ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ

Μια σελίδα με υπηρεσίες εκπαίδευσης στην Αθήνα , αλλά και οδηγίες στον  θετικό τρόπο εκπαίδευσης για τους σκύλους που αφορά τους λάτρεις των σκύλων από όλη την Ελλάδα,  που αναζητάνε τρόπους και πληροφορίες να εκπαιδεύσουν και να επικοινωνήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα με το σκύλο τους, και όλα αυτά με την καλύτερη μέθοδο (και για σκύλους και για ανθρώπους)  με τη μέθοδο της θετικής υποκίνησης των σκύλων στο σπίτι. 

Μπορείτε να κάνετε κλίκ εδώ για να μεταβείτε απευθείας στα άρθρα με οδηγίες εκπαίδευσης ή απλά συνεχίστε την ανάγνωση αυτής της χρήσιμης εισαγωγικής αρχικής σελίδας.

ΣΤΟΧΟΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ 

Δεν είναι σκοπός μας η τυφλή υποταγή ούτε και να του μάθουμε δυό τρία κόλπα κοιτάζοντας το δέντρο αλλά χάνοντας το δάσος:

Με την θετική εκπαίδευση του σκύλου  έχουμε ως στόχο την αρμονική συμβίωση, την άψογη επικοινωνία, τον ισορροπημένο χαρακτήρα,  την καλή συμπεριφορά και προσαρμογή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας ώστε έχουμε απροβλημάτιστη συμβίωση, απολαμβάνοντας χωρίς άγχος κοινές δραστηριότητες τόσο στο σπίτι αλλά και εκτός σπιτιού σε όλες τις εξωτερικές δραστηριότητες. 
 εκπαίδευσης σκύλου στην Αθήνα
υπέροχη βόλτα με το σκύλο στο λόφο του Φιλοπάπου Αθήνα

Η ιστοσελίδα αν και επαγγελματική δημιουργήθηκε για να ανταποδώσει την αγάπη του σκύλου, για αυτό και δεν περιορίζεται σε γενικότητες και στείρες θεωρίες, αλλά περιέχει απλόχερα πρακτικές οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας σήμερα κιόλας, από τον καλύτερο εκπαιδευτή σκύλων για το σκύλο σας: Εσάς! 

Εδώ θα βρείτε μια ζεστή γωνία ανταλλαγής πληροφοριών για όσους τρέφουν αγάπη για την εκπαίδευση και τη φροντίδα του καλύτερου φίλου του ανθρώπου, τον σκύλο!


ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

Αυτόβουλη πειθαρχία:

Τι καλύτερο από ένα σκεπτόμενο και υγιή ψυχολογικά σκύλο που θέλει να ακολουθεί τις οδηγίες μας με εμπιστοσύνη, από κάποιο που να εκτελεί εντολές τυφλά από φόβο.

Θετική υποκίνηση

Εκπαιδεύουμε στην βασική υπακοή με θετική υποκίνηση, δηλαδή κάθε φορά που ακολουθεί με επιτυχία τις οδηγίες μας τον επιβραβεύουμε ώστε να έχει κίνητρο να μας ξανακούσει. Η μέθοδος αυτή είναι η πιο φιλόζωη, αλλά και με διαφορά η πιο αποτελεσματική για ένα σκύλο πρόσχαρο, πρόθυμο και γεμάτο αυτοπεποίθηση. καθώς μας εξασφαλίζει:

Επικοινωνία

Εκπαιδεύοντας εσείς οι ίδιοι το σκύλο σας (ή έστω με μια μικρή επαγγελματική βοήθεια) ενισχύετε με τον πλέον φυσικό τρόπο τον μεταξύ σας δεσμό και καθώς τον μαθαίνετε τις βασικές εντολές, παράλληλα καλλιεργείτε μεταξύ σας μια μοναδική επικοινωνία.


Εμπιστοσύνη

Η μέθοδος αυτή μας καταδικάζει στην επιτυχία γιατί μας δίνει την ευκαιρία πιο συχνά να τον επιβραβεύουμε για σωστές ενέργειές παρά να επιπλήττουμε για λανθασμένες που δεν είχε καν την ευκαιρία να διδαχθεί πως είναι λάθος. Έτσι είμαστε δίκαιοι και παράλληλα καλλιεργούμε δεσμό εμπιστοσύνης, κάτι σημαντικό και δυνατό όσο και ευαίσθητο.


Αμοιβαίος Σεβασμός

Εκπαιδεύοντας θετικά, υποκινούμε τους σκύλους μας να θέλουν να ακολουθούν τις οδηγίες μας από σεβασμό και όχι απο φόβο. Απαιτεί πρώτα από εμάς να δίνουμε το καλό παράδειγμα με το να είμαστε συνεπείς και πειθαρχημένοι απέναντι τους, κάτι που όλα τα σκυλιά αντιλαμβάνονται και έτσι μας σέβονται.

Υπακοή

Με υπομονή και ωραίο τρόπο μέσω της θετικής εκπαίδευσης καθημερινά δείχνουμε και αποδυκνείουμε στο σκύλο μας να καταλάβει πως όταν ακολουθεί τις οδηγίες μας περνάει καλύτερα από όταν μας αγνοεί. Από τη φύση του ο σκύλος έχει ανάγκη τον άνθρωπο να τον καθοδηγεί, πόσο μάλλον στην απαιτητική και αφιλόξενη για τα ζώα σύγχρονη ζωή στην πόλη στο σπίτι, μακριά από τη φύση. 

Αρμονία

Με την εκπαίδευση, μαθαίνει το τρόπο και του δίνουμε τη δυνατότητα να συνυπάρξει αρμονικά μαζί μας και να μας ακολουθεί απρόσκοπτα και απροβλημάτιστα σε κάθε μας δραστηριότητα που είναι αυτό εφικτό.


Κατανόηση ορίων

Θέτουμε κάποια όρια στις ενέργειες και στις συμπεριφορές του. Όπως ακριβώς έχουμε εμείς όρια, έτσι πρέπει και ο σκύλος μας, η ζωή στο σπίτι και στην αγέλη έχει και κανόνες!

Υγιή σχέση 

Βάζουμε με τον πλέον εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο τα θεμέλια για μια υγιή, ισορροπημένη και απερίγραπτη σχέση μαζί με το νέο σύντροφό μας που θα κρατήσει πολλά χρόνια!!! Σχέση βασισμένη στην αγάπη, την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία. 


Θέλουμε να εκπαιδεύουμε το σκύλο μας πάντα με θετική υποκίνηση χωρίς τη χρήση καμίας μορφής βίας (σωματικής ή ψυχολογικής), γιατί αυτή η μέθοδος φέρνει αποδεδειγμένα τα καλύτερα αποτελέσματα καθώς συντελεί στο να μας εμπιστεύεται και να ΘΕΛΕΙ ο σκύλος να μας υπακούει, και ενισχύει τον μεταξύ μας δεσμό, την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη.

Όπως και στον άνθρωπο έτσι και στο σκύλο, η μέθοδος της θετικής υποκίνησης κατά την εκπαίδευση φέρνει καταπληκτικά θετικά αποτελέσματα και επιταχύνει σαν καταλύτης την εκμάθηση με δραματικούς ρυθμούς. Παράλληλα είναι ο πλέον απροβλημάτιστος τρόπος να εμπεδώσει ο σκύλος μας πως όταν ακολουθεί τις οδηγίες μας περνάει καλύτερα από ότι
όταν δεν τις ακολουθεί, με άλλα λόγια μας αποδέχεται με τον πλέον φυσικό τρόπο ως αρχηγό, ως καθοδηγητή θα έλεγα στην ζωή του. Ο σκύλος νιώθει  και είναι όντως μέλος της αγέλης μας. Αυτό που εμείς ονομάζουμε οικογένεια ο σκύλος το βιώνει ως αγέλη και στη φύση είναι ο ρόλος του αρχηγού των γονέων του και του αρχηγού της αγέλης να τον διδάξουν κανόνες συμπεριφοράς που για το δικό του καλό θα πρέπει να ακολουθεί προκειμένου να έχει μια αρμονική συμβίωση. Για τα σκυλιά αυτόν ακριβώς το ρόλο  καλούμαστε να τον πάρουμε εμείς. 


Ο ρόλος του «αρχηγού της αγέλης» 

σκυλος αρχηγος αγελης
χωρίς σαφή ιεραρχία, είναι αδύνατη η συνεργασία
(ή πιο σωστά κηδεμόνα - καθοδηγητή) ανήκει σε εμάς όχι από κόμπλεξ τάχα μου επειδή είμαστε ανώτερο είδος στο ζωικό βασίλειο, αλλά για το καλό του καθώς και για το δικό μας καλό. Μέσα από τόσες χιλιάδες χρόνια συμβίωσης με τον άνρθρωπο ο σκύλος έχει ανάγκη αυτή την καθοδήγηση και νιώθει πολύ πιο ήρεμος και σίγουρος για τον εαυτό του σε μια τέτοια σχέση, ιδιαίτερα στις απαιτητικές συνθήκες διαβίωσης στην Αθήνα ή σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη μακριά απο τη φύση. Αν δε γίνει από νωρίς κατανοητή στο  σκύλο μας η μορφή της σχέσης που έχουμε μαζί του, το αποτέλεσμα αναπόφευκτα θα είναι να αναπτύξει ανεπιθύμητες συμπεριφορές γιατί πολύ απλά θα είναι νευρικός, θα εκνευρίζεται όταν θα επιχειρούμε να του βάλουμε κανόνες, δε θα γνωρίζει όρια και δε θα συμμορφώνεται με τις υποδείξεις μας. Η εκπαίδευση του με θετική υποκίνηση από νωρίς, εξασφαλίζει πως δε θα συμβεί κάτι τέτοιο, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να διορθωθούν οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές γιατί όσο περισσότερο το καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διορθωθούν καθώς καταλήγουν να γίνονται κακή επίμονη και επαναλαμβανόμενη συνήθεια. 


Μυθοι για την θετική εκπαίδευση σκύλου:


Το ότι ο σκύλος θα μας ακούει μόνο όταν κρατάμε λιχουδιά είναι μια παρεξηγημένη πτυχή της χρήσης θετικής υποκίνησης (επιβράβευσης) κατά την εκπαίδευση - δυστυχώς ακόμα κι από επαγγελματίες εκπαιδευτές που κάνουν χρήση της μεθόδου το εξαναγκασμού. Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος και θα ήταν κρίμα να επιλέξετε άλλη μέθοδο εκπαίδευσης φοβούμενοι κάτι τέτοιο. Πολύ απλά αφού μάθει να εκτελεί τέλεια μια εντολή, σταδιακά αρχίζουμε να μειώνουμε τη συχνότητα της επιβράβευσης. Έτσι απλά και όμορφα, όσο απλά και εύκολα ακούγεται,  φτάνουμε γρήγορα στο σημείο να υπακούει ο σκύλος στις εντολές μας είτε κρατάμε λιχουδιά είτε όχι, αρκεί να ακολουθήσουμε τις πολύ απλές οδηγίες που αναλύουμε σε αντίστοιχο άρθρο που θα βρείτε στο σύνδεσμο: πως να μας ακούει ο σκύλος και χωρίς λιχουδιές


Πλεονεκτήματα μαθημάτων μεθόδου θετικής εκπαίδευσης για το σκύλο μας:

Βοηθάμε το σκύλο να διαχωρίσει το σωστό από το λάθος.Είναι βασικό και σημαντικό να έχουμε κώδικα επικοινωνίας ώστε να υποδείξουμε και να διδάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με σαφήνεια στο σκύλο μας τι είναι σωστό και τι λάθος. 

Προλαμβάνουμε ανεπιθύμητες συνήθειες


Έτσι θα αποφύγουμε ένα σωρό ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως για παράδειγμα να μάθουμε Κατά την εκπαίδευση με θετική υποκίνηση, ουσιαστικά ενισχύουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές και έτσι ο σκύλος μας επιθυμεί να επαναλάβει αυτές τις συμπεριφορές προκειμένου να λάβει ξανά την ενίσχυση (επιβράβευση). 

Το «Μπράβο» αντί για χρήση κλίκερ στην επιβράβευση για τους σκύλους:

εκπαίδευση Αθηναϊκών σκύλων
Βιβλιοθήκη Αδριανού Αθήνα
Με κάθε επιβράβευση παράλληλα τον επαινούμε με την λέξη ΜΠΡΑΒΟ. (θεωρώ πιο πρακτικό να του λέμε μπράβο παρά να κάνουμε χρήση του κλίκερ και να πρέπει να το έχουμε μαζί μας κάθε φορά). Όταν ο σκύλος μας επιχειρήσει να προβεί σε μια συμπεριφορά που δε μας αρέσει,  διορθώνουμε λέγοντας ΜΗ αντί για έπαινο και φυσικά του στερούμε εκείνη τη στιγμή την επιβράβευση. (πιο αναλυτικά στο άρθρο για την εντολή ΜΗ). Ουσιαστικά σε πρώτο στάδιο με την μέθοδο αυτή, αρκεί η επιβράβευση όταν κάνει κάτι σωστό και η απουσία της επιβράβευσης όταν κάνει κάτι λάθος ώστε να αρχίζει ο σκύλος να διαχωρίζει με την καθοδήγησή μας το σωστό από το λάθος. Έτσι αρχίζει σύντομα να αντιλαμβάνεται πως ΜΠΡΑΒΟ σημαίνει πως έκανε κάτι καλό, ενώ αντίστροφα το ΜΗ σημαίνει πως κάνει κάτι λάθος. 

Αν έχουμε ξεκινήσει νωρίς και με σωστό τρόπο, διασφαλίζουμε ότι έχει γίνει μια πολύ καλή αρχή, πράγμα που σημαίνει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να πάει κάτι λάθος.

Περισσότερα σχετικά με το θέμα αυτό θα δούμε στην αντίστοιχη κατηγορία άρθρων: διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών για σκύλους  αλλά στο άρθρο αυτό είναι ανάγκη να υπογραμμίσουμε πως η θετική εκπαίδευση - ακόμα κι αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο - από την πρώτη κιόλας μέρα που έχουμε στο σπίτι το σκύλο μας, είναι ο καλύτερος και πιό σίγουρος τρόπος να αποφύγουμε οποιαδήποτε μελλοντικά προβλήματα. 


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Η εκπαίδευση του σκύλου σας δεν απαιτεί καθόλου πρόσθετο χρόνο σας:

Από την πρώτη στιγμή, κάθε αλληλεπίδραση που έχουμε μαζί του, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, είναι κι ένα μικρό μάθημα που συμβάλει πρακτικά στην εκπαίδευση του. Άρα αφού έτσι κι αλλιώς αλληλεπιδράμε για αρκετό χρόνο και αρκετές φορές μέσα στη μέρα με το σκύλο μας, ουσιαστικά ήδη αφιερώνουμε αρκετό χρόνο, και μένει να διασφαλίσουμε πως θα αλληλεπιδράμε με το σωστό, εκπαιδευτικό τρόπο. Οι οδηγίες εκπαίδευσης που  θα βρείτε στη ιστοσελίδα εξυπηρετούν στο να σας διευκολύνουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα τον εκπαιδεύσετε σωστά, αποτελεσματικά, και χωρίς καθόλου κόπο. Α! και δωρεάν! Εξάλλου τα καλύτερα πράγματα σε αυτή τη ζωή, είναι εκείνα που δεν αγοράζονται! 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ:

Η εκπαίδευση των σκύλων από τον άνθρωπο, είναι μια σχέση ζωής και αρμονικής συνεργασίας, μια διαδικασία που ξεκίνησε από τότε που άρχισε η συμβίωση  μας μαζί του, εδώ και τουλάχιστον 30.000 χρόνια σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις... Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, το ότι έχει αναπτυχθεί ανάμεσα ανάμεσά μας ένας πολύ ισχυρός δεσμός. Από την εποχή του homo sapiens μέχρι σήμερα,  αποτέλεσε το σύστημα συναγερμού μας, προστασία ενάντια σε κάθε εχθρό του ανθρώπου, ήταν με την όσφρηση και την ακοή του το ραντάρ μας όταν κυνηγούσαμε σε συνεργασία μαζί του για την επιβίωσή μας, ο σύντροφός μας στον αγώνα για επιβίωση αλλά και στο σπίτι. Φτάσαμε έτσι στο σημείο, ο σκύλος να μας αναγνωρίζει ως μέλη της ίδιας αγέλης, κι εμείς να τον αναγνωρίζουμε ως γνήσιο μέλος της οικογένειάς μας! 

Ένας από τους λόγους  που συνυπάρχουμε τόσες χιλιάδες χρόνια με τέτοια αρμονία  είναι πως η φύση του  σκύλου ταιριάζει πολύ με αυτή του ανθρώπου. Είναι, όπως και ο άνθρωπος, ον κοινωνικό με έντονη την ανάγκη να ανήκει σε μια οικογένεια, την "αγέλη" του. Ο σκύλος είναι καλόπιστος, απόλυτα αφοσιωμένος, ικανός να νιώσει ευγενή συναισθήματα και να προβεί σε τέτοιες πράξεις αλτρουισμού και αυτοθυσίας που πολλές φορές δείχνει να είναι πιο ανθρώπινος από τον άνθρωπο. Και για αυτό τον αγαπάμε τόσο!


εκπαιδευση σκυλων σημαινει ευκαιρία για
προσαρμογη, σημαινει λιγοτερα
αδεσποτα σκυλια
Ο άλλος λόγος της τόσο πετυχημένης σχέσης μας με το σκύλο, είναι πως αυτή βασίζεται σε κάποιες αρχές. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, υπάρχουν ρόλοι και κανόνες που τηρούνται.  Κι εκεί ακριβώς καλούμαστε να βοηθήσουμε στην προσαρμογή των σκύλων και στη σχέση μας με αυτούς,  διδάσκοντας σωστές συμπεριφορές και συνήθειες. 

Η πολυπλοκότητα και οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, απλά κάνουν την ανάγκη της εκπαιδευσης του σκυλου μας ακόμα πιο επιτακτική και επιβεβλημένη προκειμένου να τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε και στον 20ο αιώνα, τη ζωή μας με τον καλύτερο φίλο μας,  αρμονικά και ευτυχισμένα!

Η ιστοσελίδα αυτή είναι γραμμένη με μεράκι και αγάπη για το σκύλο και για εσάς που συμμερίζεστε αυτή την αγάπη, κι έρχεται να καλύψει με αναλυτικές οδηγίες ακριβώς αυτή την ανάγκη, γιατί περί ανάγκης πρόκειται. Θα βρείτε συμβουλές για την διαδικασία της εκπαιδευσης με αναλυτική περιγραφή και φωτογραφίες. Όποιος επιθυμεί να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του για να εκπαιδεύσει το σκύλο του, θα βελτιώσει όχι μόνο τη ζωή του σκυλιού του,  αλλά και το κοινό τους μέλλον!

Επειδή η αγάπη για τους σκύλους δεν είναι μονοπώλιο, και η ομαδική προσπάθεια είναι πάντα πιο αποτελεσματική αλλά και πιο απολαυστική, κάθε σχόλιο σας είναι καλοδεχούμενο και αποτελεί κίνητρο για τη συνέχιση αυτής της ομαδικής προσπάθειας πάνω από όλα για τη τη δυνατότητα της σωστής εκπαίδευσης άρα και προσαρμογής για τους σκύλους μας!


Έτοιμοι? Ωραία!! Ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες εκπαίδευσης που θα βρείτε από το μενού, ή από τα λινκ που ακολουθούν κιτρινισμένα μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας σε όλες τις βασικές εντολές που πρέπει να γνωρίζει κάθε σκύλος και σε ακόμα περισσότερες εντολές αν το επιθυμείτε! 

Blog με οδηγίες εκπαίδευσης σκύλου Από το Α μέχρι το Ω:

Συνοπτικοί σύνδεσμοι κατηγοριών άρθρων:

εκπαιδευση σκυλων για τουαλετα
Εκπαίδευση σκύλων για τουαλέτα
Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να έχετε πρόσβαση σε:

Όλα τα Άρθρα


Σε όποιο σημείο έχετε ερώτηση ή χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια εκπαιδεύοντας το σκύλο σας στην Αθήνα ή ακόμα και συμβουλή, θα χαρώ να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου.
Γιώργος Ξένος
Θετική Εκπαίδευση Σκύλων - Αθήνα