ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ


Πως εκπαιδεύουμε το σκύλο μας να ΜΗ ζητιανεύει για τροφή την ώρα που τρώμε.
Για να μην αποκτήσει αυτή την κακή συνήθεια ο σκύλος μας πολύ απλά δεν του δίνουμε ποτέ μεζέδες απο το τραπέζι μας την ώρα που τρώμε.  

Πως να μάθουμε το σκύλο μας ΝΑ ζητιανεύει για τροφή την ώρα που τρώμε:
Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να θεωρούμε πως μπορούμε να κάνουμε μικρές εξαιρέσεις και να του δίνουμε μεζεδάκια έστω σπάνια. Αυτό λέγεται τυχαία ενίσχυση συμπεριφοράς και είναι δυστυχώς πολύ αποτελεσματική μέθοδος για να κάνουμε το σκύλο μας να ζητιανεύει καθώς μη γνωρίζοντας πότε θα του δώσουμε μεζε και πότε όχι - κεντρίζετε περισσότερο το ενδιαφέρον του και γίνεται ακόμα πιο επίμονος.  Με άλλα λόγια ο σκύλος δε καταλαβαίνει απο
εξαιρέσεις του κανόνα. Ταΐζοντας το έστω και περιστασιακά απο το τραπέζι μας, του ενισχύουμε αυτή τη συμπεριφορά και το ενθαρρύνουμε να ζητιανεύει και να περιμένει μεζέ απο εμάς όση ώρα τρώμε. 

Άλλα σκυλιά εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά γκρινιάζοντας και άλλα απλώς κοιτώντας μας παρακλητικά στα μάτια. Για κάποιους είναι αποδεκτή συμπεριφορά και δε τους ενοχλεί καθόλου, ενώ για κάποιους άλλους όχι. 

Το αν είναι σωστό ένας σκύλος να παίρνει μεζέδες απο εμάς την ώρα που τρώμε στο τραπέζι είναι ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη ανάλυση. Πάντως σαν συμπεριφορά για κάποιους είναι αποδεκτή και δε τους ενοχλεί καθόλου ενώ για κάποιους άλλους είναι ανεπυθίμητη συμπεριφορά. 

Πολύς κόσμος ταϊζει το σκύλο του με μεζέδες από το τραπέζι την ώρα του φαγητού γιατί λυπάται το σκύλο του την ώρα που εκείνος κοιτάει παρακλητικά. Αυτό δε θα συνέβαινε αν δε του είχαμε δημιουργήσει εμείς αυτή τη συνήθεια από την αρχή, ο σκύλος απλά θα περίμενε να έρθει και η σειρά του για να φάει χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα.  Το να ταΐζουμε το σκύλο μας την ώρα που τρώμε είναι λάθος και άδικο για το σκύλο αν δε σκοπεύουμε να το κάνουμε κάθε φορά.  Γιατί πολύ απλά δημιουργούμε στο σκύλο προσδοκίες που άλλες φορές τις επαληθεύουμε δίνοντας του μεζέδες και άλλες φορές όχι αναγκάζοντας τον να περιμένει άπραγος σα ζητιάνος. Δεν είναι σωστό να αλλάζουμε το τρόπο που ταΐζουμε το σκύλο μας ανάλογα με τη διάθεση μας,  και άλλοτε να του δίνουμε μεζέδες ενώ άλλοτε να βρίσκουμε την παρουσία του στο τραπέζι ενοχλητική. 

Καλό είναι λοιπόν να αποφασίσουμε απο την αρχή αν θα τρώει μαζί μας στο τραπέζι ή οχι και να το τηρήσουμε με ευλάβεια τόσο εμείς όσο και όλα τα μέλη της οικογένειας. Αν έχει ήδη αποκτήσει αυτή τη συνήθεια και θέλουμε να τη διορθώσουμε, θα πρέπει στο εξής να αγνοούμε πάντα εντελώς το σκύλο μας την ώρα που ζητιανεύει. Αργά η  γρήγορα θα πάρει το μήνυμα και θα πάψει να δείχνει ενδιαφέρον αφού θα έχει δει στην πράξη πως δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα καμιά να πάρει μεζέ όση ώρα είμαστε στο τραπέζι. 

ΠΩΣ να δίνουμε μεζεδάκια και λιχουδιές στο σκύλο μας:

Επειδή αγαπάμε το σκύλο μας κάποια στιγμή ίσως να θέλουμε να του δώσουμε κάποιο μεζέ πχ. ένα κομμάτι απο το κρέας που τρώμε. Για αυτό το λόγο είναι καλύτερα να ταϊζουμε το σκύλο μας αφού φάμε εμείς, ώστε να προσθέσουμε στην τροφή του και το μεζεδάκι που επιθυμούμε να του δώσουμε συνυπολογίζοντας τον εύκολα στην συνολική ποσότητα της τροφής που λαμβάνει. 

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να δίνουμε πρώτα μια εντολή και αφού εκτελέσει με επιτυχία να ανταμοίβουμε με τη λιχουδιά, κάνοντας με αυτό τον τρόπο εξάσκηση στις εντολές που ήδη γνωρίζει.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιές απο τις τροφές που τρώμε είναι κατάλληλες για το σκύλο μας και ποιές όχι.  

Με λίγα λόγια, είναι πολύ εύκολο να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας να μη ζητιανεύει, ξεκαθαρίζοντας πρώτα εμείς με τον εαυτό μας αν μας ενοχλεί να ζητιανεύει ή οχι και πράττοντας ανάλογα!