Τα σκυλιά ράτσας ή αλλιώς: τα γνήσια σκυλιά

Προσοχή, το Φθινόπωρο έχει μεταναστευτικές τάσεις!
Το ξέρω πως πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου, και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί debate εδώ και χρόνια. Όμως απλά ήθελα να εκφράσω την άποψη μου, που πιστεύω την συμμερίζονται και πολλοί άλλοι πως δεν υπάρχει γνήσιος και μη γνήσιος σκύλος.( Ίσως για αυτό από αντίδραση όσες φορές με έχουν ρωτήσει αν είναι γνήσιος ο σκύλος μου απαντάω μονολεκτικά πως είναι΄ιμιτασιόν.)

Είναι γνωστό πλέον και σύμφωνα με ευρήματα απολιθωμάτων έχει αποδειχτεί πως ο σκύλος προέρχεται από τον λύκο. Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε δίπλα στον άνθρωπο στον σκύλο που σήμερα γνωρίζουμε με τις διάφορες μορφές του. Βάση των διαφόρων αυτών μορφών και χαρακτηριστικών, κάποιοι επιθυμούν να κατηγοριοποιούν τα σκυλιά σε διάφορες ράτσες σκύλων.


Τι είναι όμως ο λεγόμενος περίφημος σκύλος ράτσας; Στη ουσία δεν είναι ούτε περισσότερο ούτε και λιγότερο σκύλος από όλα τα υπόλοιπα σκυλιά. Είναι απλά ένας σκύλος τον οποίο κάποιος άνθρωπος αρχικά, επέλεξε να ξεχωρίσει για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και από εκεί και πέρα να του κάνει επιλεκτική αναπαραγωγή για να διατηρήσει ή και να ενισχύσει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το να ισχυριζόμαστε πως τα σκυλιά ράτσες είναι γενικά καλύτερα από τα υπόλοιπα σκυλιά είναι περίπου σαν να ισχυριζόμαστε πως ο άνθρωπος κάνει καλύτερες επιλογές από την ίδια τη φύση. Από εκεί και πέρα για πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα όπως για παράδειγμα για καθήκοντα ασφάλειας ή φύλαξης, σίγουρα ο άνθρωπος έχει επιλέξει να αναπαράγει σκυλιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με στόχο τα σκυλιά αυτά να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες.

Και πάλι όμως, τίποτα δεν αποκλείει πως ένας σκύλος χωρίς να είναι παγκόσμια αναγνωρισμένος ως ράτσα δε μπορεί να διαπρέψει σε καθήκοντα ασφάλειας και φύλαξης. Αντιθέτως.

Και για να επανέλθουμε στην λέξη «γνήσιο », άραγε τι θεωρείται περισσότερο γνήσιο; Κάτι που η φύση γέννησε από μόνη της ή κάτι που προήλθε με ανθρώπινη παρέμβαση οποιασδήποτε μορφής;

Όποιος επιθυμεί λοιπόν έναν πραγματικά γνήσιο σκύλο μπορεί να βρει εύκολα και εγγυημένα γνήσια σκυλιά και μάλιστα δωρεάν σε μια από τις πολυάριθμες φιλοζωικές οργανώσεις...

Κι ας μη ξεχνάμε πως τα  γνήσια σκυλιά - ζώντας εδώ και 30.000 χρόνια δίπλα στον άνθρωπο - έχουν ανάγκη την φροντίδα, την παρέα, την βασική εκπαίδευση ώστε να μπορεί να μας ακολουθήσει στον σύγχρονο απαιτητικό για αυτά τρόπο ζωής και το κυριότερο από όλα την αγάπη μας!

Ποιά είναι η δική σας γνώμη για το θέμα αυτό;

2 σχόλια:

  1. Οι περισσότεροι που επιλέγουν ένα σκυλί ράτσας δεν τον κάνουν από κομπλεξισμό αλλά επειδή θέλουν τα χαρακτηριστικά αυτού του σκύλου ήτε στην εμφάνιση ήτε στον χαρακτήρα ήτε στις δυνατότητες ήτε ακόμα και στις δυνατότητες ή αδυναμίες των ίδιων των ανθρώπων. ΠΧ αν θέλει ένα σκύλο για να πηγαίνει κυνήγι, αν θέλει έναν σκύλο για τζόκινγκ, αν θέλει ένα σκύλο σαν βοηθό(πχ τυφλός) ή ένα σκύλο φύλακα, ή απλά μια χαριτωμένη μαλλιαρή συντροφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μένα όλοι οι σκύλοι είναι πλάσματα του θεού, με ψυχές και ανάγκες!!!δεν τα ξεχωρίζω σε ράτσες....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή