Οδηγίες εκπαίδευσης σκύλων στην βασική υπακοή.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης σκύλου στην υπακοή

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΑΚΟΗ
Οδηγιες εκπαιδευσης σκυλου στη βασικη υπακοη
Στόχος της εκπαίδευσης των σκύλων μας δεν είναι η υποταγή τους σε κάθε επιθυμία μας, αλλά η επικοινωνία και η εθελούσια υπακοή του σκύλου μας στις σωστές και δίκαιες οδηγίες μας.Αυτό το καταφέρνουμε με την θετική εκπαίδευση σκύλων καθώς με κάθε άσκηση , βελτιώνουμε την επικοινωνία, την εκμάθηση και την κατανόηση των εντελών και οδηγιών, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουμε στο σκύλο μας πως περνάει καλύτερα όταν μας ακούει και ακολουθεί τις οδηγίες μας υπακούοντας τις εντολές μας. 

Παράλληλα αυτός είναι η πιο φυσική μέθοδος εκπαίδευσης ώστε να μας αποδεχτεί ως καθοδηγητή του ή με άλλα λόγια αν θέλετε ως «αρχηγό της αγέλης» Όλη αυτή η διαδικασία σαφώς αξίζει το κόπο καθώς ακολουθώντας τις οδηγίες εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας, θα βελτιώσετε δραματικά την ποιότητα ζωής του αλλά παράλληλα και τη δική σας ζωή και συμβίωση μαζί του. 

Βασική εκπαίδευση σκύλου - βασικές εντολές

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι βασικές εντολές οι οποίες περιλαμβάνονται στον όρο βασική εκπαίδευση σκύλου και αν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία πρέπει να τις διδάξουμε. Επίσης ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία του σκύλου για να ξεκινήσει την βασική του εκπαίδευση σε κάθε μια από αυτές τις εντολές; 


Στη λίστα που ακολουθεί θα δούμε όλες τις βασικές εντολές, πολλές από τις οποίες ενώ αποτελούν εντολές βασικής εκπαίδευσης - θα τις βρούμε με αναλυτικές οδηγίες εκπαίδευσης  του σκύλου μας στο μενού δεξιά και στην ενότητα αρχική εκπαίδευση αφού πρόκειται για εντολές που μπορούμε να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε στο σκύλο μας από κουτάβι. Θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο πως ο σκύλος έχει ήδη εκπαιδευτεί για τουαλέτα. (έστω και μέσα στο σπίτ στην  πάνα αν είναι ακόμα κουτάβι).Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΕΛΑ:


1) ΕΛΑ (μαζί με το όνομα του σκύλου μας) . Iσως η πιό σημαντική εντολή μαζί με το όνομα του σκύλου μας. Θέλουμε η εντολή αυτή να ηχεί στα πέτσινα αυτιά του σκύλου μας  ως η πιο ευχάριστη μουσική του κόσμου. Να θέλει να έρθει σε εμάς με ενθουσιασμό. Tην εντολή αυτή τη δίνουμε όταν θέλουμε να έρθει ο σκύλος στο μέρος μας και ξεκινάμε να του τη μαθαίνουμε  από κουτάβι στην αρχική εκπαίδευση.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή διόρθωσης ΜΗ

2) ΜΗ όταν θέλουμε να σταματήσει κάτι που κάνει η να τον αποτρέψουμε από κάτι που πάει να κάνει. Συνήθως σε αρνητικό κοφτό τόνο. Προσοχή: προσπαθούμε η εντολή αυτή να είναι η τελευταία μας λύση και μόνο αφού του έχουμε δείξει πολλές φορές με θετικό τρόπο την επιθυμητή συμπεριφορά.Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην ηχητική επιβράβευση ΜΠΡΑΒΟ:

3) ΜΠΡΑΒΟ - σαν έπαινο παράλλη με με την επιβράβευση σε αντιδιαστολή  με το ΜΗ μας βοηθάει στο να μαθαίνουμε στο σκύλο μας ποιές συμπεριφορές είναι επιθυμητές και ποιές όχι. Κάποιοι στην εκπαίδευση σκύλου κάνουν τη χρήση κλίκερ. Εναλλακτικά μαθαίνουμε την εντολή Μπράβο η οποία ουσιαστικά δεν είναι εντολή αλλά λέμε Μπράβο τη στιγμή εκείνη που κάνει κάτι σωστό και παράλληλα επιβραβεύουμε ώστε να καταλάβει πολύ καλά και πέρα από κάθε αμφιβολία ο σκύλος μας πως μόλις εκείνη τη στιγμή έκανε κάτι σωστό.
Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης σκύλου στην εντολή ΜΑΖΙ ή ΔΙΠΛΑ

4) ΜΑΖΙ με τη σωστή βόλτα και την εξοικείωση με το λουρί ώστε να μη μας τραβάει είναι από τα πρώτα και πιο βασικά που θα πρέπει να μάθουμε στο σκύλο όσο το δυνατόν νωρίτερα καθώς μας επιτρέπει να πηγαίνουμε βόλτα απρόσκοπτα, να έχει το νου του σε εμάς και να περπατάει δίπλα μας χωρίς να τραβάει.


Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΚΑΤΣΕ

5) Μαθαίνουμε την εντολή ΚΑΤΣΕ , και τη δίνουμε όταν θέλουμε να κάτσει στα δύο πίσω πόδια του. 

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΞΑΠΛΑ

6) Δίνουμε την εντολή ΞΑΠΛΑ (ή κάτω) , όταν θέλουμε να ξαπλώσει εντελώς στα τέσσερα πόδια του πάνω στη κοιλιά του.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΜΕΙΝΕ

7) Μαθαίνουμε την εντολή ΜΕΙΝΕ , για να παραμείνει στο σημείο που του υποδεικνύουμε μέχρι να του δώσουμε το οκ.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΕΝΤΑΞΕΙ

8) Μαθαίνουμε την εντολή ΕΝΤΑΞΕΙή ΟΚ για να τον απελευθερώσουμε από την εντολή μείνε.

Οδηγίες βασικής εκπαίδευσης στην εντολή ΑΣΤΟ

9) ΑΣΤΟ, όταν θέλουμε να αφήσει κάτι που έχει πιάσει με το στόμα. 

Από το μενού δεξιά είτε από τους ακόλουθους σύνδεσμους, θα βρείτε στην κατηγορία βασικής εκπαίδευσης και τις εντολές σήκω, μίλα και σώπα αν και στην πραγματικότητα  αποτελούν έξτρα εντολές οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Γενικότερα ότι μάθαίνουμε στο σκύλο μας είναι καλό καθώς ολοένα και βελτιώνουμε την μεταξύ μας επικοινωνία και συνεργασία ενώ παράλληλα ακονίζουμε την νοημοσύνη του και τον ψυχαγωγούμε, τον κρατάμε σε θετική εγρήγορση αποτρέποντας την ανία.

Ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί στις παραπάνω βασικές εντολές ακόμα κι αν δε μάθει τίποτε άλλο θα είναι ένας σκύλος απόλαυση που μπορεί να μας ακολουθεί χωρίς κανένα πρόβλημα σχεδόν σε όλες μας τις δραστηριότητες.  Είναι γεγονός πως ένας σκύλος που γνωρίζει και ακούει καλά έστω τις εντολές: έλα, μη και κάτσε  είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με έναν σκύλο ανεκπαίδευτο. Καλύτερα να ακούει πέντε εντολές καλά και να έχουμε χτίσει την εκπαίδευση του σε σωστή βάση, παρά να του έχουμε ψευτομάθει 15 κόλπα που τα εκτελεί όποτε έχει διάθεση.

Ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες   που θα βρείτε στη σελίδα μπορείτε να εκπαιδεύσετε σε σημαντικό βαθμό το σκύλο σας. Θα είμαι στη διάθεση σας να σας βοηθήσω αν θέλετε επικοινωνία με επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.