Πηγε σαν το σκυλί στο αμπέλι

Η άχρηστη πληροφορία της μέρας

Όχι δε συνέβη κάτι! Απλά έτυχε σήμερα να αναφερθώ σε αυτή την φράση που όλοι έχουμε ακούσει, και αναρωτήθηκα από που έχει βγεί.  Για όσους έχουν την ίδια περιέργεια λοιπόν, μοιράζομαι τα στοιχεία που βρήκα μετά από σύντομη αναζήτηση στο ίντερνετ:


Τί συνέβαινε λοιπόν παλιά στα αμπέλια, σε τέτοιο βαθμό που έφτασε στο σημείο η φράση «πηγε σαν το σκυλί στο αμπέλι» να γίνει τόσο διαδεδομένη; Βρήκα δύο πιθανές εκδοχές: 

1.  Κατά τη πρώτη εκδοχή,  ήταν συχνό φαινόμενο να βρίσκουν σκυλιά πεθαμένα στα αμπέλια, γιατί από την πείνα και την στέρηση τα σκυλιά έτρωγαν τα σταφύλια που είναι τοξικά για το σκύλο και μπορούν να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και αν τα καταναλώσει σε μικρή ποσότητα. Αν λάβουμε υπόψη οτι συχνά αυτά είναι ραντισμένα και με φυτοφάρμακα, σε συνδιασμό ίσως ακόμα και με φόλες, καταλαβαίνουμε οτι το αμπέλι δεν ήταν το καλύτερο μέρος για να συχνάζει ένας σκύλος...

2. «Υπάρχουν πολλά βυζαντινά νομικά κείμενα που επιτρέπουν ρητά στον αγρότη να σκοτώνει όποιο ξένο ζώο (σκυλί , γουρούνι, αλεπού κλπ) μπαίνει στο αμπέλι του» Σύμφωνα με αυτό το σενάριο λοιπόν, η θανάτωση σκύλων σε αμπέλια αποτελεί μέρος της βυζαντινής νομολογίας και του Ρωμαϊκού δικαίου. Κάτι ήξερα που αντιπαθούσα τη Βυζαντινή ιστορία...! 
(πηγή Sara http://www.dogforum.gr/) 

Στον αντίποδα και για να είμαστε δίκαιοι με την Βυζαντινή ιστορία, ο Collumela (Lucius Junius Moderatus Columella για την ακρίβεια...), αναρωτιέται το 30μ.χ. στο βιβλίο του :  «ποιός είναι πιο δεμένος με τον άνθρωπο από όσο ο σκύλος; Ποιός σύντροφος υπάρχει πιο πιστός; Ποιός φύλακας πιο αδιάφθορος...; 
Γ. Ξένος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου