ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ

Τι είναι καλύτερο ,πιο υγιεινό και πιο οικονομικό για το σκύλο μας, η κονσέρβα, η ξηρά σκυλοτροφή ή μήπως η φρέσκια; Τι να προσέξουμε;  Μερικά εύλογα ερωτήματα που έχουμε όσοι θέλουμε να ταϊζουμε το σκύλο μας υγιεινά και με το μικρότερο δυνατόν κόστος καθώς η διατροφή παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην υγεία του. Δυστυχώς οι περισσότερες εταιρείες που παράγουν σκυλοτροφές θέλουν μόνο να τα αρπάξουν χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία των σκύλων. Πως επιλέγουμε την πιο κατάλληλη σκυλοτροφή;
* Να σημειώσουμε πως αναφερόμενοι στην φρέσκια τροφή, εννοούμε φρέσκια μαγειρεμένη τροφή και όχι ωμή (BARF).

ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ

ΤΙ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Αυτό που μας αρέσει δεν είναι απαραίτητα και το πιο υγιεινό, όμως σίγουρα είναι σημαντική ένδειξη που δε μπορούμε να αγνοήσουμε και σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει ο σκύλος μας να τρώει υγιεινό φαγητό και να του αρέσει. Σχεδόν όλα τα σκυλιά του κόσμου θα προτιμήσουν την φρέσκια τροφή αν τους δοθεί η ευκαιρία να επιλέξουν, οπότε απλά συνεχίζουμε την σύγκριση ανάμεσα στην ξηρά τροφή και στην κονσέρβα:

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί προτείνουν - κυρίως όσο ο σκύλος μας είναι κουτάβι και δεν έχει συνηθίσει ακόμα την ξηρά τροφή - να αναμιγνύουμε στην ξηρά σκυλοτροφή και λίγη κονσέρβα ώστε να γίνεται πιο ελκυστική και γευστική για να του αρέσει.Η κονσέρβα είναι πιο κοντά στην φυσική υφή και γεύση της φρέσκιας τροφής. Περιέχει αρκετό ποσοστό επι τοις εκατό ως νερό, όπως άλλωστε και το κρέας. Επίσης συνήθως - αλλά όχι πάντα - έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεϊνης. Αυτοί μάλλον είναι και οι λόγοι που συνήθως τα σκυλιά προτιμούν την κονσέρβα. Άλλωστε αν βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους τι θα προτιμούσαμε, ένα ζαμπόν φρέσκο, ένα ζαμπόν κονσέρβα ή ένα ζαμπόν σε μορφή μπισκότου;
Τι είναι όμως πιο υγιεινό;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει νόημα μόνο όταν μιλάμε για τροφές κατηγορίας ποιότητας Premium. Όταν λέμε Premium εννοούμε σκυλοτροφές ανώτερης ποιότητας. Οι τροφές αυτές όπως είναι φυσικό, ανα κιλό κοστίζουν παραπάνω από τις φτηνές τροφές. Το αν τελικά στην πράξη μας κοστίζουν παραπάνω ή όχι είναι κάτι που θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε διεξοδικά σε επόμενο άρθρο, αλλά σε γενικές γραμμές καλό είναι να έχουμε στο υπόψη μας πως:


ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΤΙΜΕΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ VS ΦΤΗΝΕΣ 

Μας συμφέρει να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στις φτηνές και στις πραγματικά οικονομικές σκυλοτροφές καθώς καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα:
1) Ανά κιλό οι Premium τροφές κοστίζουν ακριβότερα, οπότε φαινομενικά, για κάποιον που θέλει να ταϊσει το σκύλο του κάπως ποιοτικά αλλά και κυρίως οικονομικά είναι αρκετά ακριβές.
2) Στην πραγματικότητα ανα κιλό περιέχουν πολύ περισσότερα βιοδιαθέσιμα θρεπτικά συστατικά για τα σκυλιά. Όταν λέμε βιοδιαθέσιμα , εννοούμε συστατικά που ο σκύλος μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει. Κάτι σημαντικό που κοιτάμε στη σύνθεση μιας σκυλοτροφής είναι το συνολικό ποσοστό πρωτεϊνης (είναι βασική τους ανάγκη και είναι εκείνο που κοστίζει περισσότερο στις τροφες σκύλων). Ένα συνηθισμένο τρικ που κάνουν οι φτηνές σκυλοτροφές είναι να βάζουν στις τροφές τους πρωτεϊνες από σιτηρά (πχ σιτάρι, καλαμπόκι) ώστε βάση νόμου να μπορούν να γράφουν στην ετικέτα ψηλό ποσοστό πρωτεινών. Όμως επειδή ο σκύλος δεν είναι κότα, δεν έχει τη δυνατότητα να διασπάσει και να απορροφήσει αυτές τις πρωτεϊνες όπως το κάνει με τις πρωτεϊνες που προέρχονται από κρέας (ζωϊκές πρωτεϊνες). Κάτι ακόμα που σκαρφίζονται είναι να μη μπαίνουν σε λεπτομέρειες σε σχέση με την πηγή των πρώτων συστατικών που περιέχουν. Για παράδειγμα μπορούν να γράφουν κοτόπουλο χωρίς να αναφέρουν αν πρόκειται για φρέσκο κοτόπουλο η για υπολείμματα κοτόπουλου που έχουν συλλεχθεί από πτηνοσφαγεία και επίσης συχνά δεν αναφέρουν πόσο κοτόπουλο περιέχουν ώστε να καταστήσουν την σύγκριση με άλλες ποιοτικότερες τροφές σκύλων ανέφικτη.

 Το ακόλουθο είναι ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ παράδειγμα απλά και μόνο για να δείξει έναν τρόπο σκέψης για τις πραγματικά οικονομικές (και όχι φαινομενικά φτηνές) σκυλοτροφές:


Έστω οτι μια τροφή για σκύλους μάρκας Χ, έχει 26% πρωτείνες αλλά οι μισές μόνο είναι πραγματικά διαθέσιμες στο σκύλο για να αφομοιώσει και κοστίζει 3 ευρώ το κιλό.
Και έστω πως μια τροφή premium μάρκας Α, έχει 31% πρωτεϊνες όπου όλες είναι ζωικής προέλευσης χωρίς να περιέχει καθόλου σιτηρά και κοστίζει 8 ευρώ το κιλό.
Φαινομενικά η τροφή Α θα μας κοστίσει σχεδόν τριπλάσια από ότι η Χ. Αν υπολογίσουμε όμως τις πραγματικές πρωτεϊνες , τις πραγματικά βιοδιαθέσιμες που μπορεί να απορροφήσει ο σκύλος μας, τότε το τοπίο αλλάζει:
Τροφή Χ 13% με κόστος 3 ευρώ δηλαδή 0,23 ευρώ για κάθε μονάδα % βιοδιαθέσιμης πρωτεϊνης
Τροφή Α 31% με κόστος 8 ευρώ, δηλαδή 0,26 ευρώ για κάθε μονάδα % βιοδιαθέσιμης πρωτεϊνης
Σχεδόν το ίδιο κόστος αν λάβουμε υπόψη την πραγματική πρωτεϊνη που λαμβάνει ο σκύλος...

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε κι άλλα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν οι premium σκυλοτροφές που κοστίζουν και δε μπαίνουν απλά και μόνο για να γεμίζει η.. <<συνταγή>> , όπως βιταμίνες, χειλικά ιχνοστοιχεία (που απορροφούνται πολύ καλύτερα), Ω3, probiotics και prebiotics τα οποία προάγουν την καλή υγεία του εντέρου με φυσικό τρόπο (δεν είναι τυχαίο οτι μπαίνουν σε ακριβές τροφές για μωρά).

Στην πράξη θα δούμε πως ο σκύλος μας τρώει λιγότερο όταν τον ταϊζουμε με την τροφή Α, ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και όχι μόνο φτηνές και ανθυγιεινές θερμίδες από φτηνά πρόσθετα λίπη.

Με τις premium σκυλοτροφές θωρακίζουμε την υγεία του σκύλου μας,  αποφεύγουμε  διάφορες αλλεργίες που μπορούν να δημιουργήσουν οι φτηνές τροφές για σκύλους, αποφεύγουμε δερματοπάθειες, δυσπεψίες, εντερικά προβλήματα, αποφεύγουμε την παχυσαρκία και με λίγα λόγια έχουμε πιο υγιή σκύλο και πολύ λιγότερα έξοδα σε κτηνιάτρους. Κάτι που καμία φτηνή σκυλοτροφή δε γράφει στα συστατικά της.

*Επαναλαμβάνω πως το παραπάνω παράδειγμα είναι μεν υποθετικό, δείχνει όμως πολύ καλά την διαφορά ανάμεσα στο φτηνό και στο πραγματικά οικονομικό και τον τρόπο σκέψης με τον οποίο πρέπει να συγκρίνουμε.


ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΧΥΜΑ

Για τις χύμα σκυλοτροφές που μπορεί να βρεί κανείς ακόμα και με 1,5 ευρώ το κιλό είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ούτε τι περιέχουν (μπορούμε μόνο να υποθέσουμε..) , ούτε πότε ανοίχθηκε η συσκευασία τους (αν είχαν ποτέ), ούτε αν έχουν έστω κάποιας μορφής πιστοποίηση ή διατροφική αξία αλλά ούτε τι προσθετικά περιέχουν κι αν είναι επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου.

Αν έπρεπε να επιλέξω, θα προτιμούσα να αφήσω το σκύλο μου νηστικό μια μέρα και την επόμενη να τον ταϊσω κάτι σωστό. Ισως ακούγεται υπερβολή αλλά το εννοώ.


ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ

skylotrofes konserva
σκυλοτροφές κονσέρβα
Πλεονεκτήματα:


 • Συνήθως (οχι πάντα) έχουν υψηλότερο ποσοστό πρωτεϊνών.
 • Συνήθως (οχι πάντα) έχουν υψηλότερο ποσοστό φυσικών λιπαρών.
 • Είναι πιο κοντά στη φυσική μορφή της τροφής και αρέσουν περισσότερο στους σκύλους
 • Λιγότερα προσθετικά
 • Ευκολότερο μάσημα
 • Οι κονσέρβες αν δεν ανοιχτούν έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.


Μειονεκτήματα:

 • Λένε πως οι τροφές που δεν είναι ξηρής μορφής προκαλούν προβλήματα στα δόντια και ούλα.
 • Είναι πιο ακριβές
 • Διαρκούν λιγότερο όταν ανοιχτούν.
 • Αν ανοιχτούν χρειάζονται ψυγείο
ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΞΗΡΕΣ (Pellets)

                                                         Πλεονεκτήματα


 • Πιό εύκολη στο χειρισμό της
 • Διαρκεί περισσότερο στο πιάτο του σκύλου.
 • Δε δημιουργεί πρόβλημα στα δόντια και στα ούλα.
 • Δε χρειάζονται ψυγείο, μόνο καλή συσκευασία. 
 • Κοστίζουν λιγότερο.

Μειονεκτήματα

 • Συνήθως (όχι πάντα, εξαρτάται από την ποιότητα) έχουν περισσότερα προσθετικά.
 • Συνήθως (όχι πάντα, εξαρτάται από την ποιότητα) έχουν περισσότερα πρόσθετα λίπη.
 • Συνήθως (όχι πάντα, εξαρτάται από την ποιότητα) έχουν περισσότερα ενισχυτικά γεύσης.
 • Συνήθως (όχι πάντα, εξαρτάται από την ποιότητα) έχουν περισσότερα σιτηρά (fillers)


ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ ΦΡΕΣΚΙΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΕΣ


Πλεονεκτήματα


 • Γνωρίζουμε με σιγουριά τι τρώει ο σκύλος μας και την προέλευση των συστατικών.
 • Ποικιλία τροφής που ο σκύλος την λατρεύει.
 • Με σωστή αναλογία συστατικών έχουμε λιγότερα προβλήματα στην πέψη
 • Μηδέν προσθετικά, φυσικές τροφές, υποαλλεργικές.
 • Λαμβάνει θρεπτικά συστατικά σχεδόν στην πιο φρέσκια μορφή τους.

Μειονεκτήματα

 • Οι μαγειρεμένες από εμάς τροφές σκύλων κοστίζουν ακριβότερα. 
 • Απαιτεί προσωπικό χρόνο μαγειρέματος ειδικά για το σκύλο. 
 • Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι και πως να μαγειρέψουμε ώστε να είναι κατάλληλο για το σκύλο. Υπάρχουν τροφές που  κάνουν κακό στο σκύλο και θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιές είναι αυτές.
 • Οι ποιοτικές έτοιμες σκυλοτροφές περιλαμβάνουν ήδη τα πάντα που χρειάζεται ένας σκύλος για τη σωστή ανάπτυξη και διατροφή του. Με τις μαγειρεμένες τροφές είναι εύκολο να παραλείψουμε και να μη λαμβάνει κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά αν δε γνωρίζουμε σχετικά με τις απαιτήσεις της διατροφής του.
 • Χρειάζεται ψυγείο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ:

Όταν ξεκίνησα να ψάχνω την καλύτερη τροφή για το σκύλο μου, έψαχνα κάτι ποιοτικό, χωρίς όμως να είναι και υπερβολικό ή αντιοικονομικό. Δε θα τάϊζα ποτέ το σκύλο μου κάτι που δε θα εμπιστευόμουν να φάω και ο  ίδιος, από την άλλη θεωρώ υπερβολή, αμαρτία και αντιοικονομικό να τρώει ο σκύλος μου κάθε μέρα φιλέτο από τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο λιμοκτονούν - άλλωστε έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσα να ανταπεξέλθω οικονομικά.

Ψάχνοντας να βρώ μια μέση λύση που σε κάθε περίπτωση θα διασφάλιζε την υγεία της Νταίζης (του σκύλου μου) ρώτησα πραγματικά δεκάδες ανθρώπους. Φιλόζωους που συναντούσα στις βόλτες με τους σκύλους, κτηνιάτρους, πωλητές σε Pet shop, forum στο ίντερνετ και γενικά όποιον μπορούσε να έχει άποψη στο θέμα. Σχεδόν όσους ανθρώπους ρώτησα, τόσες διαφορετικές απαντήσεις πήρα. Έβγαλα όμως μερικά χρήσιμα συμπεράσματα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, ίσως κάποια από αυτά να είναι σωστά και να σας φανούν χρήσιμα:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΚΑΝΤΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΡΕΥΝΑ

cocker spaniel Daisy
H Νταίζη :-)
Μην εμπιστεύεστε κανέναν! Τι εννοώ: Κατά την άποψή μου οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σκυλοτροφών, πολύ απλά έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους όπου μπορούνε και ισχύει ότι περίπου και για τις φαρμακευτικές εταιρείες με τους ιατρούς.  Σχεδόν κάθε κτηνίατρος θα σας προτείνει την σκυλοτροφή με την οποία συνεργάζεται και που τον συμφέρει. Από τους πωλητές των pet shop εννοείται πως θα πάρετε την άποψη ενός πωλητή, θα προσπαθήσει να σας πουλήσει ότι έχει και ότι συμφέρει το κατάστημα. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις αλλά έχω ακούσει ακόμα και να διαδίδουν φήμες για την τάδε εταιρεία πως πρόκειται πχ να κλείσει κλπ. (εταιρείες με τις οποίες συμπτωματικά δε συνεργάζονται)...
Όσο για τις απόψεις των απλών ανθρώπων σαν εμάς, των πραγματικά φιλόζωων, ακούστε τες με προσοχή αλλά μη σταματήσετε εκεί γιατί υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Ψάξτε το και μόνοι σας, ερευνήστε. Μην εμπιστεύεστε τυφλά κανέναν. Ούτε φυσικά κι εμένα! Δεν είμαι διατροφολόγος και απλά μοιράζομαι τις εμπειρίες μου και την προσωπική μου άποψη μαζί σας. Στο ίντερνετ μπορείτε να ενημερωθείτε από πολλές και  διαφορετικές πηγές σχεδόν για τα πάντα.. Διασταυρώστε και επιβεβαιώστε ότι ακούτε. Θα διαπιστώσετε πως σχεδόν όλοι προτείνουν τις ίδιες και τις ίδιες σκυλοτροφές ως κορυφαίες, τις οποίες λίγο πολύ ίσως ήδη να τις έχετε ακούσει, τυχαίο...;  Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει το καλύτερο για το σκύλο σας, ψάξτε το παραπάνω.. ψάξτε στο ίντερνετ, ρωτήστε σε φόρουμ, δοκιμάστε οι ίδιοι και παρατηρήστε το σκύλο σας!ΥΓΕΙΑ = ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Προσπαθώ πάντα να ταϊζω το σκύλο μου ποιοτικά, όμως θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα πως δεν έχω ταϊσει και φτηνές σκυλοτροφές λόγω οικονομικής στενότητας. Τελικά όμως οι φτηνές τροφές μου κόστισαν ακριβότερα με επισκέψεις στον κτηνίατρο:
Ο σκύλος δε μπορεί να μιλήσει και να μας πεί την άποψή του για την τροφή που τον ταϊζουμε. Αν είναι χάλια η σκυλοτροφή μπορεί αρχικά από ένστικτο να μη τη φάει, όμως κάποια στιγμή θα πεινάσει αρκετά και αναγκαστικά θα την καταναλώσει. Οι εταιρείες που φτιάχνουν φτηνές σκυλοτροφές κακής ποιότητας έχουν ένα χρυσό κανόνα: όποιες ελλείψεις κι αν έχει η τροφή που παράγουν, όσο χαμηλή κι αν είναι η ποιότητα, προσέχουν πάντα να έχουν τα κατάλληλα προσθετικά ώστε να μη παθαίνει ο σκύλος διάρροια γιατί τότε και μόνο τότε θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πόσο χάλια είναι μια τροφή. Συνεπώς δε μπορούμε ούτε απο εκεί να βγάλουμε συμπέρασμα για την τροφή, αντιθέτως πολλές πραγματικά καλές τροφές αδικούνται γιατί μπορεί στην αρχή να δημιουργήσουν μικρή διάρροια στο σκύλο μέχρι εκείνος να συνηθίσει την τροφή αυτή (ακριβώς επειδή δεν έχουν ειδικά πρόσθετα που να κρύβουν τέτοια προβλήματα). Οι κακής ποιότητας τροφές μπορεί να κρύβουν κάποια προβλήματα, αλλά είναι αδύνατον να κρύψουν τα προβλήματα που προκύπτουν στην υγεία του σκύλου. Εκτός από προβλήματα στην σωστή πνευματική και σωματική του ανάπτυξη και στη γενικότερη υγεία, μια απλή αλλεργία στο δέρμα η πχ στα αυτιά αρκεί για να εκμηδενίσει το όποιο οικονομικό όφελος θα μπορούσε να προκύψει από τη χρήση τους. Συγκεκριμένα ο σκύλος μου 3 φορές αντιμετώπισε πρόβλημα με τα αυτιά, και τις 3 όταν δε της έδινα premium τροφή. Ισως να μη μάθω ποτέ με σιγουριά αν πραγματικά  ήταν σύμπτωση ή όχι, αλλά πάντως η τρίτη φορά ήταν και η τελευταία. 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

skylotrofes
 Οι αλλαγές από τροφή σε τροφή είναι καλό να γίνονται σταδιακά και βαθμιαία ώστε να αποφεύγουμε πρόβληματα εντέρου και πέψης και να δίνουμε σιγά σιγά στο σκύλο τη δυνατότητα να συνηθίζει τη νέα τροφή. (για παράδειγμα την πρώτη μέρα δίνουμε 2/3 από την παλία τροφή και 1/3 από  τη νέα, στη συνέχεια 1/2 από την παλιά και 1/2 από τη νέα κοκ. Όταν είχα πρωτοπάρει τη Νταίζη και ήταν ακόμα κουτάβι 3 μηνών, έχοντας άγνοια θεώρησα καλή ιδέα να την υποδεχτώ με μαγειρεμένο κοτόπουλο με πιλάφι και καρότα. Η απότομη αλλαγή από ξηρά τροφή σε μαγειρεμένη σε συνδυασμό με το πεπτικό της σύστημα που δεν ήταν ακόμα εντελώς ανεπτυγμένο της δημιούργησε μικρή διάρροια. Δυστυχώς δεν είχα επιλέξει τότε και τον κατάλληλο κτηνίατρο και αντί να με ενημερώσει για το λάθος μου - ώστε να το αποφύγω και στο μέλλον - απλά μας φόρτωσε με φάρμακα , εξετάσεις και αντιβιώσεις... Το χρήμα βασιλεύει αλλά ευτυχώς υπάρχουν και κτηνίατροι που ακολούθησαν το επάγγελμα όχι μόνο για να βγάλουν λεφτά αλλά και επειδή πραγματικά αγαπάνε τα ζώα...

ΒΑΛΤΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ


μαγειρεμένες σκυλοτροφές
Όποτε έχετε το χρόνο τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητα, βάλτε ποικιλία στη διατροφή του. Ακόμα και η καλύτερη σκυλοτροφή στον κόσμο είναι καταδίκη αν δεν υπάρχει ποικιλία. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του σκύλου σας. Από τη φύση του ο σκύλος δε τρέφεται για όλη του τη ζωή κάθε μέρα με την ίδια σκυλοτροφή. Όχι μόνο έχει ποικιλία αλλά έχει και τη δυνατότητα να τραφεί και με φυτικές ίνες που του είναι αδύνατον να βρει σε ένα διαμέρισμα (αν κατοικεί μαζί μας). Αλήθεια εμάς πως θα μας φαινόμασταν αν είμασταν καταδικασμένοι να τρεφόμαστε για όλη τη ζωή μας την ίδια τροφή είτε ξηρά τροφή είτε κονσέρβα; Υπάρχουν πολλές εύκολες συνταγές για σκύλους που μπορείτε να βρείτε στο ίντερνετ, και ο σκύλος μπορεί να απορροφήσει από αυτές φρέσκα θρεπτικά συστατικά που δε μπορεί να βρεί πλέον στη φύση. Για παράδειγμα το μπρόκολο είναι πάρα πολύ καλό και για τους σκύλους και προάγει σημαντικά το ανοσοποιητικό του σύστημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε σαν βασικό κανόνα, τα φυτικά συστατικά του γεύματος να αποτελούν το πολύ μέχρι το 1/3 της συνολικής τροφής του ώστε να μπορεί να τα πέψει χωρίς πρόβλημα. 

ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ποσοτητα σκυλοτροφων
Μιλήσαμε για την ποιότητα, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τον παράγοντα ποσότητα. Τα σκυλιά είναι λαίμαργα και πρέπει εμείς να βάζουμε φρένο στην ποσότητα που καταναλώνουν. Ζητήστε από εκεί που προμηθεύεστε την τροφή τους να σας δώσουν ένα δοσομετρητή. Είναι μια διαβαθμισμένη κούπα που σας βοηθάει να μετράτε την ποσότητα τροφής που δίνετε καθημερινά στο σκύλο σας ώστε να μη χάνετε ούτε εσείς ούτε κι εκείνος το μέτρο. Ο δοσομετρητής προτείνει μάλιστα και την ποσότητα που ο σκύλος πρέπει να προσλαμβάνει ανάλογα με το μέγεθός του, την ηλικία του και την καθημερινή του δραστηριότητα. Επειδή όμως όλα αυτά ποικίλουν, καλό είναι πιό πολύ να τον χρησιμοποιούμε σαν μέτρο σύγκρισης παρά ως κανόνα. Με τον καιρό θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες του σκύλου και να του δίνουμε την απαραίτητη ποσότητα. Ούτε λιγότερο αλλά ούτε και παραπάνω. Στη φύση ο σκύλος δε συναντάει καθημερινά τροφή, έτσι από ένστικτο όταν βρεί τροφή τρώει όσο περισσότερη μπορεί, ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωσή του μέχρι να βρεί το επόμενο γεύμα. Για αυτό και έχει λαίμαργη φύση και χρειάζεται τη βοήθειά μας για να έχει μέτρο στην διατροφή του. 

ΣΩΣΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

συχνότητα ταισματος σκυλοτροφων
Η συχνότητα είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπαίνει στην σωστή διατροφή του σκύλου. Όταν είναι ακόμα κουτάβι, το πεπτικό του σύστημα όπως είναι φυσικό δεν έχει ακόμα εξελιχθεί πλήρως, επίσης έχει ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες διατροφής καθώς αναπτύσσεται ραγδαία, κι έτσι πρέπει να το ταϊζουμε πολύ συχνά κάθε μέρα. Μέχρι να πάει στις 8 βδομάδες χρειάζεται περίπου 4 γεύματα τη μέρα. Φτάνοντας στις 10 βδομάδες μειώνουμε στα 3 γεύματα. Στις 14 βδομάδες περίπου μειώνουμε στα 2 γεύματα ανά ημέρα. Πολλοί προτείνουν όταν μεγαλώσει ο σκύλος να τον ταϊζουμε  μόνο μια φορά την ημέρα. Παρόλα αυτά είναι πιο υγιεινό να μοιράζουμε την τροφή που πρέπει να πάρει σε 2 γεύματα. Αν τον ταίζουμε μετά τη βόλτα αποφεύγουμε να τον ταϊσουμε αμέσως μετά. Περιμένουμε πρώτα μισή ώρα να ξελαχανιάσει εντελώς και ταίζουμε μετά. 

ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ


σωστος τροπος ταισματος σκυλου
Ο τρόπος που ταϊζουμε. Πολλοί συμβουλεύουν να μην ταίζουμε ποτέ το σκύλο πριν φάμε εμείς, μόνο και μόνο για να του δώσουμε να καταλάβει ποιός είναι το αφεντικό. Προσωπικά πάντα τάϊζα όλους μου τους σκύλους και συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο: η πρίν από εμένα ή ταυτόχρονα. Ειλικρινά ποτέ μα ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την υπακοή τους. Από την άλλη ποτέ μα ποτέ δεν τάϊσα το σκύλο αν εκείνη την ώρα γκρίνιαζε για να φάει. Δεν ανταμοίβουμε την γκρίνια κι έτσι σύντομα καταλαβαίνουν πως είναι ανώφελη η γκρίνια ή να <<ζητιανεύουν>> στο τραπέζι για να φάνε.  Στους σκύλους αρέσει το πρόγραμμα και η ρουτίνα. Όταν ξέρουν πως θα φάνε σε συγκεκριμένη ώρα και σε συγκεκριμένο μέρος (στο πιάτο τους) τότε δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα.  Αν εμείς επιλέξουμε να του δίνουμε μεζέδες από το τραπέζι την ώρα που τρώμε τότε πολύ πιθανόν να του δημιουργήσουμε σύγχυση και να το ενθαρρύνουμε άθελά μας να γκρινιάζει για την τροφή. Κάποιους τους ενοχλεί αυτό και κάποιους άλλους όχι. Αν έχετε ήδη τέτοια προβληματική συμπεριφορά και θέλετε να τη σταματήσετε, δείτε πως να μη ζητιανεύει ο σκύλος σας. Τέλος, μπορούμε πολύ εύκολα να εξασφαλίσουμε την υπακοή του σκύλου και να του δώσουμε να καταλάβει πως θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες για να είμαστε οι προμηθευτές της τροφής του, μπορούμε απλά να του δίνουμε την εντολή κάτσε πριν του βάλουμε να φάει. Αν σηκωθεί πριν του δώσουμε την εντολή εντάξει ή σήκω η φάε, απλά ανασηκώνουμε πάλι το πιατάκι και του δίνουμε την εντολή κάτσε μέχρι να υπακούσει. Αποφεύγουμε έτσι και την περίπτωση να γίνεται ενοχλητικός και να πέφτει πάνω μας με ενθουσιασμό ενώ ταυτόχρονα κάνουμε πρακτική εξάσκηση στην βασική υπακοή. 

Κατά τη γνώμη μου, ενώ δε πιστεύω στην θεωρία που λέει ότι τα σκυλιά πρέπει να τρώνε μόνο μετά από εμάς για να καταλαβαίνουν <<ποιός είναι το αφεντικό>>, θεωρώ πως θα πρέπει να επιδεικνύουν την υπακοή και το σεβασμό τους υπακούοντας στην απλή εντολή κάτσε μέχρι να τους εναποθέσουμε την τροφή τους και να τους δώσουμε το σύνθημα <<εντάξει>> ή <<φάε>>. Μαθαίνουν έτσι πως ναι μεν είμαστε οι προμηθευτές τους, αλλά και εκείνα πρέπει να κερδίζουν την τροφή τους παίζοντας σωστά το δικό τους ρόλο που είναι να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΕΣ

συντηριτικα στις σκυλοτροφες
1) προσθετες χρωστικές ουσίες, ιδίως σε πολύχρωμες κροκέτες που υποτίθεται έχουν καρότο, σπανάκι κλπ, αν δεν υπάρχει ετικέτα που να λέει χωρίς πρόσθετες χρωστικές, προσωπικά θεωρώ πως οι κροκέτες είναι χρωματισμένες για να δίνουν την ψευδαίσθηση πως είναι τόσο πλούσιες σε λαχανικά που πήραν και χρώμα.

2) Συντηρητικά. Είναι γνωστό πως είναι καρκινογόνα (ναι, ακόμα και για τους σκύλους). Προσέχουμε να μην αναγράφεται στην ετικέτα BHA ή ΒΗΤ. Είναι γνωστά αντιοξειδωτικά ύποπτα για την πρόκληση καρκίνου που απαγορεύτηκε η χρήση τους σε ανθρώπινες τροφές σε αρκετές χώρες (αλλά όχι σε όλες..) Επίσης αποφεύγουμε συντηριτικά Ethoxyquin, και Propyl Gallate.
Το πιο αγνό και φυσικό αντιοξειδωτικό είναι η βιταμίνη Ε (γνωστή και ως τοκοφερόλη). Όχι μόνο δρα σαν φυσικό συντηρητικό αλλά έχει και αντικαρκινική δράση. Δε το χρησιμοποιούν αντί για συντηριτικό στις φθηνές σκυλοτροφές γιατί φυσικά κοστίζει. Προσέξτε τώρα... πάνω κάτω όλες οι σκυλοτροφές θα δείτε να γράφουν πως περιέχουν κάποια ποσότητα σε βιταμίνη Ε. Αλλά όμως τη χρήση βιταμίνης Ε (η αλλιώς Τοκοφερόλης) σε επαρκή ποσότητα ώστε να είναι το  μέσο συντήρησης του προϊόντος θα το βρείτε μόνο σε premium σκυλοτροφές . Με απλά λόγια αν η σκυλοτροφή  λέει για παράδειγμα αντιοξειδωτικό ή συντηρητικό τοκοφερόλη πάει να πεί πως δεν έχει χημικά συντηριτικά και αυτό από μόνο του είναι λόγος για να την προτιμήσετε. Τουλάχιστον από αυτή την άποψη το λιγότερο που αγοράζετε είναι μια μη καρκινογόνα τροφή. 

3) Meal  , η λέξη αυτή συνήθως συνοδεύεται από τη λέξη chiken , poultry, duck Κλπ. με λίγα λόγια σημαίνει πως το κοτόπουλο, η το πουλερικό, η η πάπια έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία ώστε να αφυδατωθούν (να είναι ξηρά χωρίς νερό) και κάποια μηχανική επεξεργασία αλέσματος ώστε να έχουν την μορφή αλευριού. Δηλαδή μια τροφή μπορεί να λέει για παράδειγμα πως έχει φρέσκο κοτόπουλο 19% (fresh chiken) και chiken meal 18% (αφυδατωμένο κοτόπουλο δηλαδή). Γενικά το meal δεν είναι απαραίτητα κακό, είναι αναγκαία επεξεργασία ώστε να φύγει το περιττό νερό ώστε να αυξηθεί συγκριτικά το ποσοστό της πρωτεϊνης, Αυτό που έχει σημασία είναι να αναφέρεται η πηγή, για παράδειγμα αν είναι φρέσκο κοτόπουλο (fresh chicken) ή υποπροϊόντα κοτόπουλου (chiken byproducts). Πρόσθετος δείκτης ποιότητας είναι αν έχουν καταψυχθεί ή όχι, αν όχι μπορεί στην τροφή να αναγράφουν πως δεν έχουν υποστεί κατάψυξη (never been frozen). 
Υπάρχουν πάντως  περιπτώσεις που οι αφυδατωμένες μορφές πρώτων υλών πρέπει να αποφεύγονται και αυτά είναι:  Beef & Bone Meal, Blood Meal, Chicken Byproduct Meal,Corn Distillers Dried Grains With Solubles, Corn Germ Meal, Corn Gluten Meal, Gluten Meal, Fish Meal, Liver Meal, Meat & Bone Meal, Meat Meal, Pork & Bone Meal, Poultry Byproduct Meal, Poultry Meal, Soybean Meal. Κάποια αυτά έχουν πολύ χαμηλή διατροφική αξία και είναι ύποπτα για πρόκληση αλλεργιών (όπως για παράδειγμα το Gluten Meal που εξάλλου προέρχεται από σιτηρά) ενώ κάποια άλλα είναι πολύ αόριστα (όπως για παράδειγμα το Poultry meal που στην ουσία σημαίνει γενικά αφυδατωμένα πουλερικά χωρίς να αναφέρει ούτε καν τι πουλερικά είναι αυτά).

Δεν μου αρέσει να δυσφημίζω προϊόντα, δεν είμαι άλλωστε ο ειδικός με το επιστημονικό ανάστημα να καταδικάσω κάτι. Συνεπώς δε θα μπω στη διαδικασία να παραθέσω λίστα με τις σκυλοτροφές που θα πρότεινα σε κάποιον να αποφύγει να ταϊσει το σκύλο του. Θα ήταν όμως άδικο να μη διαφημίσω κάποιες σκυλοτροφές που προσωπικά μου πήρε χρόνο να ανακαλύψω καθώς σχεδόν κανένας δε μου πρότεινε... Είναι η Acana (υπεράριστη τροφή που την προτιμώ) και η Orijen (από την ίδια εταιρεία, απλά κορυφή αλλά τη θεωρώ τρομερή υπερβολή). Δεν είναι ο στόχος μου να τις διαφημίσω ούτε και είμαι με ποσοστά στην εταιρεία τους (δυστυχώς)! όμως ρίξτε μια ματιά στις τροφές τους και κάντε μια σύγκριση με άλλες σκυλοτροφές.

Υπάρχουν διάφορες τροφές
Acana, η Νταίζη αν και
σκύλος λατρεύει το ψάρι.
Με λίγα λόγια όχι μόνο δεν περιέχουν φτηνά δημητριακά για να γεμίσουν την κροκέτα (fillers) αλλά οι πρώτες ύλες είναι από φρέσκα κοτόπουλα (και μάλιστα ελευθέρας βοσκής..!), γαλοπούλες, ψάρια κλπ για αυτό άλλωστε και το αναγράφουν στην ετικέτα τους. Διευκρινίζουν επίσης ότι δεν περιέχουν συντηρητικά και οτι δεν έχουν καταψυχθεί ποτέ. Έχουν πραγματικά πλούσιες τροφές με ψηλά ποσοστά ζωικής πρωτεϊνης - αν και οι ανταγωνιστές προσπαθούν το πλεονέκτημα να το κάνουν μειονέκτημα ισχυριζόμενοι πως παραείναι πλούσιες τροφές!! (όσα δε φτάνει η αλεπού...) Έχουν όμως και ένα μεγάλο αρνητικό. Την τιμη. Συμφέρουν μόνο αν πάρετε τη μεγάλη συσκευασία διαφορετικά η μικρή συσκευασία που έχει μόνο 2.2 κιλά είναι απλά ασύμφορη και κακώς πιστεύω την έχουν τόσο ακριβα (ανα κιλό) από τη μεγαλύτερη συσκευασία. Προσωπικά επειδή έχω μικρό σκύλο και για να αποφύγω να αγοράσω τη μεγάλη συσκευασία μόνος, μοιράζομαι το κόστος με έναν φίλο μου κι έτσι μας έρχεται φθηνότερα, όμως πιστεύω πως το απαγορευτικό κόστος της μικρής συσκευασίας είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούν.

Χρήσιμα site (στα αγγλικά) για σύγκριση σκυλοτροφών:
dogfoodanalysis.com
whichdogfood.co.uk

Χρήσιμο βίντεο με οδηγίες για προπαρασκευή σπιτικής τροφής για σκύλους


Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες και σας παρακαλώ να αφήσετε σχόλια με τις προτάσεις σας για ποιοτικές σκυλοτροφές ώστε βοηθηθούμε όλοι μας με περισσότερες επιλογές.

16 σχόλια:

 1. με βοηθησαν πολυ οι συμβουλες σας για το νεο μελος της οικογενειας μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.652473281484656.1073742075.345422258856428&type=1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστώ πολυ ! Πρώτη μετα το σκυλάκι σπίτι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ευχαριστουμε για τις συμβουλες σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. βρηκαμε ενα κουταβι απο μια αγελη κ μετα απο κληρωση που καναμε για το ποιο θα παρουμε μια μικρη θυλικια εγινε μελος της οικογενειας μας ολα τα αρθρα που εχετε στο site μας βοηθεισαν να μαθουμε παρα πολα σας ευχαριστουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ένα πράγμα θα πω...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τηρουμένων τῶν ἀναλογιῶν, μπορεῖ ὁ σκύλος νὰ τρώῃ ὅ,τι καὶ ἡ οἰκογένεια; Ἤ, τουλάχιστον, τὸ ἕνα γεῦμα; Ἔχει νόημα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πολύτιμες οι πληροφορίες σας, ευχαριστώ.
  Από πλευράς μου, έχω κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη του σκύλου μου κι όταν τρώω του λέω "αυτό είναι δικό μου".
  Γυρίζει το κεφάλι του στο πλάϊ, ήσυχα.
  Τον ταίζω 2 φορές την ημέρα με πρόσμιξη ξηράς τροφής και από το δικό μου φαγητό. Π.χ. χθες μαγείρεψα γαλοπούλα με ρύζι και του έβαλα.
  Ακόμα και όσπρια του βάζω, χόρτα, καρότα κλπ.
  Δεν ήξερα για το μπρόκολο, οπότε θ΄αρχίσω να το χρησιμοποιώ κι αυτό.
  Ούτε για την μάρκα Premium ήξερα και θα την ψάξω σήμερα, επίσης.
  Καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. για την barf γιατι δεν γραφεις κατι? εγω ταιζω χρονια κατεψυγμενη και δεν εχω προβλημα αντιθετως εχω κερδισει και βραβεια...στον κοε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Έκανα το λαθος χθες και έδωσα στο κουταλάκι μου λίγο κοτόπουλο βραστό μαζί με την τροφή του και έφαγε μόνο το κοτόπουλο. Σήμερα δεν έχει αγγίξει την ξερη τροφη του. Τι να κάνω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή