποιος όχι.

Είναι η απόλυτα απαραίτητη διαδικασία που οφείλουμε να προσφέρουμε στους σκύλους μας και σημαίνει σταδιακή και ΘΕΤΙΚΗ εξοικείωση με τους ανθρώπους, με τα ζώα, τους  ήχους , τις μυρωδιές και καταστάσεις που πρόκειται να συναντάει στη ζωη του, ώστε να εξοικειωθεί μαζί τους για να μη του προκαλούν φοβίες, υστερίες, και προβλήματα στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά του. 

Σκυλιά εγκαταλελειμμένα σε οικόπεδα ή κήπους σπιτιών, αποκομμένα απο το περιβάλλον που δεν τους έχει γίνει κοινωνικοποίηση με στόχο να <<αγριέψουν>> για να είναι καλοί φύλακες, όχι μόνο έχουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα στη φύλαξη αλλά γίνονται επικίνδυνα  μοναχικά και δυστυχισμένα σκυλιά που όταν κάποιος πλησιάζει γαυγίζουν κυρίως απο ανασφάλεια και επειδή νιώθουν παγιδευμένα και όχι απο ένστικτο φύλακα.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού ξεκινάει απο την ίδια τη μητέρα του. Εκείνη του δίνει τα πρώτα μαθήματα πειθαρχίας και το μαθαίνει μαζί με τα αδελφάκια του να ελέγχει το δάγκωμά του.  Ένας έμπειρος και σωστός εκτροφέας θα φροντίσει τα κουτάβια να μη μεγαλώνουν απομονωμένα απο ανθρώπινους ήχους και εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά σε κάποιο σημείο στο σπίτι του κοντά σε ανθρώπινες δραστηριότητες ώστε να εξοικειωθούν από πάρα πολύ νωρίς σε ανθρώπους και γενικότερα ανθρώπινους ήχους μυρωδιές και συμπεριφορές - πράγμα που τα βοηθάει πάρα πολύ να κοινωνικοποιηθούν πολύ πιο σύντομα παρά αν μεγάλωναν απομονωμένα σε ένα αφύσικο περιβάλλον (πχ Pet shop ή σε έρημη αυλή πίσω απο το σπίτι).

Με την κοινωνικοποίηση μπορούμε να αποφύγουμε ένα σωρό προβλήματα συμπεριφοράς ώστε να μη γίνει στο μέλλον ούτε ντροπαλός, ούτε επιθετικός , ούτε να εχει στρες κάθε φορά που θα συναντάει κάτι καινούργιο στη ζωή του. Ενας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος, έχει άριστη  ισορροπία ανάμεσα στο να είναι μεν προσεκτικός σε νέες καταστάσεις αλλά και στο να τις δέχεται με αυτοπεποίθηση και εξερευνητική διάθεση. Αντιθέτως στο μη κοινωνικοποιημένο σκύλο, οτιδήποτε έξω απο τη ρουτίνα του προκαλεί στρες και άσχημη ψυχολογία. 

Κατά πάσα πιθανότητα το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι μας αφού απογαλακτιστεί και έχοντας συμπληρώσει τους 2 πρώτους μήνες της ζωής του. Ξεκινάμε άμεσα την εκπαίδευση του στο σπίτι - κάτι που αποτελεί και σημαντικό μέρος της κοινωνικοποίησής του και το βοηθάει να γνωριστεί με εμάς - το περιβάλλον που θα ζήσει - και επίσης να προσαρμοστεί καλά και να χτίσει την αυτοπεποίθησή του και τη σχέση του μαζί μας. 

Ξεκινώντας την εκπαίδευση στο κουτάβι μας , όπως για παράδειγμα να του μαθαίνουμε που να κάνει την ανάγκη του, τι επιτρέπεται να δαγκώνει και τί όχι καθώς και κάποιες βασικές εντολές, το βοηθάμε να κοινωνικοποιηθεί και να προσαρμοστεί χωρίς προβλήματα στο περιβάλλον που πρόκειται να ζήσει. 

Οτιδήποτε θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως ενήλικας σκύλος είναι χρήσιμο να του το δείξουμε απο κουτάβι, όπως για παράδειγμα βόλτες με το αμάξι ώστε να συνηθίζει,ακόμα και ήχους (σημαντικό όποτε ακούει βροντές να μένει χαλαρός). 

Καθώς δε θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και δε θα έχουμε τη δυνατότητα να το βγάλουμε έξω βόλτα για να το βοηθήσουμε να κοινωνικοποιηθεί, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να φροντίζουμε να έχουμε επισκέπτες φίλους μας στο σπίτι που να συναντάνε και να χαϊδεύουν το κουτάβι μας, ώστε να γνωρίζει  όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Το βουρτσίζουμε και ελέγχουμε τα αυτάκια του και όλο του το σώμα απο μικρό , ώστε να συνηθίζει την ανθρώπινη επαφή όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να μην έχουμε δυσκολίες αργότερα με την φροντίδα του.

Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ξεκινάμε την κοινωνικοποίησή του και σε εξωτερικούς χώρους, πάντα προσέχοντας με ποιους το φέρνουμε σε επαφή. Δε θέλουμε ούτε ανθρώπους που είναι φοβικοί σε σκύλους ούτε και σκύλους επιθετικούς από ελλειπή κοινωνικοποίηση και ανασφάλεια.

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού μας είναι εύκολη όσο και σημαντική, και είναι κρίμα γιατί πολλοί σκύλοι δε θα είχαν εγκαταλειφθεί καταδικασμένοι να πεθάνουν αδέσποτοι, αν οι άνθρωποι που τα πήραν, είχαν φροντίσει να μάθουν από την αρχή λίγα βασικά πράγματα για το σκύλο τους, όπως για παράδειγμα τί σημαίνει κοινωνικοποίηση για το σκύλο και τη σημασία που έχει αυτή στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του , στη συμπεριφορά του και στην ποιότητα της μετέπειτα ζωής του.

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου είναι εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία και είναι δική μας ευθύνη να την παρέχουμε στο κουτάβι μας.  Στη ουσία γνωρίζουμε στο σκύλο μας τον κόσμο μας και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε με θετικό τρόπο ώστε η εξοικείωση του κουταβιού με τον κόσμο μας να γίνει και για τους 2 μας μια ακόμα κοινή διασκεδαστική εμπειρία που με το καλημέρα θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς μεταξύ μας. Παράλληλα θα έχουμε κάνει το πιό σημαντικό βήμα στη σχέση μας με το σκύλο που θα ζήσει ευτυχυσμένα την υπόλοιπη ζωή του
μαζί μας χωρίς προβλήματα στην ψυχολογία του και στη συμπεριφορά του!

Μπορείτε να στείλετε στο κάτω μέρος της σελίδας τα σχόλια σας σχετικά με τις δικές σας εμπειρίες με την κοινωνικοποίηση του δικού σας σκύλου! :-)

11 σχόλια:

 1. Πολύ χρήσιμα όλα αυτά, όμως η δικιά μου, (μινι πίντσερ 2 μηνών) έχει 2 μεγάλα κακά... πρώτον δαγκώνει τα πάντα, έπιπλα ακόμα και εμάς πολλές φορές... Της έχω μάθει το "μη" αλλά μόλις αρχίσει το παιχνίδι και τα χάδια (όχι εκείνη την ώρα εννοείται) διαγράφεται όλη η εκπαίδευση από το μυαλό της... Με αποτέλεσμα να είμαι συνέχεια απότομη μαζί της και κάποιες φορές να μου κάνει παράπονα... 4 μέρες τώρα που την έχω, την έπαιρνα αγκαλιά για να μην τρώει τα πάντα και αυτό της έκανε περισσότερο κακό απ'ότι καλό... Πλέον έχω κόψει και τις αγκαλιές μέχρι να μάθει να ακούει σε αυτή τουλάχιστον την εντολή... δεύτερον όταν βλέπει νέο κόσμο, ή πάει σε νέο χώρο, τρέμει απίστευτα και αν τρομάξει πάρα πολύ, κάνει απότομες κινήσεις σαν να θέλει να το βάλει στα πόδια... αυτά τα βλέπω κάπως ακραία, και αναρωτιέμαι μήπως δεν καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε ποτέ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Είναι ωραίο να παίρνουμε πληροφορίες από ένα site/blog αλλά ακόμα πιο όμορφο να ανταλλάσουμε ζωντανά σχόλια και πληροφόρηση. Αδύνατον κάποιος να τα γνωρίζει όλα για τους σκύλους που τόσο αγαπάμε ώστε να μεγαλώσει, να φροντίσει και να εκπαιδεύσει με τον καλύτερο τρόπο το σκύλο του.

  Όσο αφορά το σκυλάκι σας, είναι πάρα πολύ φυσιολογική η συμπεριφορά του σε σχέση με το δάγκωμα που λέτε ώς κουτάβι. Επίσης τα λέτε πάρα πολύ σωστά και φαίνεται πως μαθαίνεται πολύ γρήγορα από τα μικρά λάθη σας. Ναί, η αγκαλιά όταν κάνει κάτι <> είναι λάθος γιατί του δίνει αντίθετα μηνύματα: Δαγκώνω έπιπλα = με παίρνει αγκαλιά = κάτι καλό που θα πρέπει να επαναλάβω. Επίσης με την επίπληξη στην ηλικία που είναι δεν είναι εύκολο να σταματήσει το δάγκωμα, είναι ακόμα ένα μικρό άτακτο <> , αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δεν έχει νόημα η επίπληξη. Κάθε άλλο. Παράλληλα είναι πολύ χρήσιμο να του δείξετε ΤΙ μπορεί να δαγκώνει. Πχ. πάρτε του ειδικά ψεύτικα κόκκαλα και όταν τα μασουλάει να του λέτε μπράβο. Ή όταν του λέτε μή και σταματάει να δαγκώνει το έπιπλο μπορείτε να του δίνετε το κόκκαλο του, αυτό είναι και λίγο εύκολο να το παρερμηνεύσει όμως σαν ανταμοιβή για την προηγούμενη ενέργεια του, οπότε καλύτερα να μεσολαβήσει ενδιάμεσα λίγος χρόνος.
  Όσο για το φόβο όταν είναι έξω και αυτό δεν είναι σπάνιο σε κουτάβια. Υπομονή χωρίς πίεση και φροντίδα ώστε κάθε νέα εμπειρία έξω να είναι θετική. Πχ την ώρα που τρομάζει από μια κόρνα αυτοκινήτου, μιλήστε της χαρωπά σα να μη συμβαίνει τίποτα και παίξτε μαζί της με το μπαλάκι.
  Το ότι μπήκατε στον κόπο να ενημερωθείτε σχετικά δείχνει οτι έχετε καταλάβει πως ο σκύλος έχει μεγάλη νοημοσύνη και είναι σε θέση να μάθει πράγματα και σωστές συμπεριφορές ώστε και εκείνο και εμείς να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή μαζί. Άρα είμαι βέβαιος πως με την προσοχή και την ενημέρωση σας, μαζι και με λίγη υπομονή, θα τα καταφέρετε μια χαρά. Ένα είναι σίγουρο, οι κόποι σας και η ενημέρωση σας θα ανταμοιφθούνε.
  Προσπαθήστε να ενημερώνεστε από διάφορες πηγές, όχι μόνο από εδώ, και ότι διαβάζετε να το περνάτε και από δικό σας φίλτρο γιατί κάποιες φορές υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα και διαφορετικοί τρόποι εκπαίδευσης για την ίδια εντολή.
  Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε άλλο θέμα. Θα χαρώ πολύ να δώ μηνύματα με προτάσεις/συμβουλές και από άλλους χρήστες ώστε να μπορούμε όλοι να μάθουμε από τις εμπειρίες όλων :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. χαιρεται εχω ενα κουταβι 2 μηνων (ηταν αδεσποτο το πηρα) ειναι χαροπο με ολους και παιζει..εχω δυο προβληματα σοβαρα πιστευω..1ον) δαγκωνει πολυ και τα παντα 2ο) και το πιο σημαντικο που δεν ξερω τ να κανω ειναι οτι στο παιχνιδι η και ασχετες στιγμες οταν το τραβαω απο το σβερκο-ραχοκοκαλια και επιμεινω αγριευει και γρυλιζει σε ασχημο βαθμο..τ να κανω βοηθεια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ,ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ,ΜΟΛΙΣ ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΛΕΩ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΗ,ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΧΤΥΠΑΩ ΠΑΛΑΜΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑ ΛΕΩ!ΤΡΑΒΑΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΤΑΞΙΑ ΛΕΩ ΜΠΡΑΒΟ ΜΕ ΗΡΕΜΗ ΦΩΝΗ!ΑΝ ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΕΜΕΝΑ ΑΠΛΑ ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΝΑ ΔΙΝΩ ΣΗΜΑΣΙΑ!ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΟ ΤΡΑΒΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΒΕΡΚΟ...ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΩΝΑΞΕ ΤΟ,ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ...ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΣ ΜΠΡΑΒΟ!ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!

   Διαγραφή
 4. γεια σασ.εχω ενα shar pei,ειναι ενα αρσενικο 4,5 χρονων..εχει τη βασικη εκπαιδευση αλλα αντιμετοπιζω εδω κ πολυ καιρο ενα συμαντικο προβλημα..ενω οταν ηταν κουταβι επαιζε με τα αλλα ζωα,τωρα πια κανει πολυ ασχημεσ επιθεσεισ κατα κυριο λογο σε αλλουσ σκυλουσ κ γατεσ..ακομα κ σε θυλικουσ σκυλουσ..στην αρχη το ειχα χηριστει λαθοσ γτ φοβομουν κ αρχισα να μειωνω τισ βολτεσ τ με αποτελεσσμα τωρα να ειναι ακομα πιο αντικοινωνικοσ..οταν δει αλλο ζωο χανει τον ελεγχο κ εγω δεν μπορω να τον συγκρατησω..μπορω να κανω κατι τωρα πια για να διορθωθει η καραστασει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γεια σας ,σημερα μολις πηραμε μια σκυλιτσα απο τον Αρκτουρο που προοριζεται για φυλακας (του σπιτιου μας ,οχι κοπαδιου κτλ) και εχουμε το εξης προβλημα: εχουμε εναν μεγαλο σκυλο ιδιας ρατσας (ελληνικος ποιμενικος) που ενω ειναι αρσενικος (αλλα μεγαλος 10 ετων) δεν καταδεχεται το κουταβι και του αγριευει. Υποψιαζομαστε πως ζηλευει αλλα θα θελαμε καποια συμβουλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. geia sas,exw ena velgo pimeniko,m ton feran 6mhnon k htan kakopihmenos,eda einai 1xronou k einai kala..t
  o provlima mou einai oti otan pame volta e3w den me polloi akouei k otan vlepi alla skulia paei trexontas pano tous gia na ta gnorisi k den me akouei,einai agarmpos ligo k ta fovizi k tsakononte,pos mporw na ton hremisw..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γεια σας. Πήρα πριν 2 μήνες ένα ημίαιμο κουτάβι (7 μηνών τώρα) που ήταν ουσιαστικά παρατημένο και από πληροφορίες είχε φάει αρκετό ξύλο από προηγούμενους ιδιοκτήτες. έχει μάθει να πηγαίνει στο μέρος του για την ανάγκη του, να κάθεται, να μην δαγκώνει, να ξαπλώνει αλλά φοβάται πολύ τους ανθρώπους. Όταν ερχονται σπίτι φοβάται, γαυγίζει και οπισθοχωρεί. Και στη βόλτα όταν συναντάμε κάποιον πάλι φοβάται. Δεν είναι καθόλου επιθετικός όμως, απλά προσπαθεί να φύγει. Τον παίρνω μαζί μου σε βόλτες για να κοινωνικοποιείται αλλά και πάλι στριμώχνεται σε μια γωνιά κι αν πλησιάσει κάποιος φοβάται. Τι να κάνω? Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γεια σας, εχω εναν σκυλο 9 μηνων..και σε καααθε βολτα τραβαει δεν υπακουει και επιτηθεται σε ολα τα σκυλια και σε μερικους περαστικους. Στις προτες βολτες ηταν πολυ φοβισμενος και μετα αρχισε να γαβγισει και να επιτηθεται σε ολους χωρις να τον πληγωσει κανεις. Δεν καταλαβαινω γιατι κανει ετσι αλλα οτι και να κανω δεν ηρεμει..ουτε με χαδια εκεινη την ωρα. Να σημειωσω ομως οτι με εντολες της γιατρου του δεν τον εβγαλα βολτα και δεν τον εφερα σε επαφη με ΚΑΝΕΝΑ σκυλο μεχρι να κλεισει τον 4ο μηνα...μπορει να φταιει αυτο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. kalispera kai apo emena!!! Tha ithela mia mikri voithia, exo ena boxer 3 eton! Kai ton pira otan itan 2,5 eton.. mas thextike para poli omorfa kai prosarmostike poli eukola sto oikogeniako perivalon. Einai arketa exipnos, ipakouos, me tin trofi otan tou tin perno then agrievei mesa apo to stoma, mas thixnei poli agapi, sti volta einai para poli sostos kai kathete se eolous na ton xaithepsoun, genika einai ena para poli kalo skili...to mono provlima pou exo einai oti otan erxete kapoios sto piti mou gia proti fora ginete para poli agrios kai tou epitithete(fisika then exei thagosei kanenan) alla einai anexelngtos agrievei akoma kai se emena otan pao na ton travixo . mou eipan na mpeno mazi me ton episkepti sto spiti gia na vlepei oti irthe mazi mou alla then eitha apotelesma kai sinithos einai apenanti se antres pou to kanei, se ginekes oxi kai toso ti mporo na kano gia auto?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γειά σας έχω ένα σκυλάκι θυληκο 2.5 χρόνων και είναι εντελώς αντικοινωνικο με άλλα σκυλιά..εχει δεθει μόνο με ένα που είναι το πρώτο σκυλάκι που γνώρισε αλλά όταν πάμε βόλτα ή έρχεται άλλο σκυλάκι σπίτι γριλιζει και δεν έρχεται σε επαφή ούτε καν για να το μυρισει.. τι να κάνω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή