Ηλικία κοινωνικοποίησης Vs εμβολιασμοί και πως να τα συνδιάσουμε

Ακόμα και ως νέοι κηδεμόνες γνωρίζουμε πολύ καλά  πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για το δικό τους καλό αλλά και για την ευζωία του σκύλου τους να φροντίσουν ώστε να έχει ομαλή κοινωνικοποίηση, καθώς ένας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος δεν είναι φοβικός ή επιθετικός και μπορεί να χαλαρώσει ώστε να χαρεί διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις μαζί μας απροβλημάτιστα.

Έτσι σύντομα αρχίζουμε να ψάχνουμε στο ίντερνετ και να ρωτάμε εκπαιδευτές και ειδικούς ένα εύλογο και κοινό ερώτημα:
Ποιά είναι η ιδανική ηλικία για την κοινωνικοποίηση ενός κουταβιού:

Αν το κουτάβι μας ήταν τυχερό, τότε απογαλακτίστηκε ομαλά και είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί για τουλάχιστον 8-9 βδομάδες με τη μητέρα του και τα αδέρφια του, πράγμα που σημαίνει πως ήδη βίωσε μια πρώτη φάση κοινωνικοποίησης. Συγχαρητήρια η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας μόλις έχει ξεκινήσει!

είναι σημαντικό να κοινωνικοποιηθεί έγκαιρα!
Μέχρι και τον τέταρτο μήνα της ζωή του, το κουτάβι σας διανύει την σύντομη και κρίσιμη περίοδο που θα σφραγίσει μόνιμα την προσωπικότητα του μέσω της κοινωνικοποίησης που θα έχει την ευκαιρία να λάβει μέσω της διακριτικής και θετικής επαφής του με πρόσωπα, μέρη, καταστάσεις, ανθρώπους, σκύλους, ήχους κλπ. 

Όποιον εκπαιδευτή και να ρωτήσετε θα σας ενημερώσει λοιπόν πως  μέχρι τις 14 (το πολύ 16) εβδομάδες είναι η ιδανική ηλικία για την αποτελεσματική κοινωνικοποίηση του σκύλου σας, και πως αν στην ευαίσθητη και κρίσιμη ηλικία αυτή ο σκύλος σας δεν έχει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς, τότε θα είναι πιο δύσκολο στη συνέχεια ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να αντιμετωπίσετε προβλήματα συμπεριφοράς που θα συνδέονται με τυχόν ελλιπή κοινωνικοποίηση του.

Όλα καλά λοιπόν κι ευτυχώς που είμαστε άνθρωποι υπεύθυνοι και σωστά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Και σαν τέτοιοι, το δίχως άλλο θα έχουμε φροντίσει για τον εμβολιασμό του γιατί γνωρίζουμε για τις διάφορες θανατηφόρες ασθένειες που καραδοκούν. Κι έτσι μετά τον εκπαιδευτή ο κτηνίατρος μας ενημερώνει πως:

Ο σκύλος απαγορεύεται να βγει βόλτα πριν τις 14 εβδομαδες για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του:

Προσοχή, όχι βόλτα πριν την έγκριση του κτηνιάτρου!
Είναι λοιπόν αυτονόητο πως καλό είναι να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς όσο πιο σύντομα γίνεται. Συνήθως θα κάνουμε τα πρώτα του εμβόλια περίπου στις 8 βδομάδες και αυτό σημαίνει πως θα κάνουμε τα επόμενα περίπου στις 10-12 εβδομάδες. Το ότι ο σκύλος μας έκανε τα δεύτερα εμβόλια δε σημαίνει πως αυτόματα απέκτησε και τα απαραίτητα αντισώματα. Ο κτηνίατρος θα μας ενημερώσει πόσες μέρες ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να είναι ασφαλές να βγάλουμε επιτέλους το σκύλο μας βόλτα!

Από τη μία λοιπόν έχουμε τον εκπαιδευτή να μας λέει πως το πολύ μέχρι την 16η εβδομάδα είναι η ευκαιρία μας για να κοινωνικοποιήσουμε έγκαιρα ιδανικά και τέλεια το σκύλο μας, κι από την άλλη έχουμε τον κτηνίατρο να μας προειδοποιεί να μη βγάλουμε το σκύλο μας πριν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (συν κάποιες μέρες για να ανέβουν και τα αντισώματα) αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο σκύλος μας μπορεί να φτάσει και τις 14 εβδομάδες πριν του επιτρεπεί να βγεί βόλτα. 

Λαμβάνοντας υπόψη πως μερικές φορές ο εμβολιασμός για διάφορους λόγους της καθημερινότητας ή ασθενειών του κουταβιού έχει συμβεί να καθυστερεί και λίγες μέρες παραπάνω, είναι συχνό φαινόμενο ο σκύλος να ξεκινάει να βγαίνει βόλτες χάνοντας εντελώς το χρονικό παράθυρο της κοινωνικοποίησης του. 

Έτσι είναι συχνό φαινόμενο πολλοί νέοι κηδεμόνες εν μέσω των αντικρουόμενων πληροφοριών να μπερδεύονται και πολλά κουταβάκια να χάνουν την ευκαιρία για έγκαιρη και ομαλή κοινωνικοποίηση αφού ξεκινάνε τη διαδικασία με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντικοινωνικών και προβληματικών συμπεριφορών που υποβαθμίζει την μετέπειτα ζωή τους αν δεν επιλυθούν.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μη συμβεί κάτι τέτοιο ακολουθούν μερικές πρακτικές οδηγίες και συμβουλές όσο αφορά την έγκαιρη κοινωνικοποίηση του κουταβιού, εναλλακτικά ακολουθείστε το σύνδεσμο για τον  τρόπο κοινωνικοποίησης του κουταβιού

Πως να ξεκινήσουμε την κοινωνικοποίηση του σκύλου μας έγκαιρα:

Ένας κοινωνικοποιημένος σκύλος είναι εκείνος που έχει εξοικειωθεί με την παρουσία διάφορων ανθρώπων,  με τα αγγίγματα τους, με διάφορα ζώα, μέρη, ήχους, αντικείμενα, καταστάσεις κλπ.
early pupply socialization
το αμαξι έχει περίπου ιδιο μικροβιακό φορτίο με το σπιτι
μας, η άμμος ομως στην παραλία όχι
Μπορούμε λοιπόν σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο μας να κερδίσουμε χρόνο και να ξεκινήσουμε να εξοικειώνουμε το σκύλο μας με διάφορα πρόσωπα - μέρη και καταστάσεις χωρίς να τον εκθέτουμε σε κίνδυνο (οπωσδήποτε αποφεύγουμε πολυσύχναστα μέρη όπως πάρκα κλπ που πιθανόν να τον εκθέσουν σε μικρόβια).

1. Μπορούμε σιγά σιγά να παίρνουμε το σκύλο μαζί μας στο αμάξι ώστε να συνηθίζει το μεταφορικό μας μέσο και έστω οπτικά αλλά και με τις μυρωδιές να εγκλιματίζεται στις εξωτερικές συνθήκες και στο περιβάλλον. Από το σπίτι μας μέχρι το αμάξι, καλό είναι να μη περπατήσει αλλά να τον πάμε σηκωτό, ιδιαίτερα αν είναι πολυσύχναστο μέρος.

2. Αν έχουμε περιφραγμένο χώρο στον οποίο δεν έχουν πρόσβαση άλλα ζώα, μπορούμε σταδιακά να τον βγάλουμε έξω ώστε να έρθει σε επαφή σιγά σιγά με το εξωτερικό περιβάλλον, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρο.

3. Μπορούμε να καλέσουμε φίλους μας ώστε να συνηθίζει την παρουσία και τον ερχομό διαφόρων ανθρώπων.

4. Αν έχουμε φίλους που έχουν κάποιο ήρεμο και κοινωνικό σκύλο (υγιή και εμβολιασμένο και σε συνεννόηση με το κτηνίατρο μας), μπορούμε να τους καλέσουμε με το σκύλο τους ώστε να έχει την ευκαιρία για θετικές γνωριμίες και επαφές από νωρίς με άλλους σκύλους. 

5. Μια άλλη ιδέα είναι να επισκεφτούμε εμείς με το αμάξι μας και το σκύλο μας κάποιο φίλο με και το δικό του σκύλο, έτσι κοινωνικοποιούμε πολύ όμορφα και ευχάριστα στο σκύλο μας δίνοντας του την ευκαιρία να γνωρίσει και ανθρώπους, και σκύλους, και το μεταφορικό μας μέσω αλλά και να εξερευνήσει ένα νέο χώρο στο σπίτι του φίλου μας. 

Αρκεί να θυμόμαστε πως δεν είναι απαραίτητο να παίζει με όλους τους σκύλους και ανθρώπους ούτε και πρέπει να το πιέσουμε - αρκεί που συνηθίζει να έχει γύρω του παρουσίες - εκείνο που έχει σημασία είναι να έχει θετικές εμπειρίες ώστε όλα αυτά να τα συνδυάσει θετικά και να συμβάλουν στην κοινωνικοποίηση του! (προσοχή: αποφύγετε να τον εκθέσετε σε επίφοβες καταστάσεις που ίσως του δημιουργήσουν φοβίες, όπως για παράδειγμα με επιθετικά μη κοινωνικοποιημένα σκυλιά, προσωπικά ακόμα και τώρα ρωτάω πάντα αν είναι φιλικός ένας σκύλος που μας είναι άγνωστος γιατί πολλά συμβαίνουν).

Έτσι λοιπόν όμορφα και ωραία διασφαλίζετε την έγκαιρη κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας, το οποίο με την καθοδήγηση σας θα μεγαλώσει ισορροπημένο, εξοικειωμένο, εκπαιδευμένο και έτοιμο να εξερευνήσει τη ζωή άφοβα στο πλάι σας!